"Спаси София" иска: Спрете явлението "ремонт на ремонта"

Организацията ще организира протест пред СОС, ако не се вземат мерки
30 окт 2017 13:07, Анисия Иванова
65
"Спаси София" иска: Спрете явлението "ремонт на ремонта"
Снимка: Спаси София

Столичният общински съвет да проведе извънредно заседание с единствена точка: некачествени ремонти. За това настояват в отворено писмо от "Спаси София". В случай, че общинските съветници не предприемат адекватни и навременни действия, организацията ще инициира, заедно с граждани и сродни организации, протест под прозорците на Общината.

Според "Спаси София" 2017 г. е поредната година, белязана от некачествени ремонти в столицата, извършени с пари на данъкоплатеца. По думите им Столичната община е неспособна да се справи с проблема.

"Въпреки многобройните сигнали, силно обществено недоволство и все по-голяма нетърпимост към подобен начин на работа, е повече от очевидно, че проблемът не се взима достатъчно насериозно", смятат от организацията и настояват да се поеме "политическа отговорност и спешно да се приемат на краткосрочни и дългосрочни мерки за трайно справяне с така важния за всички софиянци проблем".

Ето и част от отвореното писмо:

"През последните години на територията на Столичната община бяха извършени много на брой строително-ремонтни дейности, при чиято реализация бяха констатирани изключително сериозни дефекти, видимо некачествено изпълнение и силно неустойчиви крайни резултати. Публично беше заявено, че няколко сериозни финансови санкции са наложени, но всеки път това се случваше едва след като граждани, организации и медии сигнализираха за некачественото строителство.

Липсата на проактивна и превантивна политика от страна на Столичната община води до явлението като “ремонт на ремонта”, а всичко това се плаща с парите, времето и нервите на всеки един столичен данъкоплатец."

В писмото се настоява:

- провеждане на извънредно заседание на Столичния общински съвет на тема некачествени ремонти;

- въвеждане на "черен списък" на фирми, извършващи такива ремонти;

- приемане на декларация от СОС за преустановяване на практиката "ремонт на ремонта" и поемане на политически ангажимент за некачествените ремонти;

- повишаване на санкциите за неизпълнение или некачествено изпълнение на ремонтните дейности;

- създаване на механизъм за прозрачен и публичен мониторинг на качеството на извършваните ремонти;

В случай че не се предприемат адекватни действия, "Спаси София" ще инициира протестни действия под общинските прозорци, с които да покаже, че некачествените ремонти повече няма да бъдат толерирани в София, завършва отвореното писмо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
10
 
! Отговори
До Цецо преди 6 години
Ниската цена не е проблем. Ако е обективно и се заложат правилни параметри - т.е. време на изпълнение, гаранция и прочие и се следи фирмите сами ще се усетят че с по ника цена ше са на загуба и ще си дават цена за качествен ремонт. Сега обаче приближените фирми могат да си позволят да дават по ниска цена от останалите защото тях не ги проверяват. В резултат останалите не могат да вземат поръчка и остават само некадърниците от обрачите с фирмите.
36
3
 
27
 
! Отговори
Пророкът Гочо преди 6 години
Ако софиянци искат да спрат явлението, просто трябва 2019 да не гласуват за Фандъковица или за човека на Бочи - той просто няма как да нарита хората, дето петнадесет години вече му носят мед, ако ще и хептен да се оливат.
35
1
 
26
 
! Отговори
До 34 Цецо преди 6 години
Законът за обществените поръчки (ЗОП) е така направен, че да стимулира най-некачествените изпълнители и съответно стимулира пускането на нова обществена поръчка, за следващо изпълнение на същото нещо. След втората следват трета, четвърта, ... и т.н. обществени поръчки и средствата са в пъти повече отколкото при едно скъпо, но качествено изпълнение.
34
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
София е зле с ремонтите, а елате в Пловдив да видите. Такава кметска некадърност рядко може да се уцели. Всеки момент столицата на културата ще изчезне в някоя от ямите на разкопаните от години булеварди, а за археологията по многоочакваното откриване на оригинала на Хеопсовата пирамида в центъра на града не си заслужава да си хаби човек нервите. Просто герберастия до шия.
33
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честита Коледа до всички ..от ръководството на ГЕРБ
32
3
 
23
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Сега "ремонтират" Околовръстното между Цариградско шосе и Ботевградско шосе. Този участък издържа още от соцвреме няколко десетилетия без голям ремонт. Сега след като го "оправят" дали ще издържи и една година. Аз бас ловя, че след една година ще е по-зле в сравнение с преди ремонта на ГЕРБ.
31
2
 
14
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
Основният критерий през последните 8 години за спечелване на поръчка е "най- ниска цена", докато цената има тежест 75-90% в определянето на кандидата ще е така.В Германия например кандидатите дали най-ниска и най-висока цена автоматично отпадат от процедурата и се избира изпълнител между останалите участници.Там обаче рядко има под 6 -7 участника в поръчка.
30
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Черен списък на фирми не е достатъчен. Трябва и черен списък на хората, които са били собственици на тези фирми или са заемали ръководни длъжности в тях. Слагат му фирмата в черния списък, но мафиота отдавна е направил няколко фирми, за да не бие на очи, че все една и съща фирма печели ремонта на ремонта.
29
7
 
2
 
! Отговори
Чиновник преди 6 години
До до 25Ама ти много ги разбираш нещата бе. Браво, молодец!
28
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е по модела Мафиянски - строителството и ремонтите да се правят така, че да издържат от ден до пладне и после да се дават още повече пари за нов ремонт, като в същото време над 95% от средствата за поредния ремонт се усвояват от правилните мафиотски фирми, приближени до управляващите. Този модел не може да се премахне без в затвора да влязат стотици хора облажили се от тези ремонти и без конфискация на имуществото им до 10-то коляно.
27
3
 
8
 
! Отговори
До 12 преди 6 години
До АнонименМоже строителите да са от малцинствата, но техническите ръководители, в голямата си част са инженери.Те трябва да наблюдават и да контролират какво и как строят техните работници.Така че...оправдания няма.Не може да отидеш на лекар и да кажеш...ами, няма добри кадри...за това е нормално да мрем в болниците.Добри кадри винаги има, въпросът е точно на тях да се дава път.Както и да се избират подходящите, качествени строителни фирми за ремонтите.
26
0
 
14
 
! Отговори
до 27 преди 6 години
Значи казваш, да няма такива организации, които да ви държат сметка за некачествените ремонти и откраднатите милиони и да си крадете на воля.Ех, мечти герберастки ...
25
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам "Спаси София" да стане надзор на всички обекти в София и да носи пряка отговорност за некачествените ремонти. хайде, след като са специалисти?? Нека да им се възложи да са надзор.Всичките тези организации, дето са платени от политическата опозиция са една голяма глупост и създаване на сензации.Всичките им искания не трябва да са насочени към СОС, а към ПАРЛАМЕНТА. Защото е такъв закона за поръчките, такъв е закона и за санкциите и за всичко.Време е за промени, а не само ПР!
24
1
 
18
 
! Отговори
до 25 преди 6 години
Компетентните органи казваш ?Че какви компетентни органи при Суджуците.Там се издигат най-некомпетентните и най-некадърните.Единнственият критерий е - безрезрервна вярност на партията и готовност да се краде всичко и от всичко.И да се отчита на Баш Суджука естествено.Да ви пи-ка-м на компетентните органи.Или може би Тиквената Цацаратура е друг компетентен орган, а ?
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В София е добре, елате вижте Бургас, няма нито една равна и здрава улица, в иначе доскоро "Най-добър град за живеене в България"! Правеха се бутафорни ремонти, всичко де що имаше за крадене се открадна и сега всичко е пред тотална разруха! Дупките от миналата зима се запълниха "временно" със студен асфалт, лятото отмина, наближава поредната зима а временното се оказа постоянно! :)))
22
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей, ама много са наивни тези деца.Ами нали Ремонт на Ремонта на Ремонта - означава точно това.Нашите фирми да се нагушат с Общетвени поръчки на петорни цени, не веднъж, а после още веднъж и още веднъж.Така за една свършена работа, при това некачествено, получавеме 15 пъти стойността й.Помислете малко да видите че е елементарно.
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ех, Юрданке, рано или късно ще влезеш в затвора, колкото и да те успокоява Сикаджията, че той е властта и властта е той. Ще падне и чадъра който те пази но нещата в СО са трагични! Ще даваш отчет и ще връщаш краденото, с какво пари построи двата блока в Малинова долина? А 30 милиона за клиниката на мъжа ти? А 250 к за апартамента в който живееш? С колко заплата ги уреди, с 2 500 лева? Колко идиотщини се сътвориха по твое време, брой нямат! Нищо вечно няма, май ще има Народен съд, на там сами си
20
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ремонтите са криви, като кратуната на премиера. Този ръб, колкото повече го преизбирате и ремонтирате, толкова повече ще се спъвате.
19
14
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Анонимен ф 17 Ех ти стария софианец.... Ами като си стар софиянец защо гласуваш за БСП и си с старото мисле? Софиянци не гласуват за БСП.
18
10
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
До Анонимен 12 То па при Татове време имаше строителни машини и строителни специаристи Затова за 45г. една магистрала от София до Пловдив.И магистралата издържа сравнително дълго , защото колите бяха малко. От София до Пловдив я срещнеш 10-15 коли , я не. А сега са като навързани една за друго.Лоша работа.