"Бронзовата къща" на мястото на мавзолея – подарък от Австрия

Направена е от няколко хиляди ръчно изработени масивни елементи
64
"Бронзовата къща" на мястото на мавзолея – подарък от Австрия
Една от визуализациите на "Бронзовата къща" на Пламен Деянофф. Снимка: Столична община

"Бронзова къща" с височина от 14 метра ще се издигне на мястото на разрушения през 1999 година мавзолей на Георги Димитров в София.

Още по темата

Проектът "Бронзовата къща", е дело на българския скулптор Пламен Деянов, който живее в Австрия.

Скулптурата е подарък на България от Австрия за предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС.
През 2018 година двете страни ще си поделят председателството.

Кулата тежи около 70 тона и ще се разгърна на площ около 50 квадратни метра. Предстои обаче Столичният общински съвет  да реши дали ще бъде поставена.

Създателят й Пламен Деянов заяви, че произведението съдържа в себе си много от традициите на българската архитектура и занаятчийство и е свързана и с тракийски бронзови и златни съкровища.  

"Бронзовата кула" се състои от няколко хиляди ръчно изработени масивни бронзови елементи и се планира в нея да може да се влиза и да бъде използвано и вътрешното пространство.

Деянов работи по проекта 15 години.

Биляна Генова, директор "Култура" към Столичната община посочи, че авторът е избрал мястото.

"За нас е интересно, защото предстои градоустройствено решение за площада. Изграждането на скулптурата ще започне в края на годината и ще тя ще остане в рамките на цялата 2018 година", добави тя пред bTV.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е скулптура, наричат го " ИНСТАЛАЦИЯ"
35
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това място има лоша карма. Там се разлагаше трупът на един от най-долните масови убийци и предатели в българската история, убит от собствения си господар. България се нареди в черния списък на безбожните страни, които имаха такъв труп в сърцето на столицата си. Руснаците, като баш-безбожници още си имат, даже техния труп е сифилитичен. Комунистите, като отявлени некрофили, правеха на това място некрофилски оргии и изтъпления.
34
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не го иска ме този подарък.Дай те този винкел на перниКо
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Там мястото е малко. Тъкмо се отвори и има повече въздух и зеленина и айде пак ще слагат нещо друго.
32
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На маястото на гробницата на алкохолика трябва да се построи огромен обществен клозет. Така хората щ могат да се облекчават върху паметта на това гнусно, безбожно, комунистическо животно.
31
5
 
11
 
! Отговори
Валентин преди 6 години
Най-добре да възстановят мавзолея. беше красива сграда, която новоизлюпените демосрати разрушиха, за да отвлекат вниманието от всичките кражби и противодържавни действия, които извършиха. Ако не ние, туристите 100% ще я оценят. Факт
30
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мумията изгни, грозният мавзолей го няма, последните комунисти си хвърлят спестяванията по телефонни измамници,,, нещата вървят на добре, бавно с тези отпадъци, но все пак към по-добро.
29
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На мен лично това ми прилича на един вид неумишлен "паметник на комунизма". На много места в страната има подобни паметници: някаква много голяма сграда, започната да се строи по Тошево, но недовършена и сега тънеща в разруха на видно място в населеното място.
28
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
този "склуптор" не искаше ли да постави тази грозотия във Велико Търново преди няколко години, понеже "много добре" пасвала с обстановката там?
27
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мавзолея го няма, но винаги ще се казва "мястото на мавзолея"Както и една друга сграда - там е Народното събрание, но винаги се казва "бившия партиен дом"
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 22 не си добре откакто спря хапчетатат! Купи си въже и се окачи на него! С единствената си мозъчна клетка мислиш, че като няма мавзолей историята ще се промени. По думите ти усещам, че си комунистическа ***, която подстрекава само блога! Явно не си излизал навън, за да видиш, че хората си пазят паметниците и като за предупреждение - Friedrich Engels във Wuppertal, Karl Marx Allee в Berlin, Rosa Luxemburg Platz пак там и.т.н.
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В ТАЗИ КЪЩА ЩЕ СЕ НАНЕСЕ ФАНДЪКОВА.
24
0
 
14
 
! Отговори
аз там преди 6 години
Сега и от Германия да асфалтират това-онова, малко узо от Гърция, яйца от Полша и добре ще поминем председателството :)
23
1
 
21
 
! Отговори
Марин Константинов преди 6 години
Как да го кажа безобидно?Това не е скулптура!!! Явно, журналистите са крайно некомпетентни! Защо създателят на това нещо/ друга дума няма / непотърси подкрепата на гилдията - на българките художници, а лобира за една глупост в невежи медиите? И такова нахалство да ни се случи?
22
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре че събориха тоя изврат мавзолея с мумията на гнусния смърдящ алкохолик-масов убиец Гошо тарабата. Сега там може да има всичко, а не варварск комунистическа гробница за поклонения от *** червени фашисти. Може да не ви е приятно товарищи, но сте в миналото и измирате. Хвърляте си парите и златото по разни измамници и измирате! В бъдещето вас ви няма, сбогом!
21
4
 
16
 
! Отговори
Кофти преди 6 години
Срещу Двореца на Царя и между БНБ и Българска Банка за развитие (която я събориха цялата и запазиха фасадата й за да запазят архитектурният стил на центъра на Столицата, сега ще поставят нещото .... "Бронзовата Къща" от българин който живеел в Австрия се набляга много. Това всичко за да има нещо за спонен от Българското председателство ли? Пред НДК на мястото на паметника 1300 години България сложиха ЛЪВ по малък от уличните кучета из София.... Явно още ни държи епохата на Фонтана от бул.Витоша
20
1
 
19
 
! Отговори
Хасан преди 6 години
До 12 - бъди спокоен - преди малко срещнах двама от ромите - вече умуват как ще я батишат и ще я отнесан на околовръстното - там плащали най - скъпо
19
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си я монтира на двора. Пореден кич в центъра не ми е нужен!!!! Там архитектурата е в съвсем друг стил, въобше не се връзва! Няква чалга все едно, отврат!
18
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изключително ми е забавно да чета коментарите на хора, които дори не са си направили труда да прочетата статията докрай. Всъщност коментарите вероятно се базират единствено на заглавието, защото до толкова не ни мързи да четем...Но господа коментиращите са запознати с разноските по построяването и демонтирането, потенциалните заплахи, художествената стойност и т.н. Да ви напомня само, че Айфеловата кула също е била смятана за кич от парижани и са искали демонтирането й.
17
4
 
13
 
! Отговори
мерсииии!!! преди 6 години
Нямаше ли златни къщи? Бронзова!? Стипци такива! И какво ще го правим тоя цирей насред София??? Това българите...ако ще *** да е ама аванта да е....