Обратно пред НДК: Лъвът от войнишкия мемориал вече на мястото си

Каменният лъв е бил на мястото до 1980 г.
2 ное 2017 12:41,
106

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

На мястото на демонтирания паметник "1300 години България" пред НДК днес беше поставен лъвът, който е част от разрушения войнишки мемориал на Първи и Шести софийски полк.

Мемориалът е създаден през 1934 г. и се е състояел от лъва в средата и три мемориални плочи с имената на загиналите военнослужещи в Първата и Втората световна война, както и в Балканската война.

Под лявата си лапа лъвът държи карта на Санстефанска България

Каменният лъв се е издигал пред централната паметна плоча на мемориала до 1980 г.

Възникнаха спорове как точно да бъде възстановен войнишкият мемориал. В момента тече конкурс, който да определи по какъв начин да бъде реставриран той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
22
 
11
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Трябваше да сложат един бюст на Суджук паша.. Какви са тия лъвчета невзрачни? Освен това НДК не е военен музей, ами нещо съвсем различно.. Някак не се връзва тая работа.
73
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То в София не са лъвове не е чудо1.Лъвов мост : 4 бр2. Съдебната палата: 2 бр3. Сградата на МВР: 1 бр4. До паметника на Незнайния войн: 1 брТози пред НДК не дойде ли в повече? Нещо се губи на това голямо пространство
72
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъвчето е супер !!!!!!!
71
3
 
12
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Лъвчето е поставено '34г а около него били плочите на загиналите през ВСВ.Ко речи
70
4
 
32
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
До ан"как пък в швейцария нищо не развалят ,за да построят ново" - е за този въпрос питай комунистите, защо е махнат войнишкия паметник за да се сложи друг кич ? Все пак първи е сложен лъва , така,че в момента се възстановяват нещата както са били от гледна точка на паметниците.
69
33
 
4
 
! Отговори
ан преди 6 години
ходих днес и го видях лъвчетода замениш нещо величествено с нещо дребно го можем ,както и мавзолея ,който сега щяха да показват на туриститекак пък в швейцария нищо не развалят ,за да построят ново а само допълват към старото и поддържат разбира се а не като нашите руини нарочно оставени да се разрушатсанираха панелки в цяла бг а центъра оставиха с еврейския квартал да се разсипе и развалина някой турист ще му падне тухла или терасаужасно е
68
20
 
4
 
! Отговори
Ъъъ преди 6 години
В първата световна война са загинали около 90 000 военнослужещи, в балканската - още 14 000, а на паметните плочи, за които ревете, са изписани около 3000 имена. Останалите загинали не заслужават ли почитта ни? Или предлагате да сложим в центъра на града още 100 паметни стени като тези трите? Почитта към загиналите - във Военния музей и на гробищата, а в центъра на града - паркове с паметници!
67
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
красавец !
66
4
 
4
 
! Отговори
Потрес преди 6 години
Защо работниците са без каски?
65
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В РУСИЯ ЩЕ ЗАРОВЯТ ЛЕНИН ТОЧНО ДО СОБАЧК
64
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъвът е много красив, за разлика от самото НДК.
63
10
 
0
 
! Отговори
тоз пък....?! преди 6 години
"...българско землище"..?!
62
1
 
24
 
! Отговори
Найденов преди 6 години
Не е карта на Санстефанска България, а на българското етническо землище - доста по-голяма територия
61
4
 
38
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Колко са долни комунистите - възстановява се най-подходящият за това място паметник , предизвикващ гордост , но те пак недоволни !! Няма да се учудя , ако някой от техните внуци се опита да го поругае!!!
60
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да махнеш достолепен мемориал, изграден в памет на хора,загинали за България и да го замениш с едно грозно и безсмислено творение - това го могат само комунистите, които явно много сърпове и чукове са ги били по главите. Добре че нещата постепенно си идват на мястото
59
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Браво на 45!
58
43
 
6
 
! Отговори
Груевски преди 6 години
Ние поне правим естетичен кич ,а в София и това не могат , как е възможно да сложиш това коте на тоя огромен площад.
57
49
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лошо няма, нека да се кипри лъва там, но да си махнеш паметника с 1300 години България, граничи с някаква липса на всякакви гънки. Всички *** това комунистическо онова комунистическо, ами да бутнат и НДК и той е комунистически, както и много други сгради. Само ограничените хора разсъждават плиткоумно.
56
34
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да му се вярва на това лъвче какви помии ще му се случат! Око за око, зъб за зъб. Доката не стане опасен и не го демонтират!
55
32
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По времето на комунистическия диктатор Тодор Живков нямахме тоалетна хартия и банани, но днес сме член на ЕС и имаме в изобилие тоалетна хартия и банани. Трябва да се поклоним с благодарност пред братския ЕС, че ни даде тоалетна хартия и банани.