В сърцето на София с 30 км/ч.: Зона на спокойствие или на напрежение?

Ефект върху чистотата на въздуха няма да има, прогнозира експерт
2 окт 2017 11:00,
46

Организацията на движение е наука, която не е за политици. Няма да е успокоена зона, а поредната зона на напрежение. По този начин автоинструкторът Красимир Георгиев коментира решението на общинския съвет в София да бъдат изградени две нови пешеходни зони от 1 март догодина и ограничение на скоростта до 30 км/час.

"Стана модерно да се говори само за скорост. Много често се натъкваме на феномена проба - грешка. Ще бъде извършен поредният експеримент с българските граждани", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Според председателя на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България е възможно решението да е прикриване на несвършената работа по организация на движението. По думите му виждаме куп недомислици - проблемът с паркирането, синята и зелената зона в този им вид, контейнерите вдясно по улиците.

Експертът по пътна безопасност и бивш директор на КАТ Алекси Стратиев подкрепя въвеждането на "успокоената зона" и уточни, че по основните направления няма ограничения от 30 км/час, а то важи за малките странични улички.

"Няма да има ефект върху чистотата на въздуха. Автомобилите, които най-много замърсят околната среда, се ползват с преференции по отношение на данъчната ставка. Изумявам се, че в събота се въвеждат тотално синя и зелена зона, остана и в неделя да направят. Всички бягат от зоната, паркират извън нея и затрудняват живеещите там", коментира още той в студиото на "България сутрин".

Според председателя на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров не е взето експертно мнение и не е имало период на обсъждане на решението.

"В посочената зона има булеварди с 3 платна. И там ли ще важи тя? Ако ще говорим за 30 км/час, е много по-разумно това да бъде въведено в кварталните улички. В Македония и Румъния над 5-годинишни автомобили са с много високи мита. България се е превърнала в автоморгата на Европа, трябва да ограничим вноса на стари автомобили", обясни той.

Тодоров подчерта, че общината не си е направила труда да изгради места, в които да се прибират кофите за боклук и да не пречат на движението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
48
 
! Отговори
свой преди 6 години
Скоростта не е проблем по малките улички - не се работи за сериозните нарушения, които отнемат животи. Проблем е високата скорост по големите артерии, лоша маркировка, лоша настилка, употреба на наркотици, неспазване на предимство и др. Дали КАТ ще контролира ефективно?Относно старите коли - няма причина да не се движат ако са изправни или да се таксуват яко. Всеки би купил нова кола ако има възможност - караме брички защото сме бедни, при това с помощта на политиците.
4
6
 
42
 
! Отговори
Случаен Гражданин преди 6 години
:) София и спокойствие са две взаимоизключващи се думи ! :) ... Столицата ни стана наистина " най - гоУемото СЕЛО" не само в България ... а сигурно на целия Балкански полуостров ! :) ... Половин България се натресе тук ... Но НЕ интелигентната половина - интелигентната бяга към чужбина ... А тази половина , съставена от отвратително нагли и прости *** , дошли да стават ........ "граждани" ..... за по 500 лева заплата !
3
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
София на две скорости!
2
2
 
47
 
! Отговори
софиянец преди 6 години
Тази идея ми се вижда недомислена, само PR. То и сега по малките улици в центъра няма как да се кара с над 30 км/ч. Ефектът ще е нулев, само ще се изхарчат едни пари и ще се обясняваме на Европа, че взимаме мерки. Да направят паркинги, да приберат пустееците автомобили, да поставят контейнерите за смет под земята.
1
9
 
43
 
! Отговори
Тато преди 6 години
Купи ми нов автомобил бе н.щ.щастник! Купи ми даже електрически голф или нещо модерно с точец! Ще го карам без да роптая и ще съм доволно усмихнат! Ааа..пари ли нема? Е, и аз немам, защото живея в Крадоландия с ***-пийпъл. И вместо да мислите как да оправите Софията - оправете провинцията и ще се отприщи напрежението. Мръсни иззедници!