Възстановяването на една неправда: Осветиха лъва пред НДК

На церемонията присъстваха Красимир Каракачанов и Йорданка Фандъкова
4 ное 2017 17:21,
61

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и кметът на София Йорданка Фандъкова участваха в ритуал на Архангелова задушница в памет на загиналите воини пред възстановената скулптурна фигура на лъва от Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк пред НДК в столицата.

"Воините на тази дивизия, чиито имена бяха увековечени на тези плочи, загиваха по бранните полета на Балканския полуостров не заради някакви политически предубеждения на един или друг, не заради някакви идеологии, те загиваха, за да осъществят завета на Левски, че ние българите искаме да живеем свободни в България, Тракия и Македония", каза Каракачанов.

Още по темата

Днес се възстановява една правда, връща се онзи паметник, който беше унищожен и премахнат в едни времена на безродие, каза още министърът.

Той посочи, че днес, връщайки великия български лъв от стария паметник на своето място, ние поправяме част от онази несправедливост.

"Паметникът на софийските полкове е един от тези паметници, които ни припомнят за онези времена преди век, когато с безпримерен героизъм бойците ни воюваха за България, за правото на всеки да живее свободно", каза заместник-кметът на София Тодор Чобанов.

По думите му, с връщането на лъва от стария паметник на неговото място е възстановен "къс историческа правда".

В ритуала присъстваха военни, народни представители, граждани. Пред паметника беше извършена панихида за загиналите воини.

Преди дни  на мястото на демонтирания паметник "1300 години България" пред НДК днес беше поставен лъвът, който е част от разрушения войнишки мемориал на Първи и Шести софийски полк.

Мемориалът е създаден през 1934 г. и се е състояел от лъва в средата и три мемориални плочи с имената на загиналите военнослужещи в Първата и Втората световна война, както и в Балканската война.

Под лявата си лапа лъвът държи карта на Санстефанска България

Каменният лъв се е издигал пред централната паметна плоча на мемориала до 1980 г.

Възникнаха спорове как точно да бъде възстановен войнишкият мемориал. В момента тече конкурс, който да определи по какъв начин да бъде реставриран той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
голям си философ питащ , не знаеш ли че може впоследствие да се добавят паметни плочи ...
3
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПитащПравилният въпрос е "защо ги няма имената на загиналите през Третата световна война".
2
3
 
14
 
! Отговори
Мак преди 6 години
....,,завета на Левски, че ние българите искаме да живеем свободни в България, Тракия и Македония", каза Каракачанов.''---------Но комент!
1
5
 
29
 
! Отговори
Питащ преди 6 години
"Мемориалът е създаден през 1934 г. и се е състоял от лъва в средата и три мемориални плочи с имената на загиналите военнослужещи в Първата и Втората световна война"...Наистина, откъде са знаели през 1934 г. кой ще загине през Втората световна война, че са написали имената им?