Дискриминирани заради... родителите. Не са чиновници!

С предимство - първолаци на служители на МОН, от СО, на администрацията
Обновена: 14 ное 2017 13:22 | 14 ное 2017 13:16, Камелия Цветанова
13
Дискриминирани заради... родителите. Не са чиновници!
Снимка: Булфото, архив

Педагогическите съвети от столични училища са си позволили да дискриминират първолаци с въвеждането на допълнителни критерии за прием.

Върховната административна прокуратура (ВАП) е проучила произволно някои от тях и е установила редица нарушения.

Още по темата

С предимства се оказало, че са родители на деца, които към датата на подаване на заявлението са на постоянен трудов договор в МОН, СО или държавната администрация; дете, на което един от родителите е държавен или общински служител в системата на образованието, общинската или държавната администрация; дете на работещи в сферата на образованието и т. н.

По този начин произходът на останалите деца отрича правото им да участват в класирането за прием в първи клас наравно с деца с такива родители, съобщиха от ВАП.

Въпросните привилегии са основавани на т. 9 от Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столична община, която е протестирана по инициатива на ВАП.

По-късно с решение Административен съд – София град нормата на т. 9 от Системата на Столична община е отменена.

През май тази година  ВАП ангажира Комисията за защита от дискриминация /КЗД/, която е специализираният държавен орган за осигуряване на равенство в третирането и притежава контролно-санкционните права при нарушаване на забраните за дискриминация.

От КЗД образуваха преписка за дискриминационна дейност при прием на ученици в първи клас в поне 143 училища на територията на страната, която ще се разгледа утре на публично заседание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
men преди 6 години
ми на края след десетина години и слепите ше прогледнат и у бугаистаня ше останат само малките суджук-пашаклийчета - дечица на активни герберюги и подложки от т.нар. администрация и ше се чудят де е матриала. да видят тогава кафеникавите как бачкат и плащат данъци. горко на старите и немощните които нема да могат да се спасят. ще видим мама шмеркел и другите лицемери как ще приемат тогава български бежанци.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРИ КОМУНИСТА БОРИСОВ Е ТАКА.
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Корумпирано образование от детските градини до университетите... Никакви заплати не заслужават тези мързеливи и безотговорни учители ..
6
1
 
11
 
! Отговори
истината е преди 6 години
Истина е всичко това, но нека не забравяме и нашата вина: Точно защото не протестираме, такива престъпления са възможни. пример: Когато имаше митинг в защита на Лозан Панов, колко хора дойдоха...иначе форумите са пълни и всички са за него срещу цацата..... И като си спомням Боко тиквата колко "неподкупни" хора вдигна на протест по софийските улици, как да не се радвам на бг гражданското общество....Не сме народ, а ***, с това ще започна и ще свърша.....нещо да се е променило?
5
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а кога държавата ще спре да дискриминира децата заради заплатите на родителите им?
4
3
 
15
 
! Отговори
Гербоюнгенд преди 6 години
Хахаха, и за чиновническите деца има второ класиране с основен въпрос: "Мама фенака ли е на ББ?"
3
31
 
7
 
! Отговори
1234 преди 6 години
Защот да е дискриминация, децата на служители на МОН (учители и чиновници) да са с предимство при класирането? Значе, аз мога да уча хорските деца, а за моето дете да няма място в ДГ или училище! За близнаците не е дискриминация за децата не учителите е!
2
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не че нещо, но нЕкой морален акт като подаване на оставка я от общината,я от МОН няма ли да видим или това е за друго театро ???
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На това се казва лостове за предопределяне на вота за предстоящите местни избори.