Фандъкова обеща на глас: София ще е зелена!

Новите сгради ще са до 75 метра, за да се вижда Витоша
4 окт 2017 18:00, Анисия Иванова
21
Фандъкова обеща на глас: София ще е зелена!
Архив: Булфото

Докладът за градската среда на проф. Ян Геел предвижда удължаване на пешеходните зони и велоалеите. Това каза на пресконференция кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Преди година Общината се е обърнала за помощ към световноизвестния архитект проф. Ян Геел за визията на столицата като зелен и иновативен град, град на младите хора. Целта е промяна на средата – тя да стане по-достъпна и здравословна, като се акцентира върху парковете и градините, обществените пространства, минералните извори, историческите забележителности, зелените части на столицата, планинските райони и др.

Идеята на общината е пешеходната зона по бул. "Витоша" да се удължи до бул. "Стамболийски". В доклада на проф. Ян Геел се предлага свързване на тази пешеходна зона с Ларгото и Градската градина. Ще се търси архитект за изготвяне на проект за пл. "Св. Неделя", посочи кметът на София. Всички тези етапи са насочени за разширяване на пешеходните зони в града, подчерта тя.

Докладът показва големи предизвикателства - промяна на начина на живот в града, удължаване и организиране на пешеходните зони, въвеждане на спокойната зона. По думите й най-тежката задача по доклада се отнася за частта с веломрежата в столицата.

Предлага се свързване на съществуващите велоалеи помежду им, както и с центъра на града, което обаче среща отпор от страна на шофьорите, добави още столичният кмет.

"Действията по проекта прехвърлят работа в рамките на един кметски мандат", подчерта кметът.

Фандъкова заяви, че след публикуване на доклада специален екип под ръководството на главния архитект на София Здравко Здравков и заместник-кметове ще подготви и програма с три вида мерки. Първите мерки са краткосрочни, които са предвидени с хоризонт 2020 г. Средносрочните мерки трябва да се изпълнят до 2025 година, а дългосрочните - до 2030 година.

"Четири са основните направления в доклада на известния архитект", посочи главният архитект на София Здравко Здравков.

Първото направление е свързано с градска идентичност - да се подобрят пешеходните и транспортните контакти с Витоша. Второто е за подобряване на начина на предвижване - чрез подобряване на пешеходната мрежа, обществения транспорт, велоалеите и пешеходните зони. На трето място ще се работи и за изработване на системи за обвързани пешеходни трасета - пешеходни пространства с връзка с паркове и обществени места. Четвъртото е уеднаквяване дизайна на фасадите на сградите, пътна настилка, дори и кошчета на боклук, но по привлекателен, а не по скучен начин, добави още Здравков.

Изпълнението на всички тези мерки ще помогне за правилното планиране на града, обяви главният архитект.

Надяваме се от началото на 2018 г. да важат ограниченията за височината на сградите, за да се осигури гледка към Витоша, каза още Здравков.

"Новите сгради в пояса бул. „Цар Борис III" – градски център – бул. "Драган Цанков", "Ал. Малинов" и Околовръстен път да са с височина до 75 м", обясни той.

Предложението на Общината е новите сградите след Околовръстния път да са високи най-много 15 метра. "До края на годината искаме да влязат в сила тези правила. Предложението е внесено за обсъждане в Народното събрание", обясни той. Ще бъдат определени зони, където ще бъде разрешено построяването на небостъргачи. Тези мерки се предлагат във връзка с подобряването градската среда в частта й за хубава гледка към Витоша.

По думите на Фандъкова през октомври е започнала програмата за разширяване зелената част на града, като за две години се планира засаждане на 120 000 дръвчета, като част от тях вече са засадени през миналия месец.

По думите й ще се работи и в посока увеличаване на фестивалите в столицата.

Докладът ще бъде публикуван днес на сайта на Столична община.


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъй наречената "кметица" да дойде да се разходи (до 500 метра!) от кръстовището до Кауфланд на ул.Габрово и ул. Щросмайер до бул. Т. Александров (метростанция К.Величков) и да преброи колко постройки, вкл. и бензиностанция (!), са направени в градинките и зелените площи по продължение на ул. Габрово и бул. К.Величков (община Илинден)!
И след това, ако има безочието и наглостта, отново да говори за "Зелена София"!
И това е само един участък от около 500 метра!
16
0
 
2
 
! Отговори
Браво! преди 1 година
Промяна в Законодателството!
Местност Крива река - купил съм подземен гараж, плащам данъци, редовно на рампата пред входа паркират коли на съседни офиси.
Как община "Красно село" - защитава хората, облекчаващи трафика в С-я.
Защо, за да се изгради антипаркинг устройство се иска съгласието на всички съседи?
Съгласие се иска само от собствениците на гаражи.
При наличие, че същите тези съседи без гаражи паркират нагло пред входовете на подземните ни гаражи?
Кардинално безхаберие в ЗУТ?!
15
0
 
5
 
! Отговори
паркинг и гараж преди 1 година
София ще е ЗЕЛЕНА ...

...ЗОНА!
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази крадлива кокошка един паркинг не направи, само забрани. Един ден ще се съди за разрухата и корупцията. Но ще е загубено много време и пари.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А САМОКОВ?
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е защо де? София си е била винаги червена като пролятата кръв на партизаните и ятаците в борбата срещу капитализма и капитализма! Не искате ли да станете отново пионери и да бъдете 'винаги' готови а не сготвени!?
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запитали радио Ереван: Кога София ще стане зелена? Отговор: Беше!
10
0
 
10
 
! Отговори
Joko преди 1 година
Фъндо, кой те пита та си седнала да ни баламосваш. Ккмет можеш и да станеш ама на с. Белчин !
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тия тъпи самолети докога ще кацат над целия град?Нали нова писта щеше да се прави за да се изкара самолетния трафик от града?Какво стана Фандъчке?Сега се чува че видните чужди специалисти препоръчали като място за бъдещо Сити, района около Централна гара.Логично-по всички правила трябва да е там,защото там е Гарата,там е Автогарата,има доста пустеещи площи,метро.Има булеварди.Развива се Северна София,не само Южна.Обаче от РВД не искали,щото от там прекарвали самолетите?!Софиянци-заложници на Р
8
3
 
12
 
! Отговори
до другарката преди 1 година
Помните ли мястото? Така изглеждаше Ларгото преди чумата ГРОБ. Зелено и приветливо, после дойдоха гробаджиите Тиквун, даскалката, главния фатмaк Веждито, изхопаха дупката, постлаха с евтин калдаръм. Сега е грозотия центъра на София.
7
6
 
7
 
! Отговори
от провинцията преди 1 година
Изобщо не ме боли за софия, там минавам само транзит. Скапан град. Аи сик тир
6
3
 
7
 
! Отговори
Негър скиор преди 1 година
Легализирай Марихуаната ма...........Зад "законният" ми гараж в зелената площ пред блока, още колко зеленина може да има, но ти Юрданке не познаваш този град. Аман от комунисти.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Малинов освен комплекса на гаранти коза сега ще започват и 25 етажна сграда на мястото на шел и макдоналдс, чудя се с какво ограничението до 75 метра ще повиши пропускателната възможност на кръстовището и булеварда.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народа измира, а на останалите им е "кими сикинде" каква ще бъде София!
3
2
 
26
 
! Отговори
абсурдистан преди 1 година
с моите данъци Аз искам - Болници и Детски градини !
озеленяване и "велоалеи" ??? щото най-лесно се краде - кой ще брои туртите и оная жълта боя наречена велоалея ,тая сложи светофари за велосипеди!!!
Е,сега ще вдигнат още и такса смет ! А общинското парно що не поевтиня като падна цената на газта ?
2
0
 
18
 
! Отговори
кака Из'Дънка преди 1 година
Како данче, 'фани я умий първо, па после я боядисвай.
1
1
 
34
 
! Отговори
Хм преди 1 година
Все се чудя защо при тоя милиарден бюджет центърът на София изглежда по-зле от центровете на повечето областни градове,а за мръсотията да не говорим.Потресаващ е и фактът,че центърът за градска мобилност е с 0(нула) лева печалба!!!Къде отиват тия пари?