МРРБ отчита: Въздухът в София става все по-чист

През миналата година имало само нищожни превишавания на ФПЧ
12 окт 2017 17:30, Боряна Павлова
33
МРРБ отчита: Въздухът в София става все по-чист
Снимка: архив Reuters

Трайна тенденция за намаляване на замърсяването на въздуха с фини прахови частици в София се наблюдава от 2011 г. насам. Изключение има само в една станция на гара Яна.

Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на конференцията за обмяна на опит и добри практики в справянето със замърсяването на въздуха в градска среда.

Форумът е организиран от "Зелена София" и Столична община и ще продължи и утре. В него участват експерти от Париж, Виена и Наймейхен, отбелязва БТА.

Още по темата

Димов отбеляза, че ако през 2011 г. всички станции са превишавали с много стойностите на ФПЧ, през миналата година има само две нищожни превишавания на ФПЧ.
Той посочи, че в момента се работи по две направления в МОСВ - разработване на критерии за горивата за битово отопление и за затягане на контрола върху ползването на катализатори в автомобилите.

Димов добави, че през идния месец предстоят големи обществени дискусии и по двете теми. Работи се и по преминнаване към алтернативни видове транспорт, като електромобилите, каза той. Министърът отбеляза, че до края на годината започва набирането на проектни предложения от общините за повишването на качеството на въздуха, като ще бъдат отпуснати 111 млн. лв.

Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че Столичната община започва работа по изготвянето на програмата за повишване на качеството на въздуха за периода след 2020 г.

Тя отбеляза, че три са основните посоки, в които се работи в момента - повишаване на привлекателността на градския транспорт и намаляването на замърсяването от него, чрез закупуване на нови превозни средства; намаляване на вредните емисии от битовото отопление; увеличаване на зелените площи в столицата.
Фандъкова каза, че част от мерките, които се предприемат, са непопулярни, защото засягат хората и навиците им.

Тя даде за пример ограничаването на автомобилния трафик, увеличаването на велоалеите, и въвеждането на зоните за паркиране. За такива мерки, според кмета, е необходима широка гражданска подкрепа. Фандъкова отбеляза, че увеличаването на синята и зелената зона за паркиране се прави много внимателно, а целта не е да се печели, а да се намали ползването на лични автомобили и да се насочат хората към градския транспор.

Джордж Кремлис от Генералната дирекция "Околна среда" на ЕК посочи, че по отношение на чистотата на въздуха Столичната община е направила много. Той допълни, че е много важно изграждането на завода за управление на отпадъци, удължаването на линиите на метрото, както и увеличаване на размера на когенерационните мощности в Топлофикация. Според него в следващия програмен период е напълно възможно да се разшири покритието на топлофикационната мрежа в зоните и районите на София, които са населени с хора с по-ниски доходи.


33
Още от
Напиши коментар Коментари
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нали знаеш, че по стар милиционерски маниер веднага се обвинява някой друг...! Съответно общински и държавни власти са, целите в бяло и нищо не знаят, нито могат да направят по въпроса...! Как така ще развалят рахатлъка на електората, каращ всякакви автомобилни отпадъци докарани от Европа...?
На мене, миналата година ми откраднаха катализатора. За нов катализатор ми обявиха цена от почти 3 хиляди лева...! Попитах се, за какво...?! Държавата в лицето на полицията не прави нищо, за да пресече организираната и масова кражба на катализатори, аз обаче трябва да плащам и да не смея да си оставя кол
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Стига гавра със здравето на хората. Автомобилът не е социална услуга! Не може ли да има един такъв пункт тип "тунел" някаде край КАТ, всеки да минава поне по веднъж годишно и ако не е в нормите на изхода му се късат табелите?
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
а за илюстрация на материал за качеството на въздуха в София - снимка, която не е от София
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Поредната опашата лъжа на герберастите. Нали хората виждат и усещат.
Кого си мислите, че ще излъжете.
В София вече не се диша. И то при положение, че нароченият за виновник Кремиковци не работи от 10 години.
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Откакто преместиха измервателната станция от центъра на Пловдив на 5 км от него в един парк замърсеността в Пловдив рязко спадна
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преди месец гледах как замерват колко замърсяват колите от разстояние - пълна пародия, както и всичко останало в тази държава
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Комунистически лъжци!
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе хора, мерете замърсяването след месец, когато изоставените от Фандъкова квартали, запалят котлетата на въглища. Знаем, че г-жа Фандъкова много обича да купува е електробуси по около милион лева, а не иска да накара служителите да работят по инфраструктурата на западните квартали. В нашите ширини ветровете са предимно от запад на изток. Ура за ръководителите
4
0
 
7
 
! Отговори
Гонтер преди 2 месеца
Господи Боже!!!хахааа....паралелната реалност...сигурно за,пред брюгзел да,се покажат ..пък ние,..другата планета хахаас
ХАУ!
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Трето поколение съм Софиянец от както се помня а това са 40 години не съм виждал родният си град по мръсен. От 300 000 жители през 60-те години до краят на 80-те жителите вече бяха 500 000. След 89-та година жителите станаха 1 500 000 това за един град като София е огромна цифра. Пренаселеноста вече се чувства и то осезаемо. Пепелта се вижда и с просто око. Подръжката на улиците я няма никаква. За миенето на улиците пък изобщо няма кой да помисли. С една дума нападнаха ни селянжъри управници!
2
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Глупости и хвърляне на прах в очите, положението става все по-зле, селджурите провинционални все повече и повече настъпват в столциата, карайки бракмите си навсякъде, задръстванията са о - зле от всякога, въздухът се вижда, къде е това подобрение бе, ей?!? Вън провинционалните скакалци от София, директно в конски вагони, а барутниците им на колела в Кремиковци за претопяване, в големите казани!
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тия да ги разправят на страта ми шапка!!!