Някога с царе и ценна, днес – в разруха! Старата гара в Казичене

Гражданска инициатива сигнализира прокуратурата, писа и на Борисов
15 ное 2017 12:45,
15

Снимка: Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт

Царската гара в Казичене, някога отправна точка на царе, обявена за недвижима ценност преди време, днес тъне в разруха.

За това сигнализираха граждани, предприели инициатива за спасяването й. Те са сигнализирали прокуратурата заради безстопанственост, довела старата гара до окаяно състояние.

Още по темата

Сградата може и да не преживее поредната зима, предупреждават от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт.

Царската гара в Казичене е обявена за недвижима ценност с местно значение с писмо от февруари 2009 година. До момента обаче никой не се е погрижил за нея, твърдят хората.

Те припомнят, че сградата е построена в началото на ХХ в. (между 1906 и 1911 г. ) От гарата е тръгвало теснолинейно влакче, отиващо до резиденция Врана, по което често са пътували царете Фердинанд, Борис и Симеон.

Днес постройката е със съсипан покрив, изтърбушени прозорци, врати, окабеляване, но продължава да се издига като паметник на времената, когато всичко е строено с мисъл за следващите поколения, пишат от Гражданската инициатива.

Копие от сигнала е изпратено и до премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев, омбудсмана Мая Манолова, комисиите по култура и транспорт Народното събрание, министерството на културата, ДП НКЖИ и др.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Глупости преди 6 години
Това са ни наложени царе от вън без българска кръв и с цел да налагат интересите на запада.Само Борис от тримата е достоен за уважение.
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вараварите вече говорят за взривяване,щото е по-лесно,отколкото да се реставрира.На запад реставрират всичко от нищото и си го пазят,поддържат,защо ние да рушим историята си?И нашата сграда е такава,една стена не разрешават да преместим,щото сградата била построена по образец както е бил плана в миналото.Или ако мръднем стената,след напускане трябва да я върнем както е била или да платим сумата и върнат стената където е била.И държавата им плаща за поддържане и построяване на такива постройки.
11
1
 
1
 
! Отговори
То6 преди 6 години
БРАВО 12-ти, ДА СЕ ВЗРИВИ !!!!!!
10
1
 
4
 
! Отговори
Да се взриви преди 6 години
Да се взриви както Мавзолея, защото навява лоши спомени от царуването на престъпните Кобурги!
9
0
 
6
 
! Отговори
Alex преди 6 години
До АнонименТова се нарича културна политка, нещо което отдавна няма. Капитала е селективен и той се инвестира само там където има възвращаемост. Култирното наследство е отговорност, която се носи от всички институциите са задължени от общството да го опазят за следващите поколение. Затова се изисква политика и съзнание и ако има инициатива, то това е един последен опит да се спаси от изчезване още един артефакт от България, която започва да заприличва на поле, през което са минали скакалци.
8
1
 
0
 
! Отговори
до 8 преди 6 години
Защото лъжеш. Гарага е в това състояние, именно защото не е поддържана никога-вклч и по времето на Тодор Живков.
7
0
 
1
 
! Отговори
до 3 преди 6 години
Естествено, че така ще направим, а на теб какъв точно ти е проблема ???????????//
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
скоро бях в чужбина и там ни показваха как старите крепостни стени с бойници старите цигарени фабрики и т.нат днес са превърнати я в Галерия в детска градина като отвън е съхранена старата архитектура вътре разбира се модернизирането .Пътувам у нас с влак и виждам не една такава ж.п гара символ на разрухата и загиването на нашата държава
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-зле е и от турско.
4
1
 
23
 
! Отговори
Венета преди 6 години
Превърнахме се в дърво без корени.
3
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На който му е скъпа тази постройка да се погрижи за нея - стига с просташки мързел и безотговорност. Не ми харесва, ама някой друг да го оправи, защото аз много зает да се оплаквам, соча с пръст и да си бъркам по дупките. Да ви имам и смешна "инициатива" - ако действително ви е грижа, ще поиската концесия, ще си реставрирате със собствени средства ще я направите туристическа атракция.
2
4
 
21
 
! Отговори
Гараджията преди 6 години
Българска му работа.Това ако бе в родината на царската фамилия,Австрия нямаше да е в такова окаено положение,а щеше да бъде като музей!
1
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво от туй, комунистите може и да са взривили една църква може и да не са, ама демократите взривиха цялата държава.