Решено: Без автобуси около "Невски", отиват на гарата

Ще бъде обособено пространство за туристическите автобуси
28 окт 2017 12:53, Боряна Павлова
20
Решено: Без автобуси около "Невски", отиват на гарата
Снимка: архив Bulphoto

След дълги години, в които пространството пред патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" беше своеобразен паркинг за туристически автобуси, Столичната община реши да преустанови тази практика.

Возилата, които от години превърнаха централното място в паркинг, ще бъдат преместени на старата Централна автогара зад хотел "Рамада", съобщи за "Монитор" общинският съветник Симеон Славчев.

Той обясни, че вече се полага чакъл, защото е кално пространство и се очаква до две седмици там да започнат да спират рейсовете. Оттам туристите ще минават по пешеходен маршрут, които ще ги отвежда до забележителностите в града.

Още по темата

Решението е взето с разрешение от кмета на София Йорданка Фандъкова и заместника й по направление транспорт Евгени Крусев.

Мярката на общината идва след десетки оплаквания и сигнали от страна за граждани, че пространството пред емблематичния храм е превърнато в паркинг. В момента пред "Александър Невски" имат позволение да спират до 5 автобуса,

но в някои дни бройката стига 18-20, което изнервя столичани. От Светия синод напълно подкрепят общината за преместването им.

През 2018 г. ще започнат ремонти в центъра на стойност стойност 40 млн. лв. По план на "Московска" 33 догодина се очаква площадът да бъде освободен от всички автомобили и да се превърне в място за отдих и разходка.

В споделена зона за пешеходци и велосипедисти предстои да се превърне и улица "Цар Иван Шишман". В бъдеще идеята е за цяла верига от пешеходни зони. "Ще се направи група от пешеходни връзки, които да свързват площадните пространства, улиците, историческите центрове, за да може да се създаде един пешеходен маршрут", заяви преди време главният архитект на София Здравко Здравков.

В момента общината търси и изпълнител, които промени и облика на площад "Света Неделя". Фандъкова нееднократно е споделяла мнението, че подкрепят идеята на главния архитект Здравко Здравков, че и това пространство трябва да бъде пешеходна зона.


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
предлагам преди 10 месеца
Освен туристическите автобуси, от площада трябва да се премахнат и платения паркинг и паркинга на НС, както и площадът да не е обръщало за всякакви трошки, преминаващи през района!!!! Ако това го направят - добре! Иначе само с преместването на туристическите автобуси решението ще е половинчато.
17
4
 
3
 
! Отговори
Факт преди 10 месеца
Голяма глупост е разбира се да се махнат автобусите от там. Няма по-удобно място за тръгване и спиране на тези автобуси от площада до Ал. Невски. Сега хиляди хора всеки ден ще тътрузят из кал и чакъл!!! куфарите си някъде в квартал вече превзет от небългари всякакви и после има да пътуват сума ти време.
16
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Александър Невски е "светия" колкото Путин е Майка Тереза !
15
2
 
0
 
! Отговори
Ха преди 10 месеца
Ами КаМиСаиБето къде ще спират за националните протести!
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Уикипедия: ал Невски - княз - воин - война - "Войната представлява организиран насилствен конфликт, който се характеризира с изключителна агресия, сътресения в обществото и приспособяването към него, както и висока смъртност"
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Уикипедия: ал Невски - "княз-воин и защитник на Русия"
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
...а катедралата ал Невски да се прекръсти на Св.Св. Кирил и Методий !
11
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ми Тиквата, Фандъкова и главният им архитект вече могат да си позволят хеликоптери, та що да им дреме за автомобилистите...Пешеходни зони и велоалеи в трихилядигодишен град е меко казано малоумие, когато улиците в центъра са общо пет и са широки по два метра. Ама номерът е да покажем по време на европредседателството, че караме колелета като в Амстердам и че зимъска на минус двайсе всички умират от кеф да пешеходят.. Освен крадци, са и пълни о.лиг.офр.ени.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хубаво е, че автобуси няма да могат да паркират на площада, но би трябвало да могат поне да спират, докато слязат туристите. А с "пешеходните зони" не бива да се прекалява и преиграва, за да не стигнем до другата крайност - да няма как да се зареждат магазините, живущите там да няма къде да оставят колите си и т.н. Всичкода е умерено и обмислено!
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
за да може да се създаде един пешеходен маршрут
===
важният момент е "ЕДИН". ще се създаде зверска лудница, в която ще щъкат денонощно десетки хиляди, както е на бул. витоша в момента. това означава още по-брутален трафик по "шишман", отколкото е с колите в момента.
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И така докато летния сезон започне догодина :)
7
9
 
18
 
! Отговори
Най-накрая преди 10 месеца
И най-гадния кмет на света може да вземе мъдро решение, направо не вярвам на очите си!
6
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Най сетне нещо смислено и естетично в полза на града.
5
9
 
16
 
! Отговори
Швед преди 10 месеца
Властта се наSира при мисълта, че наблизо около нея може да има място на, което да се съберат повечко хора. Пък и требе маршрут от където да ги спасяват при нужда. Изобщо не си мислете, че това е граждански натиск!!!
4
10
 
26
 
! Отговори
До 1 преди 10 месеца
Аз по принцип съм против Герб. Тук изобщо не виждам нещо политическо, а едно разумно решение. В Париж на Триумфалната арка да не би да спират и паркират автобуси?
3
11
 
20
 
! Отговори
ив преди 10 месеца
Най-после! Гражданският натиск даде резултат. Това е пример как,когато някоя простотия боде очите трябва да се протестира до дупка!
2
6
 
18
 
! Отговори
до 1 преди 10 месеца
До Анонимен

изказа се,колкото да кажеш нещо,нали?
1
35
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Поредната герберастка простотия.