Дискриминирани заради... родителите. Не са чиновници!

С предимство - първолаци на служители на МОН, от СО, на администрацията
Обновена: 14 ное 2017 13:22 | 14 ное 2017 13:16, Камелия Цветанова
13
Дискриминирани заради... родителите. Не са чиновници!
Снимка: Булфото, архив

Педагогическите съвети от столични училища са си позволили да дискриминират първолаци с въвеждането на допълнителни критерии за прием.

Върховната административна прокуратура (ВАП) е проучила произволно някои от тях и е установила редица нарушения.

Още по темата

С предимства се оказало, че са родители на деца, които към датата на подаване на заявлението са на постоянен трудов договор в МОН, СО или държавната администрация; дете, на което един от родителите е държавен или общински служител в системата на образованието, общинската или държавната администрация; дете на работещи в сферата на образованието и т. н.

По този начин произходът на останалите деца отрича правото им да участват в класирането за прием в първи клас наравно с деца с такива родители, съобщиха от ВАП.

Въпросните привилегии са основавани на т. 9 от Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столична община, която е протестирана по инициатива на ВАП.

По-късно с решение Административен съд – София град нормата на т. 9 от Системата на Столична община е отменена.

През май тази година  ВАП ангажира Комисията за защита от дискриминация /КЗД/, която е специализираният държавен орган за осигуряване на равенство в третирането и притежава контролно-санкционните права при нарушаване на забраните за дискриминация.

От КЗД образуваха преписка за дискриминационна дейност при прием на ученици в първи клас в поне 143 училища на територията на страната, която ще се разгледа утре на публично заседание.


13
Още от София
"Софийска вода" откри мобилен център за обслужване на клиенти
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
men преди 5 дни
ми на края след десетина години и слепите ше прогледнат и у бугаистаня ше останат само малките суджук-пашаклийчета - дечица на активни герберюги и подложки от т.нар. администрация и ше се чудят де е матриала. да видят тогава кафеникавите как бачкат и плащат данъци. горко на старите и немощните които нема да могат да се спасят. ще видим мама шмеркел и другите лицемери как ще приемат тогава български бежанци.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
ПРИ КОМУНИСТА БОРИСОВ Е ТАКА.
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Корумпирано образование от детските градини до университетите... Никакви заплати не заслужават тези мързеливи и безотговорни учители ..
8
1
 
11
 
! Отговори
истината е преди 6 дни
Истина е всичко това, но нека не забравяме и нашата вина: Точно защото не протестираме, такива престъпления са възможни. пример: Когато имаше митинг в защита на Лозан Панов, колко хора дойдоха...иначе форумите са пълни и всички са за него срещу цацата..... И като си спомням Боко тиквата колко "неподкупни" хора вдигна на протест по софийските улици, как да не се радвам на бг гражданското общество....
Не сме народ, а ***, с това ще започна и ще свърша.....нещо да се е променило?
7
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ако някой си мисли, че комунизма си е отишъл-жестоко се лъже!!!!!
Даже, сега е още по-зле.
И не ми обяснявайте, че бсп били старите бкп - пълни глупости!!!
Гербавите са още по-големи комунисти що се отнася до собственическото си поведение-нашия като КимЧен дава парите за всичко, той е направил всичко, даже и слънцето.
Както едно време-членовете на партията са облагодеталствани, а останалите са работили за благото на народа(демек за тех), сега е още по-зле.
6
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
а кога държавата ще спре да дискриминира децата заради заплатите на родителите им?
5
3
 
15
 
! Отговори
Гербоюнгенд преди 6 дни
Хахаха, и за чиновническите деца има второ класиране с основен въпрос: "Мама фенака ли е на ББ?"
4
30
 
7
 
! Отговори
1234 преди 6 дни
Защот да е дискриминация, децата на служители на МОН (учители и чиновници) да са с предимство при класирането? Значе, аз мога да уча хорските деца, а за моето дете да няма място в ДГ или училище! За близнаците не е дискриминация за децата не учителите е!
3
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Не че нещо, но нЕкой морален акт като подаване на оставка я от общината,я от МОН няма ли да видим или това е за друго театро ???
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
На това се казва лостове за предопределяне на вота за предстоящите местни избори.
1
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Децата на герберастките суджуци, служители на хранилката са по-деца от остналите деца несуджуци.