Градската среда в София все още не е достъпна за незрящите

Едва 5-6% от тях работят, по данни на Съюза на слепите
6
Градската среда в София все още не е достъпна за незрящите
Снимка: архив, БулФото

Градската среда в София продължава да е недостъпна за незрящи, заявиха представители на Съюза на слепите на пресконференция.

Според тях има опасни телефонни кабини, стълбове, стълби, подвижни плочки по тротоарите, недомислени светофарни уредби с объркваща сигнализация и др., които затрудняват придвижването.

Председателят на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" Иван Янев каза, че нормативната уредба за достъпна среда е много добра, но никой не я спазва и никой не следи за спазването й. По думите му сега предстои Столичната община да разработи план за действие към Стратегията за достъпна градска среда в София.

Близо 15 хиляди са членовете на Съюза на слепите, като едва 5-6 на сто от тях работят, каза още Янев, цитиран от БТА.

Към Съюза има 30 спортни клуба, а има картотекирано само 1 спортуващо дете, допълни той и посочи, че липсата на двигателна активност и двигателни умения пречат за по-нататъшното самостоятелно справяне на незрящия с ежедневни дейности. Янев добави, че няма данни за точния брой на децата с пълна или частична загуба на зрението.

Не е истина, че има 1 милион инвалиди, получаващи пенсия, каза още Янев и посочи, че данните на интернет страницата на НОИ показвали, че те са не повече от 500 хиляди. Унизителни, по думите на Янев, са средствата, получавани като добавка за интеграция - не повече от 10 лв., с които може да се компенсират дефиците на хората в неравностойно положение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
До 1 и 2 преди 6 години
Имам познат незрящ. Причината за състоянието му е преждевременно раждане и некомпетентност на лекарите, така че и вие не сте застраховани.Този човек като интелект превъзхожда много зрящи. В момента живее в чужбина и се занимава с научни разработки. Хора като него движат научния прогрес и са много по-полезни за обществото от някой анаболен ***, чието ежедневие се състои в спане, ср***не, ядене, еб*не и да излъже някой да извърти поредната далавера.
5
3
 
6
 
! Отговори
Имигранта преди 6 години
Коментари-1,2 доказват,че българина заяалийката е много зле с мисленето.Затова е и на последно място по всичко в Европа
4
2
 
19
 
! Отговори
Пустиняк преди 6 години
Това е характерно за най-примитивните общества, където по-слабите физически биват задушавани от по-силните, но често доста по-недъгави интелектуално създания. А бедните в главата са надарени с егоизъм и агресия. В нормалните общества на север тези хора се оправят напълно самостоятелно по улиците, тук биват държани като затворници или бити по улиците, като вНесебър.
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм зряща като сокол и едвам се придивижвам от коли по тротарите, счупени шахти, изкъртени плочки, *** шофьори.... какво остава за инвалиди, вкл. и незрящите.
2
15
 
6
 
! Отговори
шоп преди 6 години
То за зрящите е недостъпна, те се загрижили за 10-20 човека.
1
13
 
7
 
! Отговори
здравей корупция преди 6 години
А пари от къде за тез прескъпи люде,един асансьор за тях е равен на 10 операции на болни деца в чужбина!