Най-сетне: София с уеднаквени фасади на сградите

Главният архитект Здравков обеща нов дизайн на града
21 окт 2017 07:30, Петя Славова
70
Най-сетне: София с уеднаквени фасади на сградите
Снимка: архив, Булфото

Столичната община обмисля най-накрая да уеднакви фасадите на сградите в града. Главният архитект на София Здравко Здравков обясни, че се предвижда наредба за дизайна на градската среда. В нея ще бъдат заложени изискванията за цвета на сградите в един квартал и тентите по балконите, табелите пред магазините и на улиците.

Здравков каза, че разлепването на реклами, поставянето не само на климатици, но и на различни типове дограма в момента никъде не е регламентирано. Желанието ни е да се създаде система от стандарти, които да регламентират всички изисквания към фасадите и градското обзавеждане, каза Здравков.

Арх. Здравков представи пред общински съветници и депутати проекта за изменение на Закона за устройството и застрояването на Столичната община. С него от "Московска" 33 искат да сложат край на хаотичното строителство на високи сгради навсякъде из града. Както и да се затворят нормативните пропуски, които отварят вратички на инвеститорите да строят небостъргачи. Архитектът обяви, че не против високото строителство, но трябва да има ясни правила.

"С промените в закона искаме където има обезпеченост откъм транспорт и инфраструктура, да се развиват комплекси с високо застрояване". По думите му един такъв район е 7-и км на бул. "Цариградско шосе" и на Околовръстното до "Люлин".

Здравков допълни, че с шефа на "Метрополитен" Стоян Братоев започват работа по изменения на общия устройствен план за развитие на метрото в "Люлин" до Околовръстното шосе. Предвижда се междинна станция между жк "Люлин 2“ и жк "Люлин 3“ и спирка след Околовръстния път. Това обаче ще може да се случи, след като се изгради третият лъч на подземния транспорт.

Ако промените в Закона бъдат приети от Народното събрание, в пространството между бул. Цар Борис III", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "Драган Цанков", бул. "Александър Малинов" и Южната дъга на Околовръстното няма да могат да се строят сгради, по-високи от 75 метра. Отвъд него пък позволената височина на сградите ще бъде до 15 метра.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 18Става въпрос за стила на ВСЯКА ОТДЕЛНА СГРАДА! Това е едното, другото го прочети пак!
22
6
 
9
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Махнете паветата от булевардите!
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 16Като нямаш за къща, ще се боядисваш какъвто е основния цвят на сградата, толкоз. Бедният не може да диктува нищо! А щом ти допада всеки в коопарацията да се маже произволно, значи е време да отидеш малко извън страната, но не в Гърция:) И да видиш в най- демократичните страни, как изглеждат нещата. Капиш?
20
8
 
3
 
! Отговори
до 18 преди 6 години
И ти ли ще пълниш държавата с глоби?Я ми кажете къде по света се строи в един архитектурен стил ?Нали искате демокрация и всеки да си предлага стоката и услугата свободно.Тя държавата сама строи оранжерии в историческите части.Мен пък ми е интересно заставам и гледам Зелено Арт Деко,Необарок,Функционализъм,модерен и нещо като деконструктивизъм само на една улица.
19
2
 
6
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
"Че те панелките са китайци, всички са еднакви отвън."--------------------------------------------------------------------------Не, не са, различно шаренеят:)))
18
3
 
8
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Събаряйте всичко и строите наново.
17
6
 
3
 
! Отговори
До 16 преди 6 години
Колкото пъти се намесва държавата в архитектурата или градуостроиството,толкова по-трудно се изграждат сгради.Цената им се повишава,квадратурата намалява и ...И за къща не става ,ако някое чиновниче реши и нея правиш лилава какъвто ти е квартала.Абе ти де ги намираш ,по дърветата ?И ние искаме да си ги взимаме толкова лесно тези къщи на квадратчета.
16
3
 
15
 
! Отговори
питащ преди 6 години
До постижениеЩо, на теб харесва ли ти *** безабразна шарения по блоковете? Ама какво се чудя, най- големите селяци не щат правила- те си искат ***, която им е критерий за демокрация.
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоест от статията да се разбира: - герп искат пари за да се строй небостъргачи в София , и ще го приемат скоро щото гледам строителните работи по "koza square" над руски паметник вървят доста бързо
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То да не се строй на ново градът?Това с еднаквите фасади беше пълна глупост ,влизаш в квартал и ако има номер разбираш къде си ,а иначе си се изгубил в безличността.От цялата работа ще се народят някакви безумни творения ,само и само да отговарят на изискванията.Чудя се какво толкова сте я захапали тази София,градът няма как да стане зелен или красив ,просто е пренаселен.Най-логично е да се децентрализира ,че да има по малко наплив.
13
5
 
8
 
! Отговори
одобрявам преди 6 години
Дано във всички градове и квартали задължат живеещите да се боядисат в един цвят. Като не щеш такъв, купуваш си къща и я боядисваш, ако щеш на квадрати.
12
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МнениеТи не вдяваш ли, че става въпрос за ВСЯКА СГРАДА като цяло. Да няма по сградите зелени, пембени и оранжеви килийки, дето всеки селянин си избира квото му падне. Защото има авторско право- 50 години, и, ако архитектът реши, от тез незаконни шарении, може да направи добри пари, като ги поосъди селяните.
11
10
 
7
 
! Отговори
постижение преди 6 години
Българина прави струва все на комунизъм го избива!
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако е само за уеднаквяване, по лесно, по бързо и евтино е сградите да се санират и наподобят на панелките. Ако уеднаквяването е целта на главния архитект, разбира се.
9
6
 
12
 
! Отговори
Италиянеца преди 6 години
До номер 9 какъвто ти е коментара такъв ти е и животът. Пожелавам ти да мразиш всички и всичко и дано си щастлив с това. От такива като теб съм избягал от родината си. Завист,, злоба,, алчност, и т.н някой ден ще те убият тези неща. Мисли позитивно но ти ако си неграмотен няма как да мислиш затова си мрази целия си живот и се заяждам с хората. Успех.
8
13
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Италиянеца 8 Не бързай.Имай малко търпение.Летище София ще стане като останалите с МОЛ.Капитализма прави чудеса.
7
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИталиЯнеца, Първо Правилно се изписва италиАнецВтороЗа какво му е на летище София да има лъскави магазини като в мол, след като то се използва основно от прошляци и неграмотници като теб, облечени в анцузи ментета и кожени якенца от изкуствена кожа
6
3
 
19
 
! Отговори
Италиянеца преди 6 години
Дано да успеят да направят нещо хубаво а не само да се усвоят едни пари по програма и след това разруха. Един чужденец само като кацне на летище София му става ясно в каква държава е пристигнал. Аз летя от Бергамо и тук самото летище е МОЛ с най известните търговски марки на пазара и бутикови магазини а в София летището прилича на бункер от войната
5
9
 
14
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Аха , да уеднаквим фасадите на сградите...Умно.Как не са се сетили в Америка? Щото там едва ли ще вишиш две еднакви сгради.*** населените им места са красота.
4
1
 
7
 
! Отговори
Жоро преди 6 години
защо не предложи за по-голямите градообразуващи улици да се правят конкурси за застрояването им