На мястото на мавзолея: Вдигат "Бронзовата къща"

Скулптурата ще бъде монтирана в началото на следващата година
19 окт 2017 14:30,
80
На мястото на мавзолея: Вдигат "Бронзовата къща"
Една от визуализациите на "Бронзовата къща" на Пламен Деянофф. Снимка: Столична община

Най-голямата скулптура в света, която представлява сграда, ще се появи в началото на 2018 г. на мястото на бившия мавзолей на Георги Димитров в София.

Проектът "Бронзовата къща" е на българския художник Пламен Деянофф, който живее във Виена, и фондацията му. Инициативата за издигането на скулптурата е официално правителствено предложение на Австрия към България, с което да се отбележи председателството на двете държави на ЕС през 2018 г.

Във вторник проектът беше представен в Националната художествена академия, пише "24 часа". Инициативата се подкрепя и от Столичната община.

"Бронзовата къща" е от масивен бронз и се състои от 1000 ръчно обработени елемента, които тежат общо 120 тона. Висока е 14 метра, а основата ѝ е 7х7 метра. Структурата на скулптурата е съставена от редуващи се правоъгълни елементи, а композицията им е вдъхновена от дърворезбите на Българското възраждане. Цялостният план пък прави асоциация с Хрельовата кула на Рилския манастир.

Идеята е скулптурата да бъде монтирана на пл. "Александър I" в началото на следващата година и да остане там до края на 2018 г., която ЕС обяви за европейска година на културното наследство.

"Бронзовата къща" е функционален обект, тъй като във вътрешната част на сградата има зала. Идеята е тя да се използва за различни културни прояви – концерти, представления, изложби и други. Плановете на общината са да използва залата за различни събития от културния календар.

Пламен Деянофф е роден през 1970 г. във Велико Търново. Печелил е много международни награди. За 20 г. има над 300 изложби, от които 60 са самостоятелни. Участвал е в биеналетата в Берлин, Шанхай, Прага, Мелбърн, Кайро и други. През лятото проектът за бронзовата къща, над който той работи 12 г., беше представен в Софийската художествена галерия. Предстои идеята да бъде обсъдена на дискусии в Съюза на архитектите, Нов български университет и Столичната библиотека.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още първото изречение на статията е невярно. Нито е скулптура, нито е къща.На това му казват "инсталация"Този термин го измислиха отдавна за да не обиждат авторите, обикновено бездарни художници.Скоро глезах в едно немско списание такава инсталация: на една дъска наредени прави двайсетина кибритени клечки, изгорели в различна степен
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ехааааа супер - хем да блести като пайети между тези стари постройки... хем да има място за катерене в центъра на открито, а не по чукари и зали... хем атракция за онемяване на туристите... хем като си седиш в градината на Народния да ти е по-закътано, а не да виждаш целия дворец отсреща... а какъв фон за Гергьовските паради ще имаааа... направо ума ми не го побира!
67
0
 
2
 
! Отговори
И КРИСТО СИ ПЛАЩА преди 6 години
НЕЩО БЕЗСМИСЛЕНО И ТРУДНООБЯСНИМО.АКО ТАКИВА СА МУ ИЗЛОЖБИТЕ И ПО ДРУГИТЕ ГРАДОВЕ, КОИТО СЕ ИЗБРОЯВАТ, НЕ ЗНАЧИ, ЧЕ Е ДОБЪР. СИГУРНО СИ ПЛАЩА, ЗА ДА ИЗЛОЖИ ТЕЗИ БЕЗСМИСЛИЦИ.
66
1
 
3
 
! Отговори
муспи преди 6 години
Ето я и първата аларма: Това съоръжение не е 14 метре и в основата си 7 на 7! Гледната точка не позволява да се допусне че е гледано от много ниско, защото би трябвало да има големи перспективни промени, а то си е така както си го прави всеки самодеец. Някаква мисъл в това което вече много време се води за проекция на мисъл, - нула!
65
1
 
4
 
! Отговори
муспи преди 6 години
Бездарието е средство за правене на пари в Загиналия свят. А ние ще си вложем и свой дял в това творчество - монтажните работи ще се дадат на ромска строителна ортанизация!
64
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правоъгълната форма е в основата на фашистката идеология. Освен, че е грозно задръства погледа и небосвода. Оставете въздух, бе, маняци! Не че и в други държави не допускат подобни глупости -напр. идиoтската пирамида пред Лувъра - закрива половината сграда, ама снобите и бездарниците надделяват - много са и умело воюват зад щита на "вие не разбирате от модерно изкуство". А че това изкуство е ПСИХОТРОПНО, на никого не идва на ум. А може би творците му целят точно това. И разчитат на невежеството.
63
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ми създава асоциации с Хрельовата кула, нито ми напомня за възрожденските дърворезби.Не го искам там!
62
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 61Според теб. Благодарение на такива "естети-разбирачи" като теб преди 50 години изникна "5-тоxyяшник"-ът.
61
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А стига грозотии из София. Остава да довлекат и някоя "опаковка" на оня маниак, дето си организира сам фенове за глупавото "изкуство", което няма нищо общо с естетиката и задоволява само снобските показни напъни.Достатъчни са ни оная изчанчена струпотетина, като селска плевня, която заприщи площад "Македония" и ония двете мъртвешки бездария на бул. България, закрили 3/4 от небето на София. Разбира се, и двете грозотии - с разрешението на Софийска община и нейните архитръти.
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Толкоз "бакър" как ще го опазят от шведите?
59
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И да, разбира се, че е 100 пъти по-стилно от Петохуйника пред НДК. Ако вместо Петохуйник имахме това, никой нямаше да иска да го маха.
58
7
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Според мене е по-добре от нищо.Макар че да се говори за "зала" в сграда 7х7 метра е смешно.
57
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ми харесва.С модерно изкуство да украсят някой съвсем нов квартал.Стилът на тази част от центъра на София е създаден още преди социализма. Да не го разваляме!
56
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Егати некадърието! Не го ща! Деянофф - Факофф!
55
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тук някои заработват рубли по кремеълски. Какво им разбира главата на *** от модерно изкуство? Не виждате ли каква красота се крие в тази великолепна евроатлантическа постройка? Нашите западни партньори ни обичат и се грижат за нас затова и ни украсяват столицата. Да живее Свободата и ЕС.
54
2
 
9
 
! Отговори
ДА СЕ ЗАБРАНИ преди 6 години
Съоръжението е рисково подобни се наричат РЕЗОНАТОР КОНЦЕНТРАТОР иоставете цветята там да ни пазят ..подава площада едвам с е отървахме от един нагло вреден черен концентратор дестабилизатор изграден нагло пред НДК и сега това АМАН ...
53
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ххх 53Еееее да, ама е предложение на някакъв "художник", който бил печелил "международни награди"!!! Имам чувството, че ни дават награди само защото сме бедни роднини и ни трябват някакви залъгалки! Може ли такива убожества да бъдат "изкуство"???? Всъщност, като си спомня за "клозетната дъска" дето ни беше сравнил с нея онзи чех, какво очакваш от "прогресивния запад"????? И.з.в.ра.щ.ен.ци!
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Към ... Те си знаят кои са:Имам въпрос. Защо, когато влизате в някоя стая, чуквате един път и отваряте вратата? Това да не би да ви дава някакви право, да си влизате ей така?Не знаете ли, че трябва да изчакате за положителен отговор ?Просто питам ...
51
2
 
16
 
! Отговори
ххх преди 6 години
Божеее каква грозотия !!!!!!!!!
50
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СОФИЯ НЕ МОЖЕ ПЕЗ ПЕТОЪГЪЛНИ ШЕСТО....ТЪКМО МАХНАХА ЕДИН И ВЕДНАГА СИ ПОРЪЧАХА НОВ.