Кулинарни магии и състезателен дух на GastronomiX 2017

Форумът за висша кухня и кулинарна култура ще се състои от 8 до 11 ноември
31 окт 2017 14:07,
0
Кулинарни магии и състезателен дух на GastronomiX 2017
Снимка: Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ) и Издателство Гурме

Форумът за висша кухня и кулинарна култура GastronomiX 2017 ще се проведе за втора поредна година в рамките на СИХРЕ (Специализирано изложение за хотелско, ресторантско, кетъринг и СПА оборудване) в Интер Експо Център от 8 до 11 ноември 2017 г., като тази година ще е в по-голям мащаб, съобщиха организаторите.

Във второто си издание GastronomiX се разраства и включва три важни събития в рамките на 4 дни – от 8 до 11 ноември (сряда-събота): Bocuse D’Or България, GastronomiX PRO и WiFo.

В първия ден на GastronomiX – 8 ноември, сряда, от 16:00 ч., ще се състои официалното откриване на събитието и пресконференция – организаторите (Българска асоциация на професионалните готвачи и Gourmet Publishing) ще представят трите събития на форума, след което ще бъдат обявени правилата на Bocuse D’Or България и състава на журито. Денят ще завърши с коктейл от 17:00 часа.

Bocuse D’Or България 2017 ще се проведе на 9 ноември, четвъртък. Българската национална квалификация за най-престижното професионално кулинарно състезание в света Bocuse d’Or се организира на всеки две години и се състои от отборно приготвяне на изискано меню от висшата кухня за определено време, на базата на зададени предварително основни продукти и по строго определени правила. Този най-престижен конкурс за висша кулинария, основан през 1987 г. от прочутия френски шеф-готвач Пол Бокюз, прилага принципите на големите спортни събития, за да създаде грандиозно шоу, с акцент върху готвенето и готвачите. Провежда се в открити кухненски боксове, оборудвани по последна дума на професионалната кулинарна техника.

Състезателите се оценяват от професионално жури на най-високо ниво. Отборът, спечелил националната квалификация, получа правото да участва на Европейския кръг на Bocuse d’Or в Торино през 2018 г. На Bocuse d’Or България 2017 сили и талант ще премерят четири отбора, всеки от които се състои от шеф-готвач, коми-шеф и треньор.

GastronomiX PRO ще се състои на 9 и 10 ноември, четвъртък и петък, от 10:00 часа, в специално обособено и оборудвано пространство в зала 6 на Интер Експо център. GastronomiX PRO е кулинарен форум за професионалисти, в който талантливи и признати български и световни авторитети в професионалната кухня и ресторантьорството предават знанията и уменията си на свои по-млади колеги. Включва майсторски класове на световни и български шеф-готвачи и експерти, а също и презентации с демонстрационно готвене на различни теми. Изграждащите се готвачи и ресторантьори имат уникалния шанс да почерпят идеи и опит от признатите професионалисти.

WiFo 2017 ще се проведе в последния ден на GastronomiX – събота, 11 ноември, от 10:00 до 15:30 часа, отново в зала 6 на Интер Еспо център. WiFo е форум за вино (wine) и храна (food), предназначен за хора, за които добрата храна и виното, освен здравословен начин на живот и наслада за сетивата, са вековна култура и акт на творчество, общуване и ритуал, както и екологично и социално предизвикателство. Целта е да се събере широк кръг от привърженици на тази философия – хора, които имат желание да споделят своя ентусиазъм, страст или тревоги по някои от безбройните теми и проблеми, свързани с виното и храната, пред техни съмишленици. Състои се от 8 презентации по 15 минути, след всяка от които има 10 минути за въпроси и отговори.

След презентациите на първите четири лектора, от 12:00 часа, Метро България ще раздаде своите награди в "Храната и градът" – конкурсът, който оценява най-добрите бизнес идеи за традиционни и здравословни храни, инициирани от стартиращи микро предприемачи. 

Достъпът за всички събития от GASTRONOMIX 2017 е свободен за посетители на СИХРЕ, а за вход в Интер Експо център по време на изложението може да се регистрирате онлайн или да заявите поканата на организаторите.

Организатори и идеолози на GastronomiX са Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ) и Издателство Гурме, а генерални спонсори на събитието са МЕТРО България и AVA-M.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари