Небостъргачи в София? Главният архитект настоя: В XXI век сме!

Според Здравков високото строителство ще намери място в столицата
26 ное 2017 10:23, Боряна Павлова
166
Небостъргачи в София? Главният архитект настоя: В XXI век сме!
Снимка: Facebook

Поправките в Закона за устройството и застрояването на столичната община, предложени от ГЕРБ, предизвикаха полярни реакции. Това показа първото обществено обсъждане на законопроекта, проведено в Народното събрание.

Предложението на вносителите е да има две такива зони, в които да бъдат изградени "бъдещите ситита на София" с добри транспортни връзки - след 7-и километър до река Искър по протежението на "Цариградско шосе" и в западно направление по бул. "Царица Йоана" срещу Околовръстния път.

Още по темата

Промените се сблъскаха с твърдата съпротива от браншови организации, районния кмет на "Младост", неправителствени организации и граждани. Подкрепиха ги само общината, районни кметове от ГЕРБ и регионалното министерство, пише "Сега".

"Имах инвеститор, който иска да строи 300-метрова сграда. Намираме се в ХХI век. Високото строителство ще идва в София. Нормално е да му намерим място", заяви главният архитект на София Здравко Здравков, чиито идеи са в дъното на проекта.

Според него има остра необходимост от регламентация на зоните на високо строителство в София, които в момента са разпръснати из целия град. Здравков съобщи, че столичната община е подложена на сериозен натиск от инвеститорите и затова трябва да се бърза да се затворят вратичките в действащия закон, които позволяват безконтролното строене на сгради, надхвърлящи параметрите на застрояване, из целия град.

Кметът на "Лозенец" Любомир Дреков пък се оплака от тежкото положение, до което сегашният закон докарал района му. Той даде пример с гражданските протести срещу строежа на 120-метрова сграда на ул. "Златен рог".

"Има осигурени 700 паркоместа, но улицата е 6 м широка", посочи Дреков. Той бавел инвеститорите, докато минат предложените промени и се ограничи височината на строене.

Първа глас срещу законопроекта надигна кметът на "Младост" Десислава Иванчева - районът, който ще попадне почти изцяло в една от зоните за високо строителство.

"Ако се направи това застрояване, ние въобще няма да можем да се придвижваме. В момента генерираме трафик до "Орлов мост", а после до "Люлин" ли ще стигнем? "Дружба" го обричаме на смърт - няма да има светлина, няма да влиза въздух", оплака се Иванчева. "Жителите на "Младост" заявяваме ясно и категорично: Не искаме зона с небостъргачи! Няма да позволим за пореден път да превръщате живота ни в квартала в ежедневен тих ужас - да си прекарваме дните и вечерите в задръстванията и кошмарния трафик, децата ни да дишат не въздух, а изгорели газове и да наливате нов бетон на малкото останали зелени площи и паркоместа, а Витоша да гледаме само на снимки!", написа тя във Facebook.

От Камарата на архитектите отхвърлиха въобще нуждата да се прекроява законът за София. "Проблемите са за цяла България и лежат в Закона за устройството на територията (ЗУТ). Нека енергията да се концентрира върху него. Не бива да се прави специализиран ЗУТ за София, защото след време ще има за Пловдив, за Варна и т.н.", заяви шефът й Борислав Игнатов.

"Несъстоятелна е тезата да се борим против лошите инвеститори. Те са съвсем отговорни хора и като нас живеят в тази жизнена среда", заяви зам. регионалният министър Валентин Йовев.

"Инвеститорите не са жители на този град. Квартал "Кръстова вада" се застроява в момента от варненци, от хора от Македония, хора, които не дишат нашия въздух, не си водят децата в тукашните детски градини и не си плащат данъците тук", протестира певецът Коцето Калки. Той поиска мораториум върху строителството, докато се приемат законодателните промени.

Общинска чиновничка обвини опонентите на промените, че "държат на запазването на статуквото и липсата на правила", което предизвика вълна от недоволство сред присъстващите.

"По отношение на високите сгради, не бяха показани най-знаковите примери от последната година. Това са сградите в "Младост", в "Борово", в "Лозенец". Съществуването и евентуалната реализация на тези сгради дължим на господата и дамите от другата страна на масата", язвително коментира гражданин, посочвайки към представителите на общината и регионалното министерство.


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
1
 
! Отговори
до JJIvanov преди 1 месец
При земетресения и мъдите на магарето се клатят но не падат. Но такива които говорят само за Витоша, нищо не допринесоха за развитието и като ски туристическа база. Няма качествен лифт, не искаха София да кандидатства за домакин на зимна олимпиада. От олимпиадата щеше да се подобри инфра структората и държавата щеше да спечели много пари.Тези които ги е страх от небостъргачите, нека си направят кирпичена колиба на Витоша и там да си живеят на чист въздух.
138
1
 
2
 
! Отговори
Димитър преди 8 месеца
На много места по света покрай ж.п. линиите в градовете са построени високи сгради. София за да не прилича на село, може от двете страни на на линиите в центъра да се построят небостъргачи. Също и до Северната тангента може да се изграждат нови модерни квартали. Има разклонение на ж.п. линията покрай Кремиковци която стига до Илиянци. Ако се направи ремонт и се направи още една линия, може да се продължи до Банкя и Перник скоростен влак.
137
0
 
2
 
! Отговори
Леонардо преди 8 месеца
Китайски бизнесмени искат да построят увеселителен парк в Равно поле и Мусачево. Все някога от там до София трябва да се застои. Затова кметството и властите трябва да предприемат изграждането на нов район в северо източната част на София. В този не застроен район е лесно да се изграждат небостъргачи които не пречат на самолетите. Може да се направят много широки булеварди и да се продължи метрото под пистата към северната част на града.
136
1
 
3
 
! Отговори
Ричарт преди 8 месеца
София се нуждае от съвременни атракции, голям увеселителен пак, много високи и разнообразни небостъргачи, скоростни влакове, електро автомобили, нов модерен Национален стадион и много други неща. Най креативните небостъргачи ще бъдат символ на столицата и България. Високите небостъргачи са гордост и престиж за всяка уважаваща себе си държава. Нека и София се превърне в модерен град с високи небостъргачи. Другите големи градове също трябва да изграждат небостъргачи и широки булеварди.
135
3
 
3
 
! Отговори
възмутен преди 8 месеца
*** които се плашат от небостъргачите и трамвайните линии които прескачат за да не ги хване ток, може да си стоят на село. Без това е здравословен живота в кирпичена къща. Може да живеят в планината да се грижат за мечките. Освен това трябва да знаят че населението на Ню Йорк е с милион и половина повече от България, но има място за автомобили и за пешеходци в джунглата от небостъргачи. Дори и много селяни имигрират там за да се култивират.
134
2
 
4
 
! Отговори
Джек преди 8 месеца
Хубаво ще бъде да се изграждат съвременни небостъргачи; въртящи, озеленени, много високи с интересна форма. Дори на всеки пет години трябва да има награди за най красив небостъргач. Това е бъдещото световно строителство. Ако бяха построени всички предвидени за за строеж кули в София, градът щеше да бъде гора от небостъргачи. Новите софиянци не трябва да се плашат от високите кули, защото те са признак на величие и съвременно изкуство.
133
2
 
4
 
! Отговори
Ричарт преди 8 месеца
Някога ще се построи ли и в София истински небостъргач над сто етажа. Той няма да бъде широк колкото панелните блокове и няма да пречи на гледката към Витоша и към звездите. Тези които се грижат за гледката към планината, нека да настояват за събарянето на широките панелни блокове с изтекъл срок на годност. Освен това те са опасни за живеещите в тях. До хотел Хилтън зад НДК има място за над сто етажни кули. Между тях ще се вижда и гледката към планината. Така София ще се превърне в красив град.
132
1
 
3
 
! Отговори
гост преди 8 месеца
Трябва да се забрани стачкуването на еко фашистите против застрояването на небостъргачи, като се оправдават за гледката към Витоша. Те може да поискат на планината да живеят динозаври и пра исторически хора. Властите не трябва да се съобразяват с налудничавите им идеи. Небостъргачите не трябва да се изграждат пред и след пистата на летището. Навсякъде другаде може да се строят, така градът ще бъде по привлекателен. Панелните блокове пречат на гледката защото са много дълги.
131
0
 
3
 
! Отговори
възмутен преди 8 месеца
Типично за ГЕРБ постоянно да си променят мнението за всичко. По добре архитектите да не са българи, защото постоянно Витоша им е в главата когато се строи . Но нищо не правят за ски центъра. Едновременно саботират изграждането на небостъргачи. След като се притесняват че Витоша няма да се вижда, нека строят кулите в североизточната част на София. Там има място за нов съвременен град с небостъргачи. Кметството не трябва да се съобразява с фантазиите на природо фашистите и да се изграждат кули.
130
0
 
3
 
! Отговори
гост преди 11 месеца
Във София има много празни места в центъра и грозни бараки и схлупени къщи като кокошарници. На тяхно място може да се изградят многоетажни паркинги или модерни сгради. София се е превърнала в ад за водачите на МПС. За да няма задръствания и безпрепятствено да се преминават кръстовищата, трябва на възловите кръстовища да се изграждат подлези и надлези на няколко нива. Но надлези със светофари правят само невежи хора. Лъвов мост трябва трамвая да е на надлез както и автомобилите по Мария Луйза.
129
2
 
3
 
! Отговори
до JJIvanov преди 11 месеца
Трябва да знаеш че в Япония всеки ден има по много земетресения, но небостъргачите не падат защото ги правят качествено. Не се хвали с миналото си през социализъма, защото строихте грозни и не качествени панелни блокове еднакви като две кибритени кутии. Сега са с изтекъл срок на годност и трябва да се събарят. Освен това заемат много място и са много дълги и стоят като китайската стена, пречат на гледката към Витоша. Трябва да се срамувате с миналото си.
128
1
 
2
 
! Отговори
Кейси преди 11 месеца
Някои хората искат да гледат планината, така туристите и всички други искат да гледат небостъргачи в центъра. Както нормалните мъже харесват жените, така и нормалните хора харесват да гледат небостъргачите. Има много подходящи места за високи кули в София. До хотел Хилтън зад НДК, може да се построят няколко небостъргача и многоетажен паркинг. Срещу централна гара на мястото на автогарата няколко небостъргача и МОЛ. Това е централна част и трябва да се разкраси за да бъде европейски град.
127
2
 
2
 
! Отговори
Ричарт преди 11 месеца
Навсякъде по света небостъргачите са на показ в централната част да се виждат. Властите в София всичко правят наопаки, искат кулите да се строят в два крайни квартали скрити и незабележими. Също както млада и красива жена е скрила лицето си в бурка. Трябва и в централните части на столицата да се изграждат високи кули. Те са тесни а не като панелните блокове дълги и да пречат на гледката към Витоша. Когато са далече пред пистата на летището не пречат и на самолетите.
126
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
София не е България. Да се развиват малките населени места с много бизнес за да има работа и хората да се заселват там.
125
2
 
6
 
! Отговори
баста преди 1 година
София си има прекрасен естествен и зелен небостъргач -планината Витоша.Кич от стъкло и бетон не и е неоходим.
124
2
 
2
 
! Отговори
JJIvanov преди 1 година
Като експерт препоръчвам НИКАКВИ НЕБОСТЪРГАЧИ В ЕВРОПА ВКЛ НА БАЛКАНИТЕ.
За сведение на проектантите София е под угроза от ( по Рихер с режещи разломи.

Истамбул и БУкурещ обаче с а под угроза до 12 по Рихер с цел Пълна ликвидация на нагло престъпни човеци развъдени последните 12 000 години
123
2
 
1
 
! Отговори
JJIvanov преди 1 година
НАвремето се прочух като първия директор на инвеститорска диреркция който гони проектанти и нагли нарко манизирани архитекти като този искащ небостъргачи.
Засякох проектанска мафия която ограбва народа с хиляди милиони живи долари чрез проектиране на нагло неизгодни обекти/между 1985- 1989//
Вижте фирма "БЕЛинвест"//По това време другаря Григор Стоичков докладва за нагло неизгодни незвършени обекти за над 159 000 000 000 $ ограбени от народа..
122
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Провинциалистите, моля разберете, че някои го чувстваме този град като свой собствен. Ще ви хареса ли да дойдем във вяшия град и да беснеем над бащино огнище?
121
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и като ги праснат терористите - ПРААААС - с това рехаво строителство - какво ще стане. Много ви моля. Има закон - повееч от 8 етажа - не!
120
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 117 - Става ... Да, има районни, където има високи сгради, където са съсредоточени офисите, изследователските центрове и някой забележителности, но винаги може и да има места за "къщички". Сега, друг е въпросът, дали ще задържиш къщата, ако ти предложат стабилна 7 цифрена сума за имота.