Колоездачи подкрепиха страдащите от ИБФ с велообиколка

През септември се проведе информационна кампания за болестта
Колоездачи подкрепиха страдащите от ИБФ с велообиколка
Снимка: Сдружение "Идиопатична белодробна фиброза"

През септември Сдружение "Идиопатична белодробна фиброза" проведе специална информационна кампания за болестта ИБФ.

Една от инициативите на кампанията беше благотворително организираната велообиколка в подкрепа на пациентите, страдащи от рядката болест ИБФ. Велообиколката премина под мотото "С дъх на живот". Колоездачите, взели участие в нея, бяха тържествено посрещнати на 1 октомври за финала на маршрута си в градинката пред Народен театър "Иван Вазов" в София.

На събитието всеки имаше възможността да научи повече за болестта, симптомите й и начините за овладяване. Пациентите, страдащи от ИБФ, както и техните близки, имат нужда да разберат начини за лечение, както и да получат подкрепа и адекватен съвет.

Към този момент разходите за лечението за ИБФ не се поемат от държавата, както и всички процедури и изследвания в процеса на диагностицирането, припомнят от Сдужението.

Какво представлява идиопатичната белодробна фиброза?

Идиопатичната белодробна фиброза се характеризира с втвърдяване на тъканите на белите дробове – те не могат да се разгъват напълно при дишане, което намалява количеството кислород и води до увреждания на сърцето, мозъка и други органи.

ИБФ е необратимо и прогресивно заболяване, но с поставянето на правилната диагноза и прилагане на методите за овладяване на болестта пациентите могат да продължат живота си нормално. За да постави диагнозата идиопатична белодробна фиброза, специалистът пулмолог трябва да чуе при преслушване звук като от отлепване на велкро лента.
 
Най-честите симптоми са задух, суха кашлица, постоянна умора от ежедневни дейности. Първоначалните прояви на симптомите настъпват бавно, но с напредването на болестния процес се влошават. Пациентите обикновено страдат и от съпътстващи заболявания.
 
Лечението включва белодробна рехабилитация, промени в начина на живот (отказ от тютюнопушене), лечение с кислород, трансплантация, лекарства, които забавят развитието на ИБФ.

За повече информация вижте Facebook страницата за Сдружение ИБФ.


Още от
Спонсорирано съдържание