Паметникът пред НДК - премахнат без документи

Културното министерство не е получило документи от СО
Обновена: 26 окт 2017 10:28 | 26 окт 2017 10:24, Камелия Цветанова
64
Паметникът пред НДК - премахнат без документи
Архив: Булфото

Столичната община не е предоставила на Министерството на културата документите за премахване на паметника "1300 години България" пред НДК, нито за възстановяването на войнишкия мемориал на I и VI пехотен полк. Това става ясно от писмен отговор на въпрос на депутати от БСП на министъра на културата Боил Банов.

Комплексът "1300 години България", който е бил построен за рекордно краткия срок от 8 месеца, е във връзка с откриването на НДК.

През 1981 г. София е трябвало да се сдобие с монумент. Строежът започва на 1 април, строителите бързат. През зимата на 1988 г. ръководството на НДК съобщава, че 8 плочи са паднали, а 16 са се отлепили. Същата година има планове за неговото преоблицоване, но те така и не са осъществени.

В края на декември 2014 г. Столичният общински съвет взе решение за премахването му и възстановяването на негово място на мемориалните плочи на I и VI софийски пехотен полк.

Плочите са били на мястото до 1977 г., когато са съборени заради строителството на НДК.

А премахването на паметника "1300 години България" беше съпроводено от множество протести, подпален кран и повече от месец ремонтни дейности.

След като бяха свалени бронзовите пластики и металните конструкции, на 28 август монументът окончателно отиде в историята.

Сега на неговото място трябва да бъде възстановен войнишкият мемориал на I и VI пехотен полк.

Разрушенията през различни години паметникът на войниците обаче няма статут на недвижима културна ценност и Министерството на културата не може да финансира неговото възстановяване, уточнява Банов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Niki13 преди 6 години
До Анонимен39и като се събуди, краката в цукалника дай факти , не се прави на Гьобелс
49
0
 
1
 
! Отговори
просто тъп преди 6 години
До До 46Баси, в тая държава няма място за паметници, затова махаме старите за да сложим други на тяхно място
48
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГРОЗЕН СОЦ КУБ.- ПАМЕТНИК В СЪВЕТСКИ СТИЛ - РАДОСТ ЗА ***
47
0
 
3
 
! Отговори
ДС преди 6 години
Ха-Ха. Сега го върнете в предишния му вид от преди 7 месеца :)
46
4
 
2
 
! Отговори
kireza преди 6 години
НАШИТЕ ПСЕВДОДЕМОКРАТИ,ПРОДАЖНИ ДУШИЦИ,ЧЕДА НА САТАНАТА,ПРОСТО ИЗПЪЛНЯВАТ ЗАПОВЕДИТЕ НА САТАНИНСКИТЕ АНТИХРИСТКИ ЩАТИ ЗА УНИЩОЖЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ!!!ОБРАЗОВАНИЕ,МЕДИЦИНА,АРМИЯ,ДУХОВНОСТ,НАРОД - ВСИЧКО СЕ УНИЩОЖАВА В УГОДА НА *** РЕПТИЛОИДИ!!!
45
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** и безотговорни сме, няма такава държава да си руши, а не си поддържа паметниците и историята. Без значение добра,спорна или лоша,това е история. История на страната ни.На какво се радват рушителите,не разбирам.
44
1
 
3
 
! Отговори
пк Аурелиано Буендия преди 6 години
Тя Людмила както беше надъхана комунистка,кво стана след катастрофата,като го обърна на Български национализъм.като взе да строи тези паметници,монументи.като взе да величае Булгария,и нейната многохилядна история.Целият СССР се видя в чудо.Където се заговореше за ,,Источният блок'' ,Всеки хващаше пътят към БГ-то.Дори японците до ден днешен ,шапка свалят на Българският Йогурт.И признават само ,,Тракийското'' вино на Българите.Нека бутат,като си влеземе в реални територии,ще си вдигнем по-големи.
43
3
 
9
 
! Отговори
До 46 преди 6 години
Каква история има това грозилище бе, братче? А загиналите войници от софийските полкове не са ли част от историята също? Или история е само това, което ни изнася?
42
9
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
този паметник е историята на България и би трябвало да бъде на мястото си. Но понеже ние нямаме държава която да се грижи за паметниците на културата затова се рушат .Но БСП са много активни по нередности и за това ги подкрепям
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 37Не си в час. БКП управлява.
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нямал Паметника Документи ? Пощите могат да свършат тази работа - та даже и на Бузлуджа ще го занесът !
39
9
 
24
 
! Отговори
1 преди 6 години
Радвам се, че го махнаха. Останалото са подробности !
38
7
 
8
 
! Отговори
Връщайте го преди 6 години
Веднага да се слага обратно Веднагааа, Къде е паметника? , да си го насадят на мястото , Още ДНЕС!!!!!!!!!!!!
37
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо ли има кадри и докумнети за посрещането на червената армия у нас, а за изпращатането няма нищичко?
36
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 33Мдааа, а за "любимия" паметник на Съветската армия що всички мълчат, а? Паметника на американците ви дразни, а паметника на съветската армия не, така ли? И единия и другия са чужди паметници и НЯМАТ място в София!
35
20
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На 9 септември 1944 България губи своята независимост и е окупирана от 600 000 армия, която остава на наша територия 5 ( П Е Т ) години. Държавата ни изнемогва, тъй като изплаща репарации като победена държава, изхранва огромна окупационна армия, освен това плаща заплатите на войниците от тази окупационна армия в ДОЛАРИ. По време на окупацията у нас за извършени чудовощни престъпления срещу човечеството, които са унищожили умните и кадърните у нас и са превърнали народа ни в стадо.
34
25
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Красная армия преминава през много страни! Никъде няма такива искрени братски посрещания както при нас.Българският народ действително посреща руснаците като освободители.Факт! Виж кинохрониките, средата на 20 век е и вече Се сон льо фрер Люмиер кю ну дон синема.....!
33
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нинова ще съди Правителството за безстопанственост на Бузлуджа! Хем не го поддържат, хем не го дават на БКП.
32
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като има паметници на окупаторите и изнасилвачите, защо да няма паметници на летците които са хвърляли бомби върху дедите ни?
31
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви документи!? Те са властта и хич не им идва на ум, че дори едно дърво да отсечеш или посадиш има някакъв ред, който трябва да се спази.