За и против: "Бронзова къща" на мястото на мавзолея!

Естетична ли е инсталацията - коментар в студиото на Bulgaria ON AIR
Обновена: 10 ное 2017 11:51 | 10 ное 2017 11:33, Анисия Иванова
41

Съветът на Столичната община взе решение с 44 гласа "за" на мястото на мавзолея да се изгради инсталацията "Бронзовата къща", дело на Пламен Деянов и финансирана от австрийското правителство.

"Това е временна художествена инсталация. Според наредбата за паметниците и културните произведения конкурс за изграждането ѝ не е нужен. Законовият ред е спазен изцяло. Комисията по култура и Комисията по архитектура са приели изграждането на "Бронзовата къща". Общо сме представители проекта на 5 обществени обсъждания“, обясни директорът на Дирекция "Култура и образование" на Столичната община Биляна Генова.

По нейни думи творбата на Пламен Деянов е символ за взаимодействието на двете държави в културен план.

"Радостна съм, че Общинският съвет подкрепи изграждането на тази временна художествена инсталация. Скулптурата е изцяло изградена от бронз и ще бъде висока 14 метра. Това е първото подобно произведение в София – което ще рече, че има смяна в политиката ни към културата", отбеляза Генова пред Bulgaria ON AIR.

Скулпторът проф. Велислав Минеков остро разкритикува "Бронзовата къща" поради липсващата естетика за него и конструктивната ѝ неиздържаност.

"Тази играчка е прекалено изненадваща за мен. Да се издигне това нещо от бронз означава, че този автор никога не е правил нещо подобно преди. Може да се очаква срутване на инсталацията, тъй като бронзът няма да издържи своята тежест", категоричен бе той в студиото на "България сутрин".

Въпреки критиката към творбата на Деянов, проф. Минеков подчерта, че Столичната община трябва да подкрепя повече съвременни автори и да излага в градската среда повече временни инсталации и изложби.

"В последните 25 години се напълнихме със страшни чудовища, които не само не носят историческа правда, а изобразяват терористи и окупатори, които продължават да ни красят. Но "Бронзовата къща" ще бъде подплатена с 300 хил. евро от Австрия, а това са доста добри пари", уточни скулпторът.

"Съвременното изкуство е противоречиво, по същия начин както е и светът – предизвиква конфликти и спорове. Със сигурност обаче то липсва в столицата. Аз съм против идеята на мястото на мавзолея да има хан, цар или какъвто и да е друг владетел. Паметниците не са само глави с бюстове", посочи архитектът Ангел Захариев.

Той допълни, че "Бронзовата къща" ще стои на мястото на мавзолея, докато Столичната община реши как да използва пространството и организира конкурс за запълването му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
до управляващите преди 6 години
Във София трябва да се слагат паметници които са творение на изкуството истински шедьоври. Подобна статуя има на жена в щатите висока около 5 метра с вдигната рокля като на балерина. Роклята и е като чадър и хората се крият под нея от дъжд или от слънце. Всеки паметник трябва освен от специалисти да се оценява и от обикновените хора. София не трябва да се превръща в експериментално творение на глупостта. Дори да е подарък.
35
0
 
1
 
! Отговори
възмутен преди 6 години
Престанете с грозни и политически паметници защото всяка нова власт ще ги премахва. Като искате нещо хубаво направете статуята на свободата като тази в щатите или паметника на свободата от Севлиево той е много красив. Красивите паметници трябва да остават в историята ни. Във София има само няколко красиви паметници. Всичките други са по грозни от такива ако са ги правили деца по ръчен труд. За грозните паметници не трябва да се плаща на скулптора които ги е правил. Дори не трябва да са подарък.
34
0
 
2
 
! Отговори
До еничарите преди 6 години
Тази временна бронзова глупост евроазиатците от факултето ще я оценят като творение за вторични суровини. Прилича малко на триумфална арка, но е по грозна и се набива в очите на ценителите на цветни метали. По добре някъде на подходящо място да се направи от бетон Триумфална арка, почти същата както тази в Париж. На много места по света има такива арки, дори в Румъния и Македония. Но корумпираните политици мислят за техните гласоподаватели римляните от джипси махалите.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и каква е "идеята" на това арт - недоразумение? някой скулптор е закъсал за пари ? или препитание за ***,които ще му видят сметката ?
32
1
 
1
 
! Отговори
Селяндур-шумкар преди 6 години
Поставете статуии на Бай *** и Вълко Червенков, може и на Гошо Тарабата (Герге Мастиката)
31
1
 
4
 
! Отговори
ivailo преди 6 години
До vladyХахахх, а прякора на Димитров е Гошо мастиката.
30
1
 
3
 
! Отговори
боц преди 6 години
На фона на тъпотиите на онзи антибългарин Кристо Явашев, тази къща ще е"шедьовър" на изкуството.Ха-ха-ха!!!
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да стане! Това недоразумение е отвратително, некадърно, дразнещо! Ако искат, да го построят във Фиколтето - там ще го оценят!Нека се направи един референдум, да се види как хората приемат това чудо! И още нещо - у нас няма "временни неща"! Направиха фонтан-убиец на "Славейков" и го покриха во веки веков със стъкло! Като спокойно можеха да премахнат елинсталацията и да си стане фонтан като фонтаните, като нямат акъл да "развържат" от мрежата осветителни тела с ниско напрежение!Няма да стане
28
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Махнахме модернистичната склуптура-монумент "1300 години България", която всички образовани и грамотни архитекти аргументирано защитиха, но, хей, щом австрийците ни дават куп грозно желязо, то трябва да го сложим непременно. "Реформаторска" логика.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като ще е хич да е кич!
26
4
 
6
 
! Отговори
Тошко преди 6 години
Очаква се за трети и последен път др.Нинова да катастрофира с ТАКСИ и за това и подготвят БРОНЗОВ МАВЗОЛЕЙ!
25
2
 
3
 
! Отговори
Го4о преди 6 години
МинекоФФ - ***, дебатира "Бронзовата къща" - ***! Вместо да си зарови некадърната кратуна в пясъка, предлага някакви "тикви", за които той само може да си мечтае да го потърсят за нещо.
24
4
 
8
 
! Отговори
КъфКефКенеф преди 6 години
Тази къща ще символизира нужника на селска София , един голям бронзов нужник в задния двор на Европа , тук е нужника на Европата .......
23
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Столичната община не търпи въздух и малко празно пространство.София се презастрои и продължават малоумщините на "съвета'' на Столичната община-и за тях е валидно -ден година храни.Вече не се диша тук. На София е нужно повече озеленяване и празни площи отколкото безсмислици.Австрийците да вдигнат тази кула в центъра на Виена, не в София.
22
10
 
14
 
! Отговори
vlady преди 6 години
На мястото на мавзолея трябва да се направи кръчма, на стените на която да се опишат подвизите на Георги Димитров в алкохолната подготовка - първа регистрация в полицията за пиянско сбиване, изгонен от църква, тъй като закачал младите жени и говорел глупости пиян, нелегален внос на алкохол в затвора на Гестапо със съответните постижения в алкохолната подготовка, явяване пиян-залян в кабинета на Сталин в Кремъл. На най-изявените пианисти да се дават значки "Димитровски пианист"
21
2
 
18
 
! Отговори
Защо бе??? преди 6 години
Защо ни е тази бронзова къща след като тя е по-малко бронзово копие на мавзолея??? Няма ли идея или проект за нещо по-стойностно, по-естетично?
20
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А общинарите видяли ли са изобщо лай ното, което са одобрили да се строи?
19
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо Автрия финансира изграждането й в София? Да си я строят във Виена като ги кефи това недоразумение!
18
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грозна е като мавзолея!
17
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Не я знам каква е тази бронзова къща, но щом сърдитковците червенушки тук мърморят, значи ще е хубаво нещо!"Айде първо да погледнеш снимките на проекта във видеото да видиш за какво става въпрос. Ако ти се стори красиво, бий си два шамара да се осъзнаеш.