Софийският университет отбеляза патронния си празник

На тържеството присъстваха Илияна Йотова и Цвета Караянчева
Обновена: 25 ное 2017 21:37 | 25 ное 2017 20:50,
7

Снимка: БТА

С академично тържество Софийският университет "Св. Климент Охридски" отбеляза своя патронен празник. Той започна рано сутринта в академичния параклис "Св. Климент Охридски" в Богословския факултет на Софийския университет, където бе отслужена празнична утреня и божествена света литургия. След службата литийно шествие се отправи към паметника на свети Климент Охридски, където академичният съвет на Софийския университет, начело с ректора проф. Анастас Герджиков, поднесе венец.

По-късно тържеството по повод празника се пренесе в Аулата на Софийския университет, а сред гостите бяха вицепрезидентът Илияна Йотова и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. 

В словото си председателят на парламента Цвета Караянчева заяви: "Софийският университет "Св. Климент Охридски" е средище на научна и образователна дейност, на прогресивни идеи, на свободомислие и достойнство". 

Тя подчерта, че най-ценният капитал на университета са неговите студенти, които определи като доказателство за способността му да изгражда личности, които заемат достойно място сред нашия културен, управленски и стопански елит. 

Цвета Караянчева изрази увереност, че университетът ще продължава да следва мисията си – да създава наука и осигурява образование на световно ниво. 

Поздравление по повод празника оправи и вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя припомни, че Софийският университет предстои да отбележи своята 130-годишнина и подчерта, че това ще се случи в навечерието на Българското председателство на Съвета на ЕС. 

"Днес ние сме носители на кирилската азбука. Няма друга държава в Европейския съюз, която да пише с красивите ни букви. През шестте месеца на председателството ще имаме възможност да рекламираме пред Европа своето културно и историческо наследство, своята наука. Ролята на Софийския университет в тази посока ще бъде изключително голяма", изтъкна вицепрезидентът, цитира "Фокус".

В рамките на церемонията бяха връчени много награди, сред които Наградата на Столичната община за най-добър млад учен на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за 2017 г..; Годишните награди на Алма матер за учебната 2017/2018 г. по повод патронния празник на Софийския университет; Годишната стипендия на името на братя Евлоги и Христо Георгиеви за студент от Карлово; Годишната стипендия на името на Надежда Дженева за студент от профил "Радио" на Факултета по журналистика и масова комуникация; Годишната стипендия съвместно с Българската национална телевизия на името на д-р Младен Младенов за студент от профил "Телевизия" на Факултета по журналистика и масова комуникация; Годишната стипендия за студентски постижения в радио или телевизионната журналистика на името на проф. Михаил Минков; Годишна стипендия на името на доц. д-р Вероника Вълканова за отличен успех и студентски постижения в областта на педагогиката на масовата и художествената комуникация. 

Академичното тържество завърши с кратка музикална програма на хора на Националната гимназия за древни езици и култури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Географ преди 6 години
Другарката Караянчева посети нашия факултет и присъства на лекция: ,,Пекин-столицата на Виетнам,,...
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само да попитам г-жа Караянчева с колко лева се увеличиха заплатите на преподавателите СУ през последните 8 годино откакто Герб е на власт?Мога да и подскажа отговора : 0Иначе се пъчи да се показва на празника на Университета и да реди заучени безмислени фрази
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До така еКакво общо имат тук "Напоителни системи"?В статията се говори за патронния празник на Софийския университет, а в коментар 3 се намеква за времето, когато и Студентският празник е бил в немилост, в годините на ранния социализъм. Защото навремето, по стар стил, патронният празник на СУ е бил не през ноември, а на 8-и декември.
4
0
 
4
 
! Отговори
така е преди 6 години
До Илиянааа, Изпълнителен директор на това предприятие беше Георги Харизанов. Човек не завършил средно образование защото "имал друга работа", когато е трябвало да учи, според него. Този *** е боядисвал огради на детски градини, когато е бил забелязан от активист на ГЕРБ. Дадена му е задача да лепи афиши на ГЕРБ, лепил ги е бързо и на високи места. Благодарят му и го назначават за изп. директор на "Напоителни системи". Той започва да краде също както краде началника на ГЕРБ, но в по-малки раз
3
3
 
4
 
! Отговори
Илиянааа, преди 6 години
В продължение на колко години този празник не се честваше, заради капризите, тесногръдието и инатът на твоята човеконенавистническа партия?
2
1
 
2
 
! Отговори
Rossi е права преди 6 години
Аз съм разменен доцент Рангелов от ТУ-София, за доцент Атанасов от ТУ-Варна. Сделка между от П.Д. Добрев (бивш Декан, МТФ, ТУ-София) и от Р. Радев (бивш Декан, МТФ, ТУ-Варна). Всъщност, аз построих вилата на бившия ТУ-декан на Ръжана, Ихтиманско. Освен плагиатството в дисертацията ми, това строителство също ми помогна да стана доцент, мерси.А Фидосова влязла в ГЕРБ срещу сто килограма кашкавал...
1
1
 
1
 
! Отговори
Hrila преди 6 години
O, veche sa izobretili i konstruirali originalen universitetski bg izstrebitel ?! Omg.