По време на строеж в съседство: Срути се част от къща в София

Собствениците са двама - единият живее в чужбина, другият бил навън
Обновена: 19 окт 2017 14:46 | 19 окт 2017 14:45,
15
По време на строеж в съседство: Срути се част от къща в София
Снимка: bTV

Част от къща се срути в началото на седмицата на улица "Братя Миладинови" в София. По време на инцидента не е имало никой в нея. Очевидци разказват пред bTV, че са чули силен тътен. Никой не е подозирал, че къщата е опасна - поне преди започването на строежа в съседство.

Собствениците на полусрутената къща са двама. Единият от години живее в чужбина, а другият е адвокат, който, за късмет, в момента на инцидента е бил навън.

Началникът на строителния контрол към Столична община арх. Влади Калинов смята, че къщата е била в много тежко състояние и е било само въпрос на време да се срути. Според него собственикът е бил наясно с проблема.

Вина обаче имали и строителите, защото не са извършили необходимия оглед на сградите, които са в близост, преди да започнат да изграждат укрепването на техния терен. Допълва и че има голяма вероятност стената на сградата да е паднала от вибрациите, които причинява строителната техника.

Това не е единствената сграда в такова състояние в район "Възраждане", но сигнали за потенциално опасни такива в района липсват.

А кой ще носи отговорност - тепърва ще се разбере. Дирекцията за национален строителен контрол вече са започнали обследване, което трябва да установи има ли виновен, кой е и какви мерки ще бъдат взети.

Докато бъде решена съдбата на полусрутената къща, жителите в съседство ще живеят в страх, защото опасност от повторно срутване има.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
2
 
! Отговори
kolio99 преди 6 години
До Анонимен 3същите дето "носят отговорност" повече от 10 години за смъртта на момичетатта в колата на "Аладин"
14
0
 
10
 
! Отговори
В най-южната част на преди 6 години
бул."Витоша" преди време построиха нова жил.сграда на калкан с неголяма двуетажна еднофамилна къща, строена преди 80 години. За да бъде използвано мястото, което по закон трябва да има между двете сгради, собствениците на старата къща бяха обезщетени с квадратни метри в новата сграда - колкото за гарсониера. Те пожелаха това обезщетение да стане част от втория им етаж и пробиха калкана без да питат съответните институции.Някой беше алармирал общината,но оттам не реагираха,не знам кой уреди това
13
1
 
5
 
! Отговори
qwe преди 6 години
А само на мен ли ми е любопитно с какво са пълни всичките тези куфари?:Д
12
3
 
4
 
! Отговори
Porno баце преди 6 години
Какви са тия пишман архитекти в общината. И без да съм архитект мога като вляза в тази къща да кажа че не става за живеене. Къде е била общината да вземе предварителни мерки и къде е бил строителния надзор??? За след дъжд качулка много ги бива. Да не вземе някой от строителите да кихне, че ще падне сградата в съседство. А не дай Боже да стане земетресение- жертвите ще са повече от тези в Мексико.
11
0
 
10
 
! Отговори
Проектант преди 6 години
Добре че няма пострадали ... иначе - перфектен вертикален разрез!
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
който строи до такъв имот малко да поогледа.Не може да има къща която едвам се крепи и да къртиш на 30см от стената и.А на колко имота са се напукали баните от подобни строежи? тук се дава гласнот защото е паднала цяла стена. Инъче покрай всички подобни кооперации е смрад.На съседната улица тъкмо завършиха една и почна втората, пътят отпред е по неравен и от морето вече.
9
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 3Чакай бре, тази къща като си има собственик, той да си се грижи за нея.Ако не може, да я продава.В случая може да се опита да съди строителите, но ако докажат, че е бил недобросъвестен собственик (особено като гледам, какъв коптор е вътре) и я е оставил да се саморазруши, нищо няма да вземе.
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 5А помниш ли как изглеждаше източното крило на Журналистическия факултет на Софийския след селф-устройство на кръчмата под него в края на 90-те?Там наемателите бяха махали по собствено осмотрение колони в мазето, щото им заемали място и им пречели на бизнеса, което беше довело до предаварийното състояние на сградата. После се наложи държавата да налее едни няколко млн., май бяха 5, за скоропостижно укрепване.Така, че не са само баш майсторите. И други обичат да сеят поразии...
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къщата е в доста лошо състояние, и си личи че е типичния наследствен имот на вървежно място.Познавам едни 2-*** братя, с подобна къща в центъра на варна , имаха такива големи изисквания към строителите , че събориха и построиха цялото каре и тяхната продължи да се събаря върху празните им глави.
6
0
 
25
 
! Отговори
няма значение преди 6 години
Нямало сигнали до общината...Щото като има, та става чудо. Общината е напълно абдикирала от проблема със сградния фонд. Дори в идеалния център има сгради с вид на населени от клошари. Никой не се помръдва. Не само ще се срутват частично - отдвъд това ще е.
5
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На снимката не се вижда пространството пред къщата. Сигурно баш майсторите са копали на един метър пред основите на къщата. Същото се случи с една църква когато една баш мутра копа дупка за подземен паркинг и църквата цъфна като майска роза на задушница.
4
1
 
18
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Редно е къщата автоматично да получи статут паметник на културата, ако няма такъв.
3
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Полусрутена къща ли? Та нея половината я няма! Щом и покрива се е сринал какво я държи? Така се случва в страната на чудесата. А сега си представете че в тази къща живееше семейство с малки деца и къщата ги затрупа? Кой щеше да поеме отговорноста за убитите деца? Държавата ли? Да ама такава няма от 20 години. Иначе сме стабиуни като паднала къща! Хубавото в случаят е че единият от собствениците е адвокат и ще им разкаже една приказка за лека нощ! Не само ще му я платят но и нова ще му издигнат!
2
11
 
19
 
! Отговори
gs преди 6 години
къщата изглежда далеч от обитаема, този адвокат-собственик, който за щастие е бил навън, трябва да е луд да стои вътре, като гледам покъщнината. Вината си е само на собствениците, било е въпрос на време това да си се срути само.
1
8
 
41
 
! Отговори
4 тона суджук преди 6 години
Така става като не САНИРАТЕ! Облепя се всикчо със стиропор, сменя се дограмата и така скрадата става като нова.