Ентусиасти ще реставрират последния "пеещ тролей", търсят 8000 лв.

Емблематичните "Шкода 9" се движели по павирана София в средата на 20 в.
Обновена: 8 ное 2017 13:39 | 8 ное 2017 13:06, Анисия Иванова
28

Група eнтусиасти искат да реставрират стар тролей, но търсят 8 хил. лв., за да откупят емблематичното возило. В момента антиката е под заплаха да бъде нарязана за скрап.

Емблематичните возила "Шкода 9" редовно се движели по павирана София в средата на миналия век. Общо 395 броя от тях превозвали пътниците, а столичани още ги помнят като пеещите тролеи.

"Mелодията на тролея е пищящ звук, така меден, изключително популярен. Тролейбусът е с много интересно окачване и така много подскача при движение", споделя Виктор Чаушев от сдружение "Градски транспорт и инфраструктура" пред Bulgaria ON AIR.

Виктор и колегите му от сдружението се опитват да спасят последния останал тролейбус, доставен у нас с последната партида през 1981 г. В момента той е оставен в депо за скрап. За да го откупят и възстановят, на Виктор и колегите му са нужни 8 хил. лв. – до момента са събрани само 1300 лв., но има и друго условие - возилото трябва да се откупи до края на годината.

Спасението на чешкия тролейбус е част от амбициозен проект на младежите – наречено „Историческите тролейбуси на България“. Повече за инициативата може да научите и на сайта на сдружението - trolleybus.bgtransport.org.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредните крсдльовци. Сигурно са комсомол и Суджучета.