Обратно пред НДК: Лъвът от войнишкия мемориал вече на мястото си

Каменният лъв е бил на мястото до 1980 г.
2 ное 2017 12:41,
106

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

На мястото на демонтирания паметник "1300 години България" пред НДК днес беше поставен лъвът, който е част от разрушения войнишки мемориал на Първи и Шести софийски полк.

Мемориалът е създаден през 1934 г. и се е състояел от лъва в средата и три мемориални плочи с имената на загиналите военнослужещи в Първата и Втората световна война, както и в Балканската война.

Под лявата си лапа лъвът държи карта на Санстефанска България

Каменният лъв се е издигал пред централната паметна плоча на мемориала до 1980 г.

Възникнаха спорове как точно да бъде възстановен войнишкият мемориал. В момента тече конкурс, който да определи по какъв начин да бъде реставриран той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
14
 
! Отговори
Циник до 54 преди 6 години
Онзи малоумния бавноразвиващия...не се е мяркал скоро....сигурно е намерил на тавана "Работническо дело" и сега го реже..и хемороидите му пеят!Аааааахахаха
53
6
 
7
 
! Отговори
хаха преди 6 години
До *** до 50Циник....хубаво ама...само младите и умните "изчезнаха" ...в чужбина
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***,кажи нещо за тоалетната хартия и бананите бате.
51
8
 
22
 
! Отговори
Циник до 50 преди 6 години
Мекеренце...не смей да говориш от мое име!Всички комунистически идиотщини трябва да изчезнат!Гавра са - с избитите от тях....и с поруган цял един народ!
50
10
 
13
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
До 34"Малко трудно е да се възстанови мемориалът в първоначалният му вид - част от него е разрушена при бомбардировките на София от сегашните ни съюзници."-----Не забравяй само, че ние бяхме с Хитлеристка Германия и затова сегашните ни съюзници ни бомбардираха. А сегашните ни съюзници помагаха на Сталинова Русия.
49
2
 
8
 
! Отговори
123 преди 6 години
До АнонименВсички лъвчета са мили, докато не те докопат. И после вече нищо не те интересува.
48
46
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МАХНАХА 1300 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ ЗА ДА НАПРАВЯТ ГРОБИЩЕ С ПАМЕТНИ ПЛОЧИ И ИМЕНА НА ТЯХ!!!СМЪРТНИ ПРИСЪДИ ЗАСЛУЖАВАТ ВСИЧКИ КОИТО ГЛАСУВАХА ЗА ГЕРБ 2016-ТА ГОДИНА!!! И ОБЯВЯВАНЕТО ИМ ЗА БЪЛГАРОПРЕДАТЕЛИ И БЪЛГАРОУБИЙЦИ!!!
47
10
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистите са гнусни, вонящи животни. Зачени са в разрват и атеистичен грях. Живеят като бацили и вонят неописуемо на престъпления и смърт. Комунистите са дяволски изчадия.
46
28
 
11
 
! Отговори
Стар софиянец преди 6 години
Не съм сигурен, че там трябва да има паметници. Когато са правили мемориалът, това място е било "извън София" и там е имало казарми. Сега това е Центъра на София и най-доброто решение за мен е там да има парк с дървета вместо паметници.
45
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А *** кога? Има решение на СОС отпреди 25 години-защо не го изпълнявате?!!!
44
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДОБРЕ БЕ КАСКЕТИ МАЙ..МУ СТАРА МОЖЕ ЛИ ДА СТЕ ТОЛКОВА ДОЛНИ СЪЩЕСТВА???ВЧЕРА ОПЛЮХТЕ БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ПО ПОВОД БЪЛГАРО-СРЪБСКАТА ВОЙНА ОТ ЛЮБОВ КЪМ *** ВИ,ДНЕС СЕ ГАВРИТЕ С ПАМЕТТА НА ХОРА ЗАГИНАЛИ ДА Я ИМА ТАЯ ДЪРЖАВА,ГАВРИТЕ СЕ С ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ!!РАЗБИРАМ ЧЕ МНОГО ВИ Е ЯД ЧЕ НЕ СМЕ СТАНАЛИ ОФИЦИАЛНО ЗАДУНАЙСКА ГУБЕРНИЯ И САВЬЕЦКА РИСПУБЛИКА НО ДОРИ ВИЕ КОИТО ВМЕСТО МОЗЪК ИМАТЕ ТИКВЕНО СЕМЕ В ГЛАВИТЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА РАЗБЕРЕТЕ-НЕ СМЕ И НЯМА ДА БЪДЕМ РУСНАЦИ!ТОЧКА!!!ВЪРВЕТА НА ПМ!!!!
43
30
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъвчето е мило и прилича на котарак, затиснал с лапичка парче подхвърлен салам. Много българско лъвче. Нека му се радва колониалната управа, като дойде.
42
34
 
9
 
! Отговори
Честито Ви лъв! преди 6 години
На всички които чакат някакви плочи, ще кажа че такива няма да има. Това е нов паметник с нова съвременна символика! Клечащия лъв олицетворява многогодишното ни клечане на европейските началници. Дано го забележат като дофтасат тук. Казах ви малък е!
41
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕЕЕЕЕЕ ДОЖИВЯХ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! БРАВО!!! Сега да махнат и *** и да върнат плочите !!!!!!!!!!!!!
40
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 36Абе според теб прилича на мъничко мишле , ама при твоят любим бай Тошо и БКП го изхвърлиха и това уж мишле.
39
13
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МакеДа продадеш на СССР цяла държава с подписа на Тодор Живков само БКП го може , а другарю предател .
38
8
 
35
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Та като се е почнало с чистката, поне да се кара наред и след сюрреалистичния кютук, да се поизринат и разните му там альошовци и темподобни *** недоразумения. И без това такива, като Болен вече излъскаха шмайзерите им до блясък, така че е време да ги пренесем на друго място, в музея на социалистическото изкуство, там където е мястото на шкарта и отпадъците от времената на СОЦА и пословичната българосъвеЦка дружба ... !!!
37
4
 
14
 
! Отговори
Стар софиянец преди 6 години
Цитат: "...три мемориални плочи с имената на загиналите военнослужещи в Първата и Втората световна война, както и в Балканската война"Това разбира се не е вярно. Освен, че не включва загиналите през Втората световна война, за което вече писаха други, тук липсва загиналите през междусъюзническата война. Моите лични спомени от тези плочи са само за войните 1912-1913 години и нямам спомен за загиналите през Първата световна война, но тогава не обръщах голямо внимание на това и вероятно бъркам.
36
41
 
13
 
! Отговори
Маке преди 6 години
Да превърнеш един прекрасен модерен площад в гробишен парк е това само българите го можат. Вече има и име , среща на "Гробето"
35
37
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами то това лъвче като мъничко мишле.Мисля че много подхожда на държава, управлявана от страхлив и крадлив Суджук.Идеално е.