Секта или дизайнерска дрога стои зад поведението на Калоян?

Вероятно става въпрос за флака, но тестовете не я хващат
Обновена: 31 окт 2017 08:56 | 31 окт 2017 08:55,
113
Секта или дизайнерска дрога стои зад поведението на Калоян?
Снимка: Facebook

След като 18-годишният Калоян преби медицинска сестра в "Пирогов", а часове след това се самоуби, неговите близки заподозряха, че зад агресивното му поведение стои секта.

Каквито и секти да съществуват, ако няма деца, които да се присъединят към тях, няма да имат и членове. Човек, склонен да се включи към подобна организация несъмнено има психологичен проблем, категоричен бе в студиото на "България сутрин" психиатърът д-р Анета Аничкова.

Родителите са категорични, че за пръв път хващат сина си да употребява наркотици. По-късно стана ясно, че в последно време момчето е започнало да качва множество религиозни и библейски цитати в своя Facebook профил.

"Проблемът не е, че в България има секти. Основният проблем е, че управляващите не се интересуват от психичното здраве на обществото", коментира още д-р Аничкова.

Пред Bulgaria ON AIR докторът по биология и неправителствен експерт по наркотици Юлиян Караджов обясни, че все още има много неясни обстоятелства и биха могли да се правят единствено предположения какво е довело до състоянието на младежа.

"Калоян е бил спортист, възможно е да е употребявал анаболни стероиди. Ако пък е взел някакви психотропни вещества те може да се реагирали с поставения му от лекарите диазепам", посочи той.

По думите му обаче акцентът пада върху факта, че на по-ранен етап близките не са обърнали внимание на нещата, довели до тази ситуация.

Психиатърът д-р Станислава Кьосева пък подчерта, че вина имат и пропуските в образованието, тъй като децата не са достатъчно информирани как да отсяват подобни организации, как да реагират на техните нападки и да разпознават модела, по който работят.

Всички симптоми навеждат на версията за злоупотреба със стимуланти – щом не са открити следи в кръвта, става дума за нова дрога, т. нар. дизайнерска. Това коментира пък Димитър Карагегов от неправителствената организация Българското либертарианско общество (БЛО) пред bTV.

Още по темата

Според лекарите след кръвен тест е станало ясно, че той е употребявал марихуана. Според баща му Иван Милев младежът е бил под въздействието на секта и в последно време много се е променил, особено в последните няколко дни – обяснявал, че той е избраният и че го чакат златни колесници в небето.

"Със сигурност не става дума за злоупотреба с марихуана. Това е нов феномен. Става дума за ново поколение наркотици, синтезирани само седмици или дни по-рано. Изпращат се в целия свят, защото не са забранени все още", коментира Карагегов.

По думите му в случая става дума за новия стимулант е флака, който БЛО вече е засичала у нас.

Според обяснението му флака се взема вместо амфетамини, които се хващат с тест на урина. Новият стимулант обаче не може да бъде хванат, тъй като няма разработени тестове за него, а науката и институциите изоставят зад китайските лаборанти, разработващи дизайнерската дрога.

По отношение на следите от канабис, които са засечени в кръвта на младежа, Карагегов коментира, че това е нормално, защото следите остават с месеци.

Но това не пречи на употребата и на синтетичния канабис, който представлява бял прах. Той е евтин, но води до пагубни поражения на нервната система, така че вкарва в смъртоносен риск всеки, който го приема. 

Нашата държава има мракобесни закони по отношение на наркотиците, бюрокрацията е голяма - няма институция в държавата, която може да помогне на този младеж, смята още Карагегов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тинейджърите не пушат марихуана, защото тя не го задоволява. Всички масово са на анфетамини и всякакви производни като симнтетиката в случая, която дори не могат да регистрират каква е!. Само да не се лъжем кой печели от цялата работа, защото и хора от Парламента и Полиция в последните години на демокрация са главни действащи лица!
40
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съгласна съм, че са объркали химията. Диазепам, стероиди и синтетична дизайнерска дрога.....фатална комбинация за всеки мозък! Като вземем факта и че е бил вързан и унижаван от родители и персонал.....не мисля че и нормален човек би могъл да издържи, какво остава за лабилен пубер.
39
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До dmxБратле, не е чак толкова проблемът в марихуаната. Всички знаем (е, хайде, почти всички), че от марихуана дори се прави олио, което за някои болести например Паркинсон, е полезно и в някои страни това олио е разрешено. Проблемът е друг. И той е, че за да събереш "клиенти" на търговията с дрога, то те трябва да са започнали от някъде. И затова марихуаната, която се продава от разни дилъри, често е надрусана с разни други химикали, от които хората да започнат да се пристрастяват.
38
2
 
22
 
! Отговори
123 преди 6 години
Обаче колко е удобно да кажат психически проблеми и никой да не спомене, че всъщност тези психични проблеми са резултат именно от злоупотребата със всякакви химии и дроги. Понякога коктейла става взривоопасен и мозъка изпушва, особено при по-лабилните и глупави хора.
37
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Синтетична марихуана не съществува, престанете да насаждате лъжлива информация.
36
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лекарите са му объркали химията
35
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моят коментар ще е малко по-страничен. Когато за пръв път чухме за "пребитата сестра" в Пирогов, медиите ни го представиха като едва ли не, че българинът озверява и без причина бие някакви сестри и лекари. А то един ден по-късно стана ясно, че нещата съвсем не са такива, каквито ни ги представиха журналистите, които търсиха сензация и докторите, които подхлъзнаха журналистите, за да си измият ръцете. Оказа се, проблемът е такъв, че в болниците ни не са научени как да работят с този вид "болни".
34
10
 
8
 
! Отговори
хайде, един по-малко преди 6 години
Калоян просто е поредния сугестопедичен к-у-к-у. Естествен подбор му се вика
33
0
 
22
 
! Отговори
Mirko преди 6 години
Да не ви идва до главата. В голям град като Варна с всичките си пари и познати, не намерих лекар който поне малко да помогне на баща ми. Напротив, подритваха ни наляво, надясно, докато човекът не почина. От тогава гледам на тях с други очи.
32
3
 
26
 
! Отговори
dmx преди 6 години
Всички пушили марихуана, а те са много, ще потвърдят че ефектите от нея са съвсем различни. И така, вместо хората да отглеждат сами относително безвредната марихуана (по-безвредна от алкохола), покровителствани от полицията дилъри им продават дизайнерска дрога. Ето резултата. Как мислите, че се организира канал за внос от Китай и продажбата и чрез дилъри без полицията да е акционер в предприятието. А канабис може да се отглежда лесно и няма комисионна за полицията.
31
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все се питам как пък един " Политик на прехода" не се самоуби или поне не се разкая, не излезе да поиска извинение и да се оттегли от "сцената" .Самоубийството, уважаеми сънародници, е акт към който се пристъпва когато имаш съвест, когато си зверски наранен, когато нищо не може да ти подтисне болката ЧЕ СИ ЖИВ.Имаме син на 17 години и БЛАГОДАРЯ НА БОГА, защото го усетихме навреме, той обмисляше същото, а е затворено момче , но не е лесно да го слушам да казва че нищо на този свят няма значение.
30
3
 
15
 
! Отговори
аман от сектанти преди 6 години
Тази .... държава се напълни с всякакви секти и гуровци. Масово даскалките ходят на сектантски сбирки, защото иначе няма кой мъж да си говори с тях, а там мили момченца им слушат глупостите и им обръщат внимание. Отдавна са излезнали от контрол нещата. Те за това и психотест не могат да им въведат, че не могат да го издържат и ще лъсне колко са смахнати
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 29Масово на такива места попадат бедни и очаени хора, а не богати и разглезени. Проблема е голям ,а не малък. Тези хора водещи такива секти са психолози можещи да постигнат всичко. Държавата е тази, която трябва да се намеси твърдо ,а не журналистите.
28
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата и обществото не са виновни, какво са виновни държавата и обществото, или пък родителите - те нямат вина. Виновни са сектата и дизайнерската дрога! Обществото не е виновно.
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се, че е секта или дизайнерска дрога, какво друго. Днес живеем в демокрацията, най-прекрасното общество, ЕС е най-прекрасното място за живот, причината може да бъде само в секта или дизайнерска дрога, това е очевидно за всички.
26
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По времето на комунизма при диктатора Тодор Живков и руската окупация нямаше тоалетна хартяи и банани, младите не можеха да бегат на запад и бяха отчаяни и буйстваха и всеки ден убиваха по няколко сестри в Пирогов, но комунистическите медии тогава не го отразяваха.
25
14
 
15
 
! Отговори
Калоян преди 6 години
Докога ще ни натрапвате историята на едно разглезено наркоманче, за когото собствените му родители дори не са обърнали внимание? Какво е виновна държавата, какво са виновни хората в България, че някакво изтървано хлапе се дрогирало и се утрепало? Забравихте вече как "горкото момче" осакати медицинска сестра, нея не я съжалявате, защо? Семейството на младежа е виновно, близките са му виновни, приятелите, сам си е виновен в края на краищата!!! Защо изобщо занимавате обществото с такива отпадъци?
24
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересуваме , кога скъпите агенти от ДАНС ще почнат да влизат на гости в тази секти с автоматите? ?? До кога младежи ще попадат при психично болни хора и държавата ще мълчи ? Страх ли ви е ? Ваши ли са ? КакВА е причината да не бъдат арестувани всички такива организатори ????
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигурно е, че зад всичо това стои и секта и дизайнерска дрога.
22
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо медиите на пишат, че Калоян се е увличал по лекциите на путинския идеолог Александър Дугин!