Платеното паркиране в София с 21 000 места. Нужни ли са още?

В "Лозенец" и "Яворов" били доволни, че улиците им вече са пусти
3 окт 2017 08:23,
47
Платеното паркиране в София с 21 000 места. Нужни ли са още?
Снимка: ЦГМ

Синята и зелената зона паркиране в София вече имат над 21 000 места. От неделя по-евтината зелена зона се разшири с 4854 места по улиците в долната част на "Лозенец" и около ул. "Иван Асен II" в "Яворов".

"3800 софиянци, живеещи в "Лозенец" и "Яворов", са подали документи за стикери за паркиране. Отделно този месец изтича и валидността на други 4000 стикера", обяснява пред "24 часа" шефката на дирекция "Паркиране и мобилност" в ЦГМ Румяна Милова.

През целия ден в понеделник граждани пращали снимки на ЦГМ на улици преди въвеждането на зелената зона, които показват как са пълни с коли и как сега са почти празни.

"Една жена твърди, че колите са с 90% по-малко, а друга сподели, че от детството си не помни улицата ѝ да е била така празна. Тепърва ще правим анализ къде са отишли тези автомобили", каза Милова.

В двете нови зони ще се довършва маркировка, сложени са и 35 000 антипаркинг колчета.

От 1 октомври синята и зелената зона вече са с ново работно време - от 8:30 до 19:30 ч. Освен това синята, в която има над 5000 места, в събота работи до 18 ч, а не до 14 ч, както беше досега.

"Ако някой се обърка и прати есемес по-рано, системата няма да го таксува, съобщението ще бъде прието в 8:30 ч и платеният престой ще почне да тече тогава", уточни Милова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
9
 
7
 
! Отговори
Изедници преди 6 години
В цяла Европа правят безплатно паркирането в центъра и навсякъде, където има задръствания, строят безплатни паркинги за да може още повече хора да предпочитат да ходят с коли натам! Отворете очите си!!!!
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо създадоха проблем в тези квартали по чисто рекетьорски способ, сега по същия способ ще преместят проблема нататък, докато простия избирател не поиска да го доят и него като му въведат платена зона пред блока. В същото време не се строят паркинги (каквото е и част от името на това общинско дружество). Само се стриже простия човечец и се "усвоява" прибраното. Но пак си гласувайте за рекетьорите.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** 20Много хубаво си се кръстил. Изключително ти подхожда. Големият проблем с кълбата пушек е в горивата. Но там са други интереси и бият през ръцете ако пипаш или питаш
18
5
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
До СофиянецПарите се харчат за детски площадки,упс-за Бентли-та по 500000лв.
17
5
 
7
 
! Отговори
Келеш преди 6 години
Трябва да намалят таратайките по булеварвдите, особено бълващите кълба черен дим за начало!
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде отиват парите от тези зони , това са мноооого милиони всяка година, като общинско предприятие не са ли длъжни на някаква прозрачност и отчет пред обществото.
15
10
 
4
 
! Отговори
До Софиянец преди 6 години
До СофиянецЖивущите плащат 30 стотинки на ден. Половината сигурно не ги взимат като им ги върнат ресто...
14
2
 
13
 
! Отговори
софианецЪ преди 6 години
Колко години имаме синя и зелена зона, а няма ме един построен многоетажен паркинг???????
13
12
 
9
 
! Отговори
Браво преди 6 години
Ред е на "Крива река".То не беше паркиране по тротоари, градинки, на пешеходни пътеки, пред входовете на къщите ни, на завои, еднопосочни улици по 2 редици, няма видимост, и е предпоставка за ПТП-та, още малко ще паркирате в тоалетните ни.В цял свят паркирането е ПРИВИЛЕГИЯ, а не право.Сбогом, Андрешковци.Да ползваш нещо без да плащаш е национален спорт.Адмирации към г-жа Фандъкова и членовете на Общинските съвети.
12
8
 
13
 
! Отговори
Митко преди 6 години
Дано направят зона навсякъде и по кварталите където колите са паркиране безумно ! Който има адресна регистрация няма да има проблем, за останалите пришълци мислете му - има и градски транспорт !
11
8
 
15
 
! Отговори
Софиянец преди 6 години
Това е рекет ,не е услуга!Като искам да се обадя от смартфона ,оператора ми осигурява покритие ( минути ,sms ,5000mb.) и си върша работа.За живущите в зона в София има рекет!Или си плащаш 100/150лв. или ти вдигаме колата!Не се осигурява място за колата ти.Имаш един периметър от няколко улици около теб ,в които можеш да паркираш ,ако намериш място.Ако няма ,няма да паркираш и чакаш.Къде е услугата?За какво плащат живущите в зона?Къде са общинските паркинги?Парите от зона ,за какво се харчат?
10
3
 
14
 
! Отговори
Проблем преди 6 години
Проблема с паркирането в София не се разрешава с разграфяване на улиците и обоцобяване на платени паркоместа - това стеснява улиците и ограничава потока коли, който може да премине през тях. затова София е с такива задръствания. Платените зони са добре като временна мярка. С парите от тях трябваше да се направят многоетажни паркинги, които да съберат всички коли и улиците да бъдат свободни. За толкова години се събират само пари и потъват, а няма построен нито един паркинг.
9
2
 
3
 
! Отговори
1 преди 6 години
За почти 3 милиона? Не разбира се, като и съществуващите гаражи са магазини и какво ли не - къде?
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А къде са многоетажните общински паркинги?
7
9
 
12
 
! Отговори
Доволен преди 6 години
В Лозенец от вчера е зона - опразниха се всичките паметници от улицата. Набиха колчета и колите по тротоарите вече ги няма. Може да се ходи не само по улицата. Много е добре.
6
2
 
17
 
! Отговори
Bit преди 6 години
Доволни са долната част на Лозенец, а в горната част, колите вече са паркирани по дърветата или с фаровете нагоре.
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нисък поклон за "информационният източник" - ЕДНА ЖЕНА КАЗА. Истината от последна инстанция :)
4
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът с паркирането си остава. Това че общината ще цица кинти изобщо не решава проблема. А и нформацията е поднесена така, сякаш едни хиляди паркоместа падат от "усилията" на общината да поразчертае малко прави линии. Пълен фейк. А всъщност проблема идва от същата тая община и от лошото и неграмотно градоустройство, което тя създаде!!!
3
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За "паркинги и гаражи" са нужни, да има откъде още да цуцат. А това, че синята зона скоро ще е до крайните квартали, да го д*xaт софиянци и гостите на столицата.
2
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цяла София трябва да е платена, но при условие, че се вижда къде отиват парите! В момента те потъпват стабилно в нечии джобове. Не може от толкова години центъра да е синя зона, а да няма поне един нормален тротоар.