Патриарх Неофит отбеляза рождения си ден с освещаване на храм

Новата църква се намира в столичния квартал "Лозенец"
15 окт 2017 12:10, Красимир Ангелов
21

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит навършва днес 72 години. Главата на БПЦ участва в освещаването на нов храм в столицата, посветен на Светия и животворящ кръст Господен.

Патриарх Неофит оглави първата Света литургия, която бе отслужена в новоизградения храм след неговото освещаване. В службата участваха и митрополити от Светия синод на БПЦ, епископи и свещеници.

Храмът, който е посветен на "Въздвижението на Светия кръст Господен", се намира в столичния кв. "Лозенец", в местността Кръста, там, където през 1878 г. на Възнесение Господне - Спасовден, софиянци издигат кръст в памет на Освобождението на България.

Заради високото място, на което се е намирал кръстът и заради незастроената по онова време околност, паметникът се е виждал отдалеч. След неколкократно местене, до преди дни, каменният кръст, обявен за паметник на културата, се е съхранявал в близкия храм "Преображение Господне". Сега той е поставен върху постамент в непосредствена близост до мястото, където е бил издигнат през 1878 г. - до олтара на новопостроения храм.

Строежът на църквата на ъгъла на булевардите "Джеймс Баучер" и "Черни връх" е започнал през 1998 г. от т. нар. Алтернативен синод, но после е бил "замразен". След трудности по узаконяването му, Софийската митрополия, със съдействието на Столичната община, едва през 2015 г. поема изграждането му, като след сериозни преустройства, наложили се заради канонични и архитектурни неточности, и след довършителни работи и вътрешно оформление, днес храмът "Въздвижение на Светия кръст Господен" е готов за енорийски храм за нуждите на православните християни от околните квартали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
33
 
! Отговори
Нане преди 6 години
А Национален комитет ,,Васил Левски,,нали има? Това не е ли негова работа? Или той е пресъхнала вада, по която вода не тече!
9
3
 
34
 
! Отговори
Вуте преди 6 години
Вече трета година Някой си Герчо откакто е обявил,че е намерил,,Евангелието на Васил Левски,, и го е обявил за продан с благотворителна цел и до сега измежду нас българите не се намери един,който да го закупи.А иначе в пространството се лансират много случаи когато се определят десетки и стотици милиони за разни други потреби,който народа даже не забелязва и са забравени още на другият ден.
8
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Личният санитар на Боко Тиквата. Как да му вярват хората.Смешно е такъв човек да е Патриарх, но ГЕРБ слагат все такива.
7
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Пенчо 13Де що е поп, владика, мюфтия, патриарх и още там какъв ми ти "правоверен" е от множеството на варосаните гробници - термин лично казан от Исус Христос!
6
4
 
33
 
! Отговори
ДО 7 преди 6 години
Бъркаш се , това което пишеш е задължително за Католиците Протестанти .Те са смес от Аллах и Христос . Не мъти главите на хората .
5
7
 
36
 
! Отговори
ДО 4 преди 6 години
Ти изби Рибата - Християнките Трябва да се Забрадени ???Това да не ти е Ходжа - да ти бърка в г.за за да те провери дали си къпан ?
4
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На снимките комунистическата "християнска" култура, жените са без забрадки, а в храм е задължително да са забрадени.
3
12
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано комунистите и тяхната "църква" "БПЦ" изчезнат завинаги от лицето на Земята.
2
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дъртите комунисти станаха големи вярващи след 89-та , преди това ДС дебнеше кой ходи по църквите и се подиграваха с поповете по филмите , а сега викат да живее Росия, а в същото време децата им учат и живеят на запад,типично по ТеКеЗесарски.
1
11
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя не беше ли придворния лакей на Суджука, дето тичаше да му мери кръвното.