МРРБ отчита: Въздухът в София става все по-чист

През миналата година имало само нищожни превишавания на ФПЧ
12 окт 2017 17:30, Боряна Павлова
33
МРРБ отчита: Въздухът в София става все по-чист
Снимка: архив Reuters

Трайна тенденция за намаляване на замърсяването на въздуха с фини прахови частици в София се наблюдава от 2011 г. насам. Изключение има само в една станция на гара Яна.

Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на конференцията за обмяна на опит и добри практики в справянето със замърсяването на въздуха в градска среда.

Форумът е организиран от "Зелена София" и Столична община и ще продължи и утре. В него участват експерти от Париж, Виена и Наймейхен, отбелязва БТА.

Още по темата

Димов отбеляза, че ако през 2011 г. всички станции са превишавали с много стойностите на ФПЧ, през миналата година има само две нищожни превишавания на ФПЧ.
Той посочи, че в момента се работи по две направления в МОСВ - разработване на критерии за горивата за битово отопление и за затягане на контрола върху ползването на катализатори в автомобилите.

Димов добави, че през идния месец предстоят големи обществени дискусии и по двете теми. Работи се и по преминнаване към алтернативни видове транспорт, като електромобилите, каза той. Министърът отбеляза, че до края на годината започва набирането на проектни предложения от общините за повишването на качеството на въздуха, като ще бъдат отпуснати 111 млн. лв.

Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че Столичната община започва работа по изготвянето на програмата за повишване на качеството на въздуха за периода след 2020 г.

Тя отбеляза, че три са основните посоки, в които се работи в момента - повишаване на привлекателността на градския транспорт и намаляването на замърсяването от него, чрез закупуване на нови превозни средства; намаляване на вредните емисии от битовото отопление; увеличаване на зелените площи в столицата.
Фандъкова каза, че част от мерките, които се предприемат, са непопулярни, защото засягат хората и навиците им.

Тя даде за пример ограничаването на автомобилния трафик, увеличаването на велоалеите, и въвеждането на зоните за паркиране. За такива мерки, според кмета, е необходима широка гражданска подкрепа. Фандъкова отбеляза, че увеличаването на синята и зелената зона за паркиране се прави много внимателно, а целта не е да се печели, а да се намали ползването на лични автомобили и да се насочат хората към градския транспор.

Джордж Кремлис от Генералната дирекция "Околна среда" на ЕК посочи, че по отношение на чистотата на въздуха Столичната община е направила много. Той допълни, че е много важно изграждането на завода за управление на отпадъци, удължаването на линиите на метрото, както и увеличаване на размера на когенерационните мощности в Топлофикация. Според него в следващия програмен период е напълно възможно да се разшири покритието на топлофикационната мрежа в зоните и районите на София, които са населени с хора с по-ниски доходи.


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
3
 
! Отговори
ХМ 2 преди 1 година
Най-важното - улиците трябва да се мият. Жестоки глоби за извърлени фасове, торбички, семки, памперси и фекалии на кучета. кофите за *** трябва да са под земята. Клошарите не трябва да разхвърлят боклука на улицата. Забрана в София да се продават дърва и въглища. Забрана да се пие алкохол в градинки. Като искат да цоцат алкохол да ходят в кръчмите. Зелените площи са за спорт и развлечение. Проблемът с паркирането в С-я е огромен. Трябват драстични мер
За всичко това трябва контрол, такъв няма
31
3
 
2
 
! Отговори
ХМ преди 1 година
Цените на транспорта трябва да паднат. Коли от провинцията да паркират извън С-я на паркинги. Хора без гаражи да паркират на изградени подземни и надземни гаражи, ако има такива. Синя зона в местност Крива река - 1 час 20 лв. Забрана в кооперации с парно да има подово отопление и такова на дърва, видно е че при такива инсталации се краде и от съседите. Транспорта трябва да е само трамваи и метро, тролеи.Облекчаване на бюрокрацията за узаконяване на антипаркинг у-ва за хора с подземни гаражи.
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха как ги докарват на хартия нещата. От Икеата до Бизнес парка застроиха и последното свободно място от въздушният канал вкарваш мист въздух в София. Из Младост не останаха градинки и места за паркиране. Калта е навсякъде. Денонощно тежка строителна техника кръстосва и разнася калта из града. Почиствам прах у дома и след час два отворен прозорец все едно не съм бърсала. Преди не беше така.
29
0
 
8
 
! Отговори
Modernoto преди 1 година
Г-жо Фандъкова стига харчихте пари за псевдо замервания. Няма ли да ремонтирате някоя градинка за 4-5 милиона? Или да закупите още 7-8 електробуса, който да дублират маршрута на метрото както по линия 84? Похарчете 1-2 милиарда със съпартииците ви за саниране на Манастирски ливади и Витошката яка? Нали те са следващите Банкя и Бистрица (ББ) по партиина линия? А хората ги биите през ръцете да не пипат и през устите да не искат. Надяваме се да поразходите евродепутатите с автобус 108.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
доколкото схващам от последното изречение топлофикация иска нови зависими васали,аз лично не бих си купил жилище завзето от топлото,за да му плащам цял живот каквото му хрумне
27
0
 
5
 
! Отговори
мд преди 1 година
- ограничаване на твърдото гориво за отопление - римляните се увеличават, не намаляват
26
0
 
7
 
! Отговори
мд преди 1 година
Няма начин това да е истина, освен ако не са инсталирали филтри на входа на замерващите уреди. Коя от следните мерки се използва:
- увеличаване на зелените площи - няма смисъл да се коментира
- регулация на строителството - също
- обновяване на автомобилния парк - за това трябва да се вдигне стандарта на хората, а това отнема години
- преминаване към по-широко използване на градския транспорт - в човешката(не само бг) природа е да се качиш на кола, дори и да има градски транспорт
25
0
 
9
 
! Отговори
Някой си преди 1 година
Слушам и не вярвам на очите си ! Как не ви е срам да ни лъжете ? Всеки ден и все по- нагло. Щом захванах да пиша коментари, почва да ми кипва. Народът отчита: Просите си боя !
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами по-чист ще става, като го мерят в крайните махали на Драгалевци.
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И със снимката ни убеждавате че въздуха е по-чист.Дишай софиянецо сега по-чистия,а след 2 години свежия планински въздух,който до тогава ще е в цялата столица.
22
0
 
13
 
! Отговори
Майтапите ли се? преди 1 година
Това е някакъв виц, нали? Всяка година въздухът в София става все по-мръсен. И това го виждат всички. Само тотален гьонсурат може да дрънка такива глупости.
Вдигането на цената на транспорта беше тотална глупост и изкара десетки хиляди таралясници на улиците. Фандъкова няма капацитет за длъността си. Тя си е една провансалска даскалица и толкова.
21
2
 
2
 
! Отговори
толераЗД преди 1 година
"Фандъкова каза, че част от мерките, които се предприемат, са непопулярни, защото засягат хората и навиците им."

Да де, те и децата ще имат вредни навици ако не се възпитат. Не е приятно, но трябва да се вземе обществено решение - кое е по-важно?
Дали да си ходим от площадката пред апартамента навсякъде с кола?
Или да дишаме по-чист въздух?

Зверски глоби и контрол могат да доведат до съществена разлика, а не - на тези не им е удобно, пък на онези не им изнася...
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как се гаврят...
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КАЧЕТЕ СЕ СУТРИН КЪм 8-9 ЧАСА НА КОПИТОТО И ВИЖТЕ КАК СЕ ОЧЕРТАНИ ГОЛЕМИТЕ БУЛЕВАРДИ С МРЪСНОСИНЯ МЪГЛА.
ТОВА ЛИ Е ЧИСТИЯТ МЪЗДУХ?
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не се мият вече улиците? От прахоляка е замърсяването. Чака се да завали. И най-лесното е да се вдигат такси или данъци. Да се забраняват колите. Ужасно много коли с провинциални регистрации. Напъплиха София. Нахални и прости. Помен не остана от онази културна столица. Защо толкива години един подземен паркинг не се направи? А трябва няколко за да се облекчи движението. Щяха многоетажен парлинг да направят с/у Пощ.палата, но направиха Х-л София. Кой следи за качеството на дизела? Никой.
17
0
 
8
 
! Отговори
брао, брао преди 1 година
Така е откакто Бойко и екипЪт берат прашинки ръчно и лично.
16
0
 
9
 
! Отговори
D преди 1 година
Данче, а кой изобщо ползва велоалеите?
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цената на бензина трябва да поскъпне поне петорно, за да се принудят селинджърите да си оставят трошките и да се качат на метрото.
Дори общината да увеличи данъците, пак ще си ги прибират Фандъкова и Борисов.
Не вярвам да дадат от тях на тровените граждани.
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На България ще ѝ бъдат наложени солени глоби поради неизпълнение на ангажиментите си относно чистотата на въздуха. София вече 10 години се управлява от ГЕРБ. Изглежда за за ГЕРБ здравето на хората е нещо маловажно. Повече болни, повече бизнес и източване на здравната каса. !
13
4
 
7
 
! Отговори
Плащач преди 1 година
Положението е трагедия!
Вальо Златев, Валенце, вдигни цените на горивата в София бе, вдигай двойно, особено дизела, стегни примката около врата на селджудите, че се пр0сраха да шофират, не можеме да дишаме, 4 лв за литър на дизел, няма оправия друга!
Бензина да стане 3 лв за литър, газта 2 лв!