Секта или дизайнерска дрога стои зад поведението на Калоян?

Вероятно става въпрос за флака, но тестовете не я хващат
Обновена: 31 окт 2017 08:56 | 31 окт 2017 08:55,
113
Секта или дизайнерска дрога стои зад поведението на Калоян?
Снимка: Facebook

След като 18-годишният Калоян преби медицинска сестра в "Пирогов", а часове след това се самоуби, неговите близки заподозряха, че зад агресивното му поведение стои секта.

Каквито и секти да съществуват, ако няма деца, които да се присъединят към тях, няма да имат и членове. Човек, склонен да се включи към подобна организация несъмнено има психологичен проблем, категоричен бе в студиото на "България сутрин" психиатърът д-р Анета Аничкова.

Родителите са категорични, че за пръв път хващат сина си да употребява наркотици. По-късно стана ясно, че в последно време момчето е започнало да качва множество религиозни и библейски цитати в своя Facebook профил.

"Проблемът не е, че в България има секти. Основният проблем е, че управляващите не се интересуват от психичното здраве на обществото", коментира още д-р Аничкова.

Пред Bulgaria ON AIR докторът по биология и неправителствен експерт по наркотици Юлиян Караджов обясни, че все още има много неясни обстоятелства и биха могли да се правят единствено предположения какво е довело до състоянието на младежа.

"Калоян е бил спортист, възможно е да е употребявал анаболни стероиди. Ако пък е взел някакви психотропни вещества те може да се реагирали с поставения му от лекарите диазепам", посочи той.

По думите му обаче акцентът пада върху факта, че на по-ранен етап близките не са обърнали внимание на нещата, довели до тази ситуация.

Психиатърът д-р Станислава Кьосева пък подчерта, че вина имат и пропуските в образованието, тъй като децата не са достатъчно информирани как да отсяват подобни организации, как да реагират на техните нападки и да разпознават модела, по който работят.

Всички симптоми навеждат на версията за злоупотреба със стимуланти – щом не са открити следи в кръвта, става дума за нова дрога, т. нар. дизайнерска. Това коментира пък Димитър Карагегов от неправителствената организация Българското либертарианско общество (БЛО) пред bTV.

Още по темата

Според лекарите след кръвен тест е станало ясно, че той е употребявал марихуана. Според баща му Иван Милев младежът е бил под въздействието на секта и в последно време много се е променил, особено в последните няколко дни – обяснявал, че той е избраният и че го чакат златни колесници в небето.

"Със сигурност не става дума за злоупотреба с марихуана. Това е нов феномен. Става дума за ново поколение наркотици, синтезирани само седмици или дни по-рано. Изпращат се в целия свят, защото не са забранени все още", коментира Карагегов.

По думите му в случая става дума за новия стимулант е флака, който БЛО вече е засичала у нас.

Според обяснението му флака се взема вместо амфетамини, които се хващат с тест на урина. Новият стимулант обаче не може да бъде хванат, тъй като няма разработени тестове за него, а науката и институциите изоставят зад китайските лаборанти, разработващи дизайнерската дрога.

По отношение на следите от канабис, които са засечени в кръвта на младежа, Карагегов коментира, че това е нормално, защото следите остават с месеци.

Но това не пречи на употребата и на синтетичния канабис, който представлява бял прах. Той е евтин, но води до пагубни поражения на нервната система, така че вкарва в смъртоносен риск всеки, който го приема. 

Нашата държава има мракобесни закони по отношение на наркотиците, бюрокрацията е голяма - няма институция в държавата, която може да помогне на този младеж, смята още Карагегов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дизайнерска секта, най-вероятно...
60
12
 
10
 
! Отговори
traf преди 6 години
Е хайде гупости- в модерния свят използват марихуана за медицински цели. В Холандия всички си пафкат и са си ок. Но тук понеже сме много развити -заклеймяваме ....Марихуаната не е престъпление и не уврежда! Защо българите са толкова изостанали и не искат да се научат?!
59
8
 
13
 
! Отговори
Горкия Калоянчо преди 6 години
Кой от вайкащите се би предпочел тази религиозна откачалка да се разхожда сред нас в София и защото ангелите му проговорили да напада насам-натам? Вече нападна медицинско лице. Като нищо такъв може да реши да хлопне някой с тухла по главата, включително и дечицата на вайкащите се и да ги осакати. Трябва нулева толерантност към шантави сектанти, независимо от възрастта им
58
3
 
4
 
! Отговори
до 61 преди 6 години
Пише се "паркизан" и трябва да си особено глупав да се друсаш с лекарство за паркинсон. Особено ако се смеси с алкохол.
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
семки под чиновте и чудейки се ако могат да ти вземат нещо.. Гледам нищо не се е променило даже още повече се е извратило
56
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунизмът осакати предните поколения и като им дийде демокрацията те тотално оскотяха, загубили тотално връзка със смисъла на животът и Господ, та ние техните деца се намрихме през 90-те в море от дрога. Мойта приятелка се самоуби на 16, Бог да и прости, в аптеката и продаваха паркезан без проблеми, от 12 годишна го взимаше, само на прима виста се сещам за поне 5 деца още умрели от наркотици през 90-те, страшен геноцид измряха най - интелигентните, стадото си крекаше тихичко, чоплейки семки под
55
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Крис"Профила на това момче във фейсбук е задръстен с религиозни постове в последния месец. И това ако не е разтревожило по някакъв начин родителите...... Става съпрос за около 20-тина поста на ден!"Крис, да, абсолютно съм съгласен с теб. Обаче аз примерно не съм добавил родителите си във Фейсбук, въпреки, че са ми пращали покана. Просто ме е срам да ми гледат резила :))
54
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбирате ли трагедита,хора, сега след като това красиво дете си е отишло от този свят, вече говорим за него, той е център, той е важен....след дъжд качулка, само сайте и телевизиите печелят от това.....Господи, прости му и прибери душата му....
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И това ако не е разтревожило по някакъв начин родителите.......................А ако няма профил и не ползва FB ,какво правим? Има и такива, въпреки че са единициАми говориш с него, показваш му, че е важен, че те интересува,ЧЕ ГО ЧУВАШ И ВИЖДАШ. ЛИЧНИЯТ КОНТАКТ Е НАЙ-ЧОВЕШКОТО НЕЩО, за което ние доброовлно плащаме много, за да се лишим. Момчетата имат нужда да бъдат въведени в света на мъжете и бащите имат тази задача, но днешният свят стана все по-безчовечен и студен.
52
0
 
29
 
! Отговори
158 преди 6 години
Жалко за детето. Дрогата не прощава. Да са проклети всички , които я разпространяват с благословия от най-високо ниво!
51
0
 
3
 
! Отговори
Пърфект софиянец преди 6 години
До Mirkoтака е, аз затова в София го оставих моят да си изживее достойно единия месец, а не да го превръщат в опитно зайче.
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И друго нещо искам да кажа. Помните ли случая с онези деца, които искали да пушат наргиле и едно момче убило едно момиче? Наскоро си беше. Тогава някоя телевизия гледах някакви "психолози" и разбирачи , които обсъждат тоя случай, да говорят, че децата ни можем да ги разберем във Фейсбук, че имат психически проблеми, отклонения, комплекси, когато във френдлистата им има над 450 човека или дори хиляди. Ами сега видях на Калоян профила във Фейсбук и му е най-нормална френдлистата - 183 човека.
49
6
 
13
 
! Отговори
Стига с този хах.о преди 6 години
"Момчето" е на 18, пълнолетен е, не е дете. Ако не се беше метнал от някъде щеше да блъсне някой я в метрото, я по някои стълби. Да е надрусан и да е сектант не са взаимноизключващи се неща. Точно сектите разпространяват модерни дроги да си отваряли чакрите и енергиите. И да, събират се на всякакви шантави сбирки, включително сугестопедични. Смахната работа, добре че само себе си е претрепала ***
48
1
 
13
 
! Отговори
Крис преди 6 години
Профила на това момче във фейсбук е задръстен с религиозни постове в последния месец. И това ако не е разтревожило по някакъв начин родителите...... Става съпрос за около 20-тина поста на ден!
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм убеден, че в секта Диамантен път на будизма, ги друсат с нещо. Просто не е възможно иначе всички 20-25 човека, които познавам от тая секта, да рецитират буквално едно и също каквото им е казал Ламата. В православна църква, в католическа църква, в джамия и в синагога, също има проповеди и също някой обяснява някакви неща на хората, като също често ги лъжат и настройват срещу нещо, но досега сред тях не съм видял армия от роботи без собствено мислене, както в тази будистка секта. Пазете се!
46
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре,защо ни го размахвате тоя крeтен.Родителите му са го завели в болница и са му направили филмче да го постнат във фейса.Не са стояли до него ами са го заeбали като ***.От тук насетне не ви ли стана ясно че цялата фамилия има мелви проблеми с психиката?Всички силови спортисти са една стока.Особено ако са от лабилни аемейства без възпитание и култура.Познавам,няколко боксьора,самбисти,борци,каратисти,бодибилдъри... Общо към 50 човека.Само 3-4 са читави с мозъка.Но не много.
45
4
 
19
 
! Отговори
Не е добре преди 6 години
Наркоманчето било привлечено от секта... или поне така им се иска на поредните наивни родители които са изтървали козите тотално с детето си.Съвременните наркотици са изключително опасни скъпи родители! Достъпни ... евтини и водещи до психотични разстройства и шизофрения. Крайно време и образователното минисерство да подеме кампания... лекари и специалисти да посещават часовете да обясняват нагледно последствията от тази дрога! Ако трябва и трупове да показват!
44
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е проблемът у нас - на никой не му пука. Не само родители са виновни.Обикновено се казва - а, тоя взима наркотици и всеки си се потулва в черупката. Вместо обществена непримиримост и готовност за помощ към такъв човек, се започва да се говорят простотии. Вярно, не може да се повлияе на всяко семейство в неговите си неща, но едно общество е длъжно да помогне на всяко дете изпаднало в такава зависимост, било то от секти или каквото и да е.
43
1
 
27
 
! Отговори
Сократис преди 6 години
Цигарите-наркотик невъздействащ върху поведението, но причиняващ зависимост и редица други заболявания, се продават свободно, с предупреждение върху кутията.Алкохолът-въздействащ сериозно върху психиката, поведението и здравето се продава свободно без дори и предупреждение.Убийство на куче или котка се наказва със затвор, докато организирани убийства на горски животни, никому не пречещи,живеещи далеч от населени места, се нарича "Ловен спорт"Тези недомислия също раздвояват съзнанието на хората!
42
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Като вземем факта и че е бил вързан и унижаван от родители и персонал.....не мисля че и нормален човек би могъл да издържи, какво остава за лабилен пубер."В изтрезвителното всички легла на пияниците са снабдени с колани за връзване.