"Спаси София" иска: Спрете явлението "ремонт на ремонта"

Организацията ще организира протест пред СОС, ако не се вземат мерки
30 окт 2017 13:07, Анисия Иванова
65
"Спаси София" иска: Спрете явлението "ремонт на ремонта"
Снимка: Спаси София

Столичният общински съвет да проведе извънредно заседание с единствена точка: некачествени ремонти. За това настояват в отворено писмо от "Спаси София". В случай, че общинските съветници не предприемат адекватни и навременни действия, организацията ще инициира, заедно с граждани и сродни организации, протест под прозорците на Общината.

Според "Спаси София" 2017 г. е поредната година, белязана от некачествени ремонти в столицата, извършени с пари на данъкоплатеца. По думите им Столичната община е неспособна да се справи с проблема.

"Въпреки многобройните сигнали, силно обществено недоволство и все по-голяма нетърпимост към подобен начин на работа, е повече от очевидно, че проблемът не се взима достатъчно насериозно", смятат от организацията и настояват да се поеме "политическа отговорност и спешно да се приемат на краткосрочни и дългосрочни мерки за трайно справяне с така важния за всички софиянци проблем".

Ето и част от отвореното писмо:

"През последните години на територията на Столичната община бяха извършени много на брой строително-ремонтни дейности, при чиято реализация бяха констатирани изключително сериозни дефекти, видимо некачествено изпълнение и силно неустойчиви крайни резултати. Публично беше заявено, че няколко сериозни финансови санкции са наложени, но всеки път това се случваше едва след като граждани, организации и медии сигнализираха за некачественото строителство.

Липсата на проактивна и превантивна политика от страна на Столичната община води до явлението като “ремонт на ремонта”, а всичко това се плаща с парите, времето и нервите на всеки един столичен данъкоплатец."

В писмото се настоява:

- провеждане на извънредно заседание на Столичния общински съвет на тема некачествени ремонти;

- въвеждане на "черен списък" на фирми, извършващи такива ремонти;

- приемане на декларация от СОС за преустановяване на практиката "ремонт на ремонта" и поемане на политически ангажимент за некачествените ремонти;

- повишаване на санкциите за неизпълнение или некачествено изпълнение на ремонтните дейности;

- създаване на механизъм за прозрачен и публичен мониторинг на качеството на извършваните ремонти;

В случай че не се предприемат адекватни действия, "Спаси София" ще инициира протестни действия под общинските прозорци, с които да покаже, че некачествените ремонти повече няма да бъдат толерирани в София, завършва отвореното писмо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
3
 
! Отговори
кукли на конци преди 6 години
Абе за кои фирми разчиства пътя "Спаси София"? Идеята е да се поставят някои в черен списък, за да дойдат новите на бял кон. Ние знаем на кого са!!! Те не са нови. Преоблякъл се Илия и се в тия.
56
2
 
3
 
! Отговори
Спаси София преди 6 години
Г-да, проектът на Спаси София за колосалните 11 944 лв. е честно спечелен по програма Европа на Столичната община в партньорство с Италианския лицей, Чешкия културен център и район Панчарево. И за разлика от много от другите проекти, които се въртят около написване на стратегии и глупости, проектът на Спаси София има реално отражение - почистване на паметника, изграждане на осветление, нови информационни табели, кошчета за отпадъци и т.н. Тъй, че информирайте се, а не говорете глупости.
55
0
 
5
 
! Отговори
Знаещ преди 6 години
Ама Вие сериозно ли ?!? Да се въведе "черен списък" ... ?!? Нихилизъм !!! Ами ... тогава какво ще правят Трейс груп или пък /не дай боже/ GP group на Златевият татко ? Моля администраторите на сайта да се вземат в ръце !
54
1
 
14
 
! Отговори
!!! преди 6 години
Аз само едно не разбирам тука! Как е възможно да се нарича онова което се върши по улиците на софия РЕМОНТ! Това е просто ОТКРАДВАНЕ НА ЕДИ ПАРИ! Ремонти НЯМА просто фандъка пренасочва едни пари към фирми близки до ГЕРБ! Това е! Ремонти! Дори човек със не завършен строителен техникум ще може да каже, че това не е никакъв ремонт!
53
0
 
5
 
! Отговори
bbb преди 6 години
3. Поради точка 2, ще се увеличи заплащането за тези позиции.4. Поради точка 3, тези позиции ще се заемат от съвестни и умни хора.Генералния извод е, че преди да заработи правосъдната система правилно, нищо неможе да стане съществено.
52
0
 
7
 
! Отговори
bbb преди 6 години
До 56 АнонименДа, тия обществени порачки са голяма кофа без дъно. Когато не се знае как да се оправи проблема, може да се копира някоя западна практика.А, най-правилния подход, според мене е:1. Оправя се правосъдната система. Така, че тия дето удобряват обществените поръчки да са сигурни, че ако ги хванат, няма да им си размине и ще лежат много, а не 3-4 години условно.2. Тези работни места ще станат не апетитни и така никой няма да иска да ги заема.
51
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо няма да се промени, защото ВСИЧКО е опорачено от корупция и схеми!Пример1: Участва съвестна фирма. Дава нормална цена - губи. Дава най-ниска цена - ще загуби. Подшушват й, че без рушвети - не става!Обаче, точната фирма Х печели, с най-ниска цена. Как ? Дала е рушвет. Ама Как? Върши "нещо" за сметка на материали, работници и т.н. Съответно, след 6м всичко наново. фирмата Х вече я няма, има Y.Кой от общината ще гони Х, като вече са взели рушвет? Нали ако писнат, и те са в кюпа...
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТерсенетоЧовек, ти може и да разбираш какво си написал, но едва ли някой от останалите тук ще успее.
49
3
 
2
 
! Отговори
Алиту ут римонтъ преди 6 години
М'чи къ шъ съ кръде уа? Я ко ши ям аку римонтите съ убаи и ни съ ръзвалят слет 2-3 месецъ?
48
3
 
3
 
! Отговори
Терсеенето преди 6 години
Грамадният шамар, ще дойде от Китай. :)))))))))
47
0
 
14
 
! Отговори
До 47 Solar Power преди 6 години
Заблуден си, както и повечето хора. Българинът е готов да даде повече пари за по-качествен ремонт, но българинът не иска да дава повече пари за ремонт, от който колкото повече пари се дават, толкова повече мафията ще краде от него. По-простичко казано, срещи някаква сума мафията прави ремонта през куп за грош, примерно за 100 хиляди лева. Всичко над тези 100 хиляди лева се краде от мафията и нищо по-добро не се прави, ако ще и вместо 100 хиляди лева, 100 милиона лева да дадеш.
46
2
 
14
 
! Отговори
Пипи преди 6 години
Май ще се наложи ремонт на общинарите и кметицата!
45
2
 
1
 
! Отговори
Терсенето преди 6 години
На 14 метра изкопа под Дондуков дренаж отвсякъде. И насипан на всеки 50 сантиметра със чист чакъл. Трамбован на 50 сантиметра Отгоре 30 саннтиметров нермиран бетон. Отгоре 30 сантиметра асфалт5
44
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой знае ли какви са тия Спаси София и защо всяка седмица в пресата препечатват какво им е мнението? Този Бонев да не е роднина на министъра и да го готвят за работа в общината, за това ни го натякват?
43
10
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
Това може да се случи само по 1 начин. Българина си сцепва да спести 10 стотинки и после те му излизат през носа. Затова като идеш да си купиш маркуч за банята никога не вземай този от 1 лев защото той се скъсва още при монтажа. Ще вземеш този от 5 лева. И с ремонтите е така. Истиснкия ремонт вместо 100 хил. лева струва 500 хил. лева с качествени матр. който ще държи 10 години и повече. (например асфалтирането). А когато го направиш за 100 хил. върши работа но до следващата година :)
42
9
 
14
 
! Отговори
корупционна схема преди 6 години
Спаси София участват в момента в корупционна схема - същата тази община която обичат да плюят им спретна нагласен проект само за тях и им плаща хиляди левове за ремонт на парка Камбаните.
41
0
 
10
 
! Отговори
блажени са вярващите преди 6 години
До Черна КнигаЧерният списък нишо няма да промени. Тия "строителните" фирмички са еднодневки, създадени единствено да глътнат парите по поръчката..
40
9
 
15
 
! Отговори
Spasi Sofia pedali преди 6 години
Спаси София - дежурната групичка около бившия кмет Мафиански. Състои се от изгонения гастарбайтер Б.Бонев, избуталия колежа за библиотекари Г.Борисов и македонец - гадже на първите двама
39
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не казвам да се иска промяна в закона и после да се гледат общините, защото закона е над всичко. Ако променят закона, ще може да се прави черен списък, да има по-големи глоби и т.н.Това в момента на спаси софия е лаене и създаване на ПР на тази организация от псевдо разбирачи. Защото по тяхно искане направиха бус лента на Малинов и като се видя, че с бус лентата е по-зле, къде се скриха ????Нали искаха и павета по Дондуков? После, къде пак се скриха??
38
1
 
11
 
! Отговори
До 41 преди 6 години
На пръв поглед пишеш верни неща, но реалността е друга.Ще ти дам пример:Ремонт на част от някакъв булевард в София. Едната фирма ще го направи за 100 милиона лева - 99 милиона за мафията и 1 милион за имитация на ремонт, а другата фирма ще го направи за 500 милиона лева - 499 милиона за мафията и 1 милион за имитация на ремонт. Трета фирма ще го направи за 1 милиард лева - 999 милиона за мафията и 1 милион за имитация на ремонт.