С кон и каруца и 25% от боклука на София е сепариран

Общината обаче спира алтернативните сметосъбирачи
26
С кон и каруца и 25% от боклука на София е сепариран
Снимка: Булфото, архив

Вече има действия за забрана движението на каруци на територията на Столична община, съобщи пред БНР общинският съветник Симеон Славчев.

Голяма част от нелегалните возила не са регистрирани и се движат нелегално, допълни той.

Още по темата

"Оказа се, че средно има по 2-3  каруци на район, което няма как да се случи, тъй като ежедневно виждаме десетки, да не кажа и повече каруци на територията на столична община. Голяма част от тези каруци се управляват от малолетни лица, които не познават  нито законите за движение по пътищата, нито наредбите. Натоварването на трафика предизвиква сериозни задръствания", коментира Славчев.

Според него е нужно да се отнемат животните, а не каруците, защото те буквално може да се скове за 15 минути от подръчни материали.

Общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева обаче смята, че не са предложени конкретни решения и заради това е скептична, че по софийските улици скоро няма да се движат каруци.

През ноември 2010 г. държавата е дарила на София конна база, в която биха могли да бъдат настанявани конфискувани и безстопанствени впрегатни животни.  Дарението е било направено за срок от 5 години, припомни тя.

"Срокът е изтекъл и никакви действия не са произтекли от Столична община. Мен това много ме притеснява, защото много се е говорело през всичките тези 7 години как не трябва да има каруци в София, в един момент даже е имало място, където да се настаняват конете, но нищо не е направено", аргументира се Георгиева.

Тя цитира документ, според който собствениците на каруци сепарират около 25% от изхвърлените от столичани отпадъци. Славчев обаче изтъкна, че по смисъла на Закона, отпадъците са собственост на общината и никой, освен оторизираните фирми, няма право да го взима.

С незаконното вземане на отпадъци се пречи на общината да изпълни заложените цели по рециклиране, а хората, чиито каруци бъдат отнети, няма да бъдат тласнати към престъпления, тъй като фирмите за почистване непрекъснато търсят кадри, изтъкна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименГа почнат да минават технически преглед в КАТ!
1
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само да попитам тия с каруците кога ще минават на изпит по правилника за движение по пътищата по-скоро никога, нали ???