С кон и каруца и 25% от боклука на София е сепариран

Общината обаче спира алтернативните сметосъбирачи
26
С кон и каруца и 25% от боклука на София е сепариран
Снимка: Булфото, архив

Вече има действия за забрана движението на каруци на територията на Столична община, съобщи пред БНР общинският съветник Симеон Славчев.

Голяма част от нелегалните возила не са регистрирани и се движат нелегално, допълни той.

Още по темата

"Оказа се, че средно има по 2-3  каруци на район, което няма как да се случи, тъй като ежедневно виждаме десетки, да не кажа и повече каруци на територията на столична община. Голяма част от тези каруци се управляват от малолетни лица, които не познават  нито законите за движение по пътищата, нито наредбите. Натоварването на трафика предизвиква сериозни задръствания", коментира Славчев.

Според него е нужно да се отнемат животните, а не каруците, защото те буквално може да се скове за 15 минути от подръчни материали.

Общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева обаче смята, че не са предложени конкретни решения и заради това е скептична, че по софийските улици скоро няма да се движат каруци.

През ноември 2010 г. държавата е дарила на София конна база, в която биха могли да бъдат настанявани конфискувани и безстопанствени впрегатни животни.  Дарението е било направено за срок от 5 години, припомни тя.

"Срокът е изтекъл и никакви действия не са произтекли от Столична община. Мен това много ме притеснява, защото много се е говорело през всичките тези 7 години как не трябва да има каруци в София, в един момент даже е имало място, където да се настаняват конете, но нищо не е направено", аргументира се Георгиева.

Тя цитира документ, според който собствениците на каруци сепарират около 25% от изхвърлените от столичани отпадъци. Славчев обаче изтъкна, че по смисъла на Закона, отпадъците са собственост на общината и никой, освен оторизираните фирми, няма право да го взима.

С незаконното вземане на отпадъци се пречи на общината да изпълни заложените цели по рециклиране, а хората, чиито каруци бъдат отнети, няма да бъдат тласнати към престъпления, тъй като фирмите за почистване непрекъснато търсят кадри, изтъкна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Ханко Брат преди 6 години
При мен в Люлин 1, каруците минават през клубът на ГЕРБ и си плащат 30 лева такса спокойствие и си правят каквото си искат. Мутренска работа..........
21
1
 
0
 
! Отговори
И.Б. преди 6 години
Досега правителството не е изискало полагащите се на България пари за интеграция на ромите. Сигурно на съответните чиновници не им се пишат заявления до Брюксел, защото сумата е солидна. А последствията биха били повече работа за тях и съответен контрол за изпълнението на задачите. А може и някой да направи заобиколен маршрут на сумата до джоба си или до някоя офшорна фирмичка, не се знае.
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
...отпадъците са собственост на общината...____Щом това е така, да отпадне такса смет към общината,защо излиза че гражданите плащаме тази такса за подаряване на отпадъците. Друг е въпроса, че каруци изобщо не трябва да има в градовете.Това е селскостопански превоз и е само за селата.Стриктно да се конфискуват конете използвани за теглителна тяга по градовете.
19
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОТ ГЕРБ ДА ВНИМАВАТ С НАРЕДБИТЕ, ЩОТО ИДАТ ОБЩИНСКИ ИЗБОРИ, ДА НЕ СИ ЗАГУБЯТ ОСНОВНИЯ ЕЛЕКТОРАТ.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквито и да са тези малолетни водачи на каруци трябва да са в училище. Нивото е такова, че поне до 16 г. държавата трябва да ги образова и поне малко интегрира, защото иначе стават ***, които дори не могат да говорят. Неграмотността е най-големият бич. Ако им вземат ***, трябва да има друга алтернатива за оцеляване. Това с чистенето е просто бля бля. Няма ли пари, гладът ще надделее и ще почнат престъпленията, после препълнени затвори, което решение ли е?
17
0
 
16
 
! Отговори
дърт софиянец преди 6 години
През 1960 г. една сутрин всички подстъпи към столицата осъмнаха със забранителен знак с конска глава на него. Който премине знака - конфискация на кон и каруца. И се изпълняваше, защото иначе милицията биеше много елегантно:)
16
0
 
13
 
! Отговори
щщд преди 6 години
Огромно количество битови о-т-падъци се изхвърлят от тези *** еколози. Стари,мокети,прозорци,врати,разпарчетосани талашити от шкафове и какво ли не се изсипват в шубраците или направо до пътя. Ако от Столична община искат факти,мога да им пратя десетки снимки. Някои съграждани/по-скоро съселяни/ дават малко пари на жокея с каруцата и оня действа ,както му харесва. А ако ги остави зад кофите, след няколко дни камиона на Чистотата ги вдига. Селянията исиганията,когато се съюзят са непобедими!
15
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво сепариране, какви 5 лв !? Защо се правите на ударени !? Всички знаем, че проблемът с тези индивиди, не е в това дали връщат на вторични *** или не, а за това, че правят страхотни задръствания и са изкслючително опасни за всички участници в движението - и за автомобилите, и за пешеходиците, и за велосипедистите. Да не говорим, че същите тея ровейки по кофите, тарашат и мазета, гаражи и вътрешни дворове, крадейки каквото има попадне! Да ги разкарват час по скоро!
14
1
 
1
 
! Отговори
МВР Л-ч. преди 6 години
до 3 Не ми се прави на оригинал,защото ще има шамари!
13
2
 
8
 
! Отговори
techCandy преди 6 години
На още един въпрос търся отговор аз. Защо кофите за *** не са направени както в белите страни, с бетон, неподвижни и с масивни заключващи се капаци? Крайно време е тия клошарски изпълнения да се прекратят и държавата да предприеме мерки срещу братята роми.
12
0
 
8
 
! Отговори
PST преди 6 години
Предлагам Фандъкова да плаща на вс. собст. на регистрирана каруца по 100лв. като събира отп. .
11
0
 
6
 
! Отговори
фургон преди 6 години
До Анонимен Ще те глобя ,ако след като си ровил оставиш *** извън контейнера.
10
3
 
20
 
! Отговори
БПФ преди 6 години
...без да плаща нищо, без никакви документи, а и да обикаля с него из София и да я осейва с фъшkии? Докога тия индивиди ще са над законите?- Кой ненормален е регистрирал КАРУЦИ в една европейска столица, защото както се разбира по текста, имало регистрирани талиги?
9
1
 
19
 
! Отговори
БПФ преди 6 години
Аз искам да знам, защо общинарите, а и не само те, не си задават няколко очевидни въпроса:- Щом *** имат доходи от събирането на отпадъци (около 1000 лв на месец) КОЛКО ДАНЪЦИ ПЛАЩАТ? Що за оправдание е, че така си "изкарвали прехраната" - ние, плащащите данъци, за кеф ли работим? А те в 99% от случаите вземат и помощи, нещо че имат доход !!!- Защо ако българин си вземе дори най-ситното и смешно кученце, плаща данък и вади куп документи, а хъхрекът може да отглежда цял кон без проблем,
8
6
 
10
 
! Отговори
БПФ преди 6 години
До SomeoneКато се кефиш на каруците, марш в селото, от което си изпъплил, това е ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА, БЕ !!!!
7
15
 
11
 
! Отговори
Someone преди 6 години
Аз съм за събирането на *** с каруци, НО управлявани от поне малко компетентни хора и пригодени за това. Замислете се колко екологичен е този транспорт на отпадъци. Но дайте с камионите да ги превозване.
6
1
 
8
 
! Отговори
Каун преди 6 години
Снимката е от Хасково ,а не от София !
5
3
 
19
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
по смисъла на Закона, отпадъците са собственост на общината - точно поради тази причина няма никога да имаме ефективно преизползване на отпадъците заради такива частно-държавни монополи хората са ви го казали 25% са сепарирани без пари от държавата сега ги губим вместо да се помисли как на тези които искат да сепарират отпадъци да им се даде тази възможност ама не нали някой трябва да си купи поредното Бентли!!!
4
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вържете ги към НАП с по един кабел :)
3
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как така *** е собственност на столична община? Значи тя трябва да ни плаща на нас, че и го даваме, а не ние на нея. И ако се сетя, че съм хвърлил преди час нещо, което ми трябва и отида да го търся и рова в контейнера, ще ме глобят или арестуват?! Има нещо сбъркано тук.