Най-сетне: София с уеднаквени фасади на сградите

Главният архитект Здравков обеща нов дизайн на града
21 окт 2017 07:30, Петя Славова
70
Най-сетне: София с уеднаквени фасади на сградите
Снимка: архив, Булфото

Столичната община обмисля най-накрая да уеднакви фасадите на сградите в града. Главният архитект на София Здравко Здравков обясни, че се предвижда наредба за дизайна на градската среда. В нея ще бъдат заложени изискванията за цвета на сградите в един квартал и тентите по балконите, табелите пред магазините и на улиците.

Здравков каза, че разлепването на реклами, поставянето не само на климатици, но и на различни типове дограма в момента никъде не е регламентирано. Желанието ни е да се създаде система от стандарти, които да регламентират всички изисквания към фасадите и градското обзавеждане, каза Здравков.

Арх. Здравков представи пред общински съветници и депутати проекта за изменение на Закона за устройството и застрояването на Столичната община. С него от "Московска" 33 искат да сложат край на хаотичното строителство на високи сгради навсякъде из града. Както и да се затворят нормативните пропуски, които отварят вратички на инвеститорите да строят небостъргачи. Архитектът обяви, че не против високото строителство, но трябва да има ясни правила.

"С промените в закона искаме където има обезпеченост откъм транспорт и инфраструктура, да се развиват комплекси с високо застрояване". По думите му един такъв район е 7-и км на бул. "Цариградско шосе" и на Околовръстното до "Люлин".

Здравков допълни, че с шефа на "Метрополитен" Стоян Братоев започват работа по изменения на общия устройствен план за развитие на метрото в "Люлин" до Околовръстното шосе. Предвижда се междинна станция между жк "Люлин 2“ и жк "Люлин 3“ и спирка след Околовръстния път. Това обаче ще може да се случи, след като се изгради третият лъч на подземния транспорт.

Ако промените в Закона бъдат приети от Народното събрание, в пространството между бул. Цар Борис III", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "Драган Цанков", бул. "Александър Малинов" и Южната дъга на Околовръстното няма да могат да се строят сгради, по-високи от 75 метра. Отвъд него пък позволената височина на сградите ще бъде до 15 метра.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
3
 
! Отговори
Страхил преди 6 години
С 30 години закъснение, но е добро начинание.
62
0
 
2
 
! Отговори
Никк преди 6 години
Иначе определено съм за уеднаквяване на фасадите. Сега прилича на *** бетонно гето в жилищните комплекси, а също и в центъра горе долу.Трябва да има някакви правила все пак!
61
0
 
2
 
! Отговори
Никк преди 6 години
Има място за небостъргачи в западните и севернитв части на софия. Така няма да пречат на никой. Например стария път за банкя, люлин, около севернната тангента и т.н. има добра инфраструктура и човешки капитал. Със изграждането на северната тангента и западната дъга на околовръстното се отварят чудесни възможности за инвестиции. В никй град небостъргачите не са в центъра, а са странично на града!
60
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това подигравка ли е? Панелките нали затова ги плюхте, че били еднакви?Тези хора наясно ли са изобщо какви са проблемите на този град?Що не се опитате да уеднаквите небостъргачите, даже най-добре да направите един типов проект и да се строи само по него? Или пък да съборите цяла София и да я направите все едно с ксерокс?
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИМА НЯКОЛКО ДУШИ, КОИТО ДОРИ И ЗА ПИНГВИНИТЕ В АНТАРКТИДА ДА Е ТЕМАТА, ПИШАТ ИЛИ ЗА СОЦА , ИЛИ ЗА РУСИЯ.НВЕРОЯТНО СА С ИНТЕЛЕКТУАЛЕН НЕДОИМЪК И САМО ТОВА СА НАУЧИЛИ, КАТО ОНЯ УЧЕНИК С КРАСТАВИЦАТА.
58
5
 
7
 
! Отговори
Дедо ви преди 6 години
Поредната малоумщина !!!!...Ами да задължат и жените да носят еднакви прически в зависимост от кой квартал са....Басссси тъпанарите дето са на власт!!!!!
57
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво значи да уеднаквят сградите?Да не са решили да бутат сгради с висока архитектурна стойност и да ги пориравняват към типовото строителство?А идеята за един цвят в един квартал е направо безумна.Един цвят на всички апартаменти в един блок-да,но целия квартал в един цвяте умопомрачително.
56
0
 
4
 
! Отговори
Розовата пантера преди 6 години
До АнонименЗапочвайки с кмета и главния архитект...
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идеята е сбъркана още в началото.Не архитектите ,а конструкторите трябваше да пишат законите.Ако имахме закон задължаващ за всеки етаж след нормалната кота ,да бъде застрахован с 0.3 еденици,самите инвеститори щяха да се отказват.Примерно имаш разрешение за 8 етажа ,ако искаш десет сградата ти качва 0.6 за двата етажа отгоре и по този начин вложения материал ще ги обезсърчи.
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще се сетите вие, ама ще продължи до назначаването на новия гл архитект. Всички градове в БГ приличат на манджа с грозде. Хаос и ужас. Да не говорим за курортите
53
2
 
7
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Здравков, че за архитект на София не те бива това е ясно ! Но, би ли ми отговорл на следните въпроси: колко хил.тона боя ще трябва, откъде ще намериш бояджиите, колко време ще продължи всичко това... ? За парите да не говорим. ТИ ли ще плащаш сметките! Момче,тук не е Червен бряг , а Столица !
52
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво. А после върнете и селяните по родните места.
51
0
 
10
 
! Отговори
ии преди 6 години
Какви фасади какви 5 лев бре лек? Половината блокове ще се разпаднат. Няма гаражи за 2/3 от колите. Улиците са задръстени. Няма зелена вълна при работещите светофари. Канализацията е стара. Онзи ден дойдоха топлофикация и от здрава улица оставиха лунен пейзаж и попълнени с чакъл дупки. Пак забравиха да пребоядисват пешеходните пътеки... предполагам до следващото нещастие.
50
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Koi sgradi na fandakova komidionite v djobovete schofiori vosat neja i sem i lekuvaha ja.bes pari kato raschidov bg plaschta demokrazia e ura
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 30Абе я *** в Мадрид, след парка пред кралския дворец, отатък реката има една сграда 15 етажна и виж няма ли усвоени балкони, различни дограми и е накичена с чинии и клитамитици като катун.
48
0
 
7
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До хмм 39 Така е .Аз съм си поставил външните тела на климатицити в стаите. Е , малко е шумно , ама да знаеш как топлят.А сега сериозно.Хората са на централно парно или на газ.Някои сгради са на централна климатична система.По северните държави нямат нужда от климатици през лятото и така...
47
0
 
3
 
! Отговори
Питам преди 6 години
До Анонимен 35 Ами италиянеца е италиянец. Нормално е да греши с граматиката.А ти имаш ли мнение по въпроса или само следиш за грешки?
46
7
 
3
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Да. Всичко да е еднакво като квадратни тиквешки глави...
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важи ли за жилищните комплекси или само за София
44
0
 
4
 
! Отговори
до 44 преди 6 години
Знаеш ли каква е ролята им!Да се постигне по-голяма квадратура ,защото на Главните архитекти им е се тази дали е 15-25 метра сградата ,но на инвеститора всеки етаж е от значение.Грозотията идва от желанието да се заобиколят нормативите ,а нормативите са занижени за да се заобиколят.Файда от кулички няма ,само се хаби труд и материал ,но по добре от въздух.