След проверките: Наказания в две болници за смъртта на Спас

Сезирана е и Комисията по професионална етика към БЛС
3 окт 2017 12:45,
15
След проверките: Наказания в две болници за смъртта на Спас
Снимка: архив, Булфото

Приключиха проверките на Изпълнителна агенция "Медицински одит" в УМБАЛ "Александровска", УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", УМБАЛ "Св. Иван Рилски" и Център за спешна медицинска помощ - София /ЦСМП/, които бяха разпоредени преди дни от министъра на здравеопазването Николай Петров, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Още по темата

Повод за тях беше отворено писмо от съпругата на починалия 74-годишен Спас Добрев до министъра.

Проверката показва, че пациентът е бил приет на 12 септември за планово лечение в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" по клинична пътека "Диагностика и лечение на левкемии". На 15 септември той е напуснал болницата по собствено желание, като към документацията му не е приложено подписано информирано решение за прекратяване на престоя, какъвто документ е задължително изискуем.

Съпругата декларира, че по изрично нейно настояване и със съгласието на лекуващия лекар, на болния е разрешено прибиране у дома. За констатираните нарушения са образувани административнонаказателни производства.

На 16 септември към ЦСМП е подаден сигнал за пациента, като оплакванията са за ниско кръвно налягане и задух. Час и двадесет минути след първото обаждане адресът е посетен от екип на Спешна помощ, който извършва преглед, поставя диагноза и констатира необходимост от спешно транспортиране до лечебно заведение.

Пациентът е бил откаран до "Пирогов", където е бил направен отказ за преглед и прием. След това пациентът е бил транспортиран в "Александровска". Линейката, осъществила транспорта на пациента, е била оборудвана с цялата необходима апаратура, съгласно изискванията на Медицински стандарт "Спешна медицина".

Проверката посочва, че има проблем със забавяне на спешните екипи на ЦСМП-София, като проблемът е свързан с кадровия дефицит в системата. Пациентът не е регистриран в болничната информационна система на "Пирогов". Липсват документирани данни за извършен преглед, не са проведени клинико-лабораторни изследвания за доказване или отхвърляне на работната диагноза на ЦСМП. Насочен е устно към друго лечебно заведение.

За всички установени нарушения ще бъдат образувани aдминистративнонаказателни производства.

Проведените диагностично-лечебни дейности на пациента при спешната му хоспитализация в УМБАЛ "Александровска" са в пълен обем и съответстват на състоянието на пациента, сочи проверката. Но въпреки извършените реанимационни действия настъпва летален изход.

След депозирана от съпругата на пациента молба за освобождаване от аутопсия, не може по категоричен начин да бъде определена основната причина за смъртта.

В писмото на съпругата на пациента са засегнати въпроси от морално-етичен характер, за които ИАМО е сезирала Комисията по професионална етика към БЛС, посочва още проверката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 10И колко трябва да си жалък, че географските координати, на които си роден да са повод на селски комплекси. :(
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 12Ами както виждаш, е точно така, олгофрен, иначе нямаше да уволняват всичката тая ***. Прочети си правата и ми бъди благодарен.
12
1
 
4
 
! Отговори
ххххх преди 6 години
До Падение лекарско БГМНОГооооо тъпоооо В Турция съм виждал за 24 часа в болница СМЕТКА ОТ 5000 ДОЛАРА Не беше операция а вливания на системи И то НЕ нещо от сорта на ..течно злато
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 7------------------------------Ами както виждаш не е така.Като напуснеш веднъж по собствено желание значи в тази болница повече не носят отговорност за теб.Ако беше останал можеше и да е жив. лекарите с нищо и никому не са длъжни. Особено за 800 лв заплатки!
10
3
 
6
 
! Отговори
65 преди 6 години
Историята трябваше да започне със,, един онко болен с левкимия вика Бърза помощ,но понеже е обречен ,тя не бърза.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТъжно е да си посредствен до степен, че географските координати, на които си роден, да са повод за пъчене...
8
1
 
11
 
! Отговори
Експерт преди 6 години
Абе ******, как може да налагате наказания за две НЕСЪВМЕСТИМИ НЕЩА??? Налагате наказание, първо, че пациентът НЕ Е ПРЕГЛЕДАН, и второ, че НЕ Е РЕГИСТРИРАН В СИСТЕМАТА ЗА ПРЕГЛЕДИ! Е КАК ДА БЪДЕ РЕГИСТРИРАН В СИСТЕМАТА ЗА ПРЕГЛЕДИ, КАТО НЕ Е ПРЕГЛЕДАН??? ******* сталинистки!
7
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Не е ли времеАко иска ще напуска и 10 пъти болницата, те са задължени по закон и клетва да го приемат всеки път, но явно не знаеш какви са правата и задълженията на лекарите, защото кой знае от кое пробито село си.
6
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това ви чака всички които все още сте там в кочинката на банкянския Винету! Преди няколко години закарах баща ми в болница заради много високо кръвно което беше животозастрашаващо. Свалиха му кръвното предписаха лекарства и след 3 дни го прибрах вкъщи. Човека беше добре точно 2 дни след като го прибрах. На вторият ден го заболя стомаха докато се накумят да дойдат от бърза почощ човека почина. Причината беше вътрешно болнична инфекция от която много народ си отиват във вашата китна родина!
5
16
 
14
 
! Отговори
Не е ли време преди 6 години
да се сложи край на тази сага с пациент 1 на републиката и неговата съпруга? Колкото повече се пише, толкова по-ясно става, че са типичните дърти и егоистични ***, които се мислят зе безсмъртни, държат да разиграват всичко живо, винаги са недоволни и е абсолютно задължително да бъдат обгрижвани приоритетно и незабавно. Без изключение. Съпругата му първо настоявала да напусне болницата, после да бъде приет без забавяне в друга такава... Много настоятелна гражданка...
4
4
 
9
 
! Отговори
Цонко преди 6 години
След дъжда - качулка! Браво!
3
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Teзи ли протестираха за повечко пара?
2
5
 
12
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
"Пациентът е бил откаран до "Пирогов", където е бил направен отказ за преглед и прием."Срамота! Да му бяхме пратили ние пак една "Камила"!Европейци ми били те, а ние изостанали! Язък, думите ви се връщат на вас! Хомосапиенси такива!
1
12
 
26
 
! Отговори
Падение лекарско БГ преди 6 години
При спешност ще викам линейка от турция там май са човеци ,а не мутри в бели престилки!