"София Тех Парк" за I-чадъра: Подкрепяйте младия бизнес!

Дружеството: Продуктът е в начална фаза, ще се отличава от останалите
Обновена: 19 окт 2017 18:44 | 19 окт 2017 17:15,
7
"София Тех Парк" за I-чадъра: Подкрепяйте младия бизнес!
Снимка: Facebook

Иновативен чадър със соларен панел, който може да зареди телефона ви, да охлади напитката и т.н. В допълнение, през нощта чадърът предоставя и автоматично LED осветление. Водещо за продукта е използването на изцяло чиста енергия. Така "София Тех Парк" представи прототипа на иновативния продукт на младата компания "Top Innovation", която е новият наемател в Инкубатора на "София Тех Парк" в официалната си страница в социалната мрежа Facebook.

Още по темата

Водещото за продукта обаче се оказа, че той никак не е иновативен, а патент има още преди 11 години. Още повече подобни чадъри се продават напълно свободно из целия свят. Например, в един от най-големите онлайн търговци Amazon, може да се намери за около 100 долара.

Не закъсняха и реакциите на хора в социалната мрежа. Потребителите набързо създадоха и пародийната страница Sofia Smeh Park.

Не липсваха критики, но имаше и подкрепа към авторите на продукта, насърчаваща иновативното им мислене и активност.

Публичният интерес бе и причината от ръководството на "София Тех Парк" да се свържат с редакцията на Dnes.bg, за да изразят позицията на дружеството, както и тяхната. Публикуваме становището им без редакторска намеса.

"Прототипът на продукта, който предизвика интереса на аудиторията, е в изключително начална и груба фаза на разработване на концепция, чийто автор е стартираща компания, наемател в Инкубатора на София Тех Парк. В момента проектът преминава през тестове и тепърва ще се развива като функционалност. Целите и плановете на младия екип на компанията са да бъдат добавени иновативни компоненти, които ще отличават продукта им от всички съществуващи на пазара. Към момента проектът в никакъв случай не е пазарен, а е на етап първоначална разработка, като пазарният му дизайн ще е последната фаза.

Компанията, която работи по прототипа, не е получила финансиране от частни или държавни източници. Не е отпускано финансиране под никаква форма и от София Тех Парк. Когато продуктът бъде завършен, той ще има приложение основно в сектор "Туризъм". Неговото приложение може да бъде на плажове, открити басейни, заведения и други.

Генералната цел на София Тех Парк е да подпомага стартиращи компании и иновативни идеи, както и конкурентоспособността на науката и предприемачеството в България, и екипът на дружеството ще продължи да изпълнява тези свои задачи.

Един от основните ангажименти на София Тех Парк е и предоставянето на подкрепа за достигане до пазарна реализация на разработваните продукти. Българската и световната практика показват, че голяма част от идеите на стартъпите не достигнат до пазара, за което има и официални статистики - в Европа средно около 16% от стартиращите компании не оцеляват след първите три години.

За преодоляване на тези ограничения редица европейски държави развиват активно програми за подкрепа на младия бизнес като част от провежданата държавна политика за постигане на устойчиво развитие на икономиката, каквато е и функцията на София Тех Парк.

В Инкубатора на парка разработват свои бизнес проекти 20 стартиращи компании, като част от тях вече успешно търгуват иновативните си продукти. София Тех Парк подкрепя компаниите само чрез предоставяне на условия за тяхната работа. Успехът на продуктите или услугите, които се развиват, зависи единствено от самите стартъпи.

Позицията на София Тех Парк е, че българските иновативни предприемачески идеи трябва да бъдат подкрепяни и да получат шанс за развитие, а не още в начален етап да бъдат оценявани негативно по субективни причини".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
-- преди 6 години
Генералната цел на София Тех Парк е да създаде работно място за ***.
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Иновативен чадър със соларен панел...""Иновация - комбиниране на добре познати стари технологии, по начин създаващ нов продукт, но не представляващ никакъв технически напредък." - учебник по маркетинг.Да ви разясня какво е това "иновация", понеже българския език много я ползва. Или баш на български - "същите глупости, като преди 10-20 години, ама подредени по различен начин и с оп-лъскава опаковка". Всеки път ме напушва на смях, като я използват тази дума. А си имаме хубави български думи.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
техпарк само за наши хора, не ги е срам
2
0
 
12
 
! Отговори
Men преди 6 години
АХАХАХАХАХАХАХААХ пълен смях е тоя чадър, иновация ОХОХОХОХО
1
0
 
10
 
! Отговори
Евгени преди 6 години
Хахахаха как сменихте позицията след нечие нареждане :D