Обратно пред НДК: Лъвът от войнишкия мемориал вече на мястото си

Каменният лъв е бил на мястото до 1980 г.
2 ное 2017 12:41,
106

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

На мястото на демонтирания паметник "1300 години България" пред НДК днес беше поставен лъвът, който е част от разрушения войнишки мемориал на Първи и Шести софийски полк.

Мемориалът е създаден през 1934 г. и се е състояел от лъва в средата и три мемориални плочи с имената на загиналите военнослужещи в Първата и Втората световна война, както и в Балканската война.

Под лявата си лапа лъвът държи карта на Санстефанска България

Каменният лъв се е издигал пред централната паметна плоча на мемориала до 1980 г.

Възникнаха спорове как точно да бъде възстановен войнишкият мемориал. В момента тече конкурс, който да определи по какъв начин да бъде реставриран той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Картата е на ЕКЗАРХИЙСКА БЪЛГАРИЯ в Санстефанска не влизат подареното на сърбите поморавие и северна Добруджа дадена на власите а.к.а.румънците!
33
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малко трудно е да се възстанови мемориалът в първоначалният му вид - част от него е разрушена при бомбардировките на София от сегашните ни съюзници. Когато строяха НДК, плочите бяха съхранени, а не разрушени, както се е объркал един по-долу, пишейки по навик едно и също.
32
15
 
4
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
До Кон ДьоДа, и аз се замислих за същото, но после прочетох, че са поставени ПЛОЧИ на мемориала. Тоест, че след всяка война са се изписвали имената на загиналите и се е поставяла някъде на фундамента под лъва, най-вероятно. А кога е създаден самия паметник няма значение. Ако има Трета Световна ще могат още една плоча да добавят, това ми е мисълта :))))
31
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С Лъвчо шега не бива.
30
6
 
29
 
! Отговори
пехотинец преди 6 години
Браво! Лъвът трябва да напомня на долните врагове на България че НИКОЙ не може да наранява родината ни без последствия! Българската Армия ще изтрие от съществуване всеки имал неблагоразумието да тръгне срещу България. Русия, Турция, Сърбия да внимават много защото когато Българската Армия осъществи операция, пораженията са адски!
29
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички източно европейски държави забраниха комунистическите партии включително и в Русия. При нас обаче не е възможно , защото БКП-БСП са велики в убийствата , корупцията , грабежите на имотите на хората и т.н. При нас това ще стане след 50 години .
28
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно злодеяние на комунистите *** е на път да бъде поправено.
27
4
 
18
 
! Отговори
EMIGRANT преди 6 години
Nai setne ne6to normalno i pravilno v tazi posoka!Imam zaginali dvama pradiadovci v Balkanskata voina v Makedonia i za men razru6avaneto na voini6ki9 pametnik ot komunistite e pulna gavra s rodovata mi pamet!
26
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като се премахна пето..***..ни..ка вече имам надежда за бъдещето на България . Това е паметник на български войни загинали през войните , това е гордост за нацията . А какво направиха БКП-БСП , заплюха цялата Българщина за да угодят на СССР . И това не им стигна , ами Тодор Живков подписа решение на ЦК на БКП да станем 16 република на СССР . Другари знам , че вие срам нямате ама господ ще ви го върне .
25
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Истинаколко голям и в каква поза го искаш, хъмчо, лъва, че да мирясаш - като Санде Хундзянски со свита мишмаш Титани на Виенско колело, или на по-голема позлатена тарелка да се вижда кат Пирамида от Космоса?
24
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво! Ето една добра новина най-после. Пространството изглежда много по-добре. Сега трябва да се възстанови и разрушеният от комунистическите варвари паметник на загиналите войни.
23
8
 
43
 
! Отговори
1 преди 6 години
Паметника добре го махнаха, лъвът добре го сложиха, но кога ще изметат окончателно остатъка от комунизма в България ?
22
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жилязо...
21
36
 
15
 
! Отговори
Истина преди 6 години
Това лъвче на това пространство изглежда като мишле, ама кои да слуша.
20
10
 
3
 
! Отговори
хм! преди 6 години
До Анонимен15А седни и ти като него и прати една снимка, дати кажа седнал ли си или клекнал.
19
3
 
30
 
! Отговори
ИЦо преди 6 години
Вечна слава на героите! Мизия, Тракия, Македония!
18
9
 
42
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Ето този шедьовър на българщината, премахнаха другарите и другарките от тошовия СОЦ, за да поставят на негово място онова странно съоръжение, символизиращо в обърканите им представи, Уж Величието на 1300 годишната България. А едва ли има по-добър символ за силата на българската нация, оцеляла през вековете на толкова много посегателства, от гордо изправения Лъв, до който на времето са стояли паметните плочи, на истинските българи, загинали за свободата и независимостта на България ... !!!
17
8
 
35
 
! Отговори
Сокол 9 преди 6 години
И да махнете *** най-сетне, че нито са освободители, а окупаториче нито са Червена армия, а РККА или Работническо-селска червена армия,че нито жертви са дали, а само отровени от метилов алкохол
16
18
 
5
 
! Отговори
естет преди 6 години
И лъва да боядисат в естествени цветове за повече реалистичност, че много чернее
15
7
 
34
 
! Отговори
Сокол 9 преди 6 години
Браво поздравления за Софийска община , дано продължат и нататък