Небостъргачи в София? Главният архитект настоя: В XXI век сме!

Според Здравков високото строителство ще намери място в столицата
26 ное 2017 10:23,
166
Небостъргачи в София? Главният архитект настоя: В XXI век сме!
Снимка: Facebook

Поправките в Закона за устройството и застрояването на столичната община, предложени от ГЕРБ, предизвикаха полярни реакции. Това показа първото обществено обсъждане на законопроекта, проведено в Народното събрание.

Предложението на вносителите е да има две такива зони, в които да бъдат изградени "бъдещите ситита на София" с добри транспортни връзки - след 7-и километър до река Искър по протежението на "Цариградско шосе" и в западно направление по бул. "Царица Йоана" срещу Околовръстния път.

Още по темата

Промените се сблъскаха с твърдата съпротива от браншови организации, районния кмет на "Младост", неправителствени организации и граждани. Подкрепиха ги само общината, районни кметове от ГЕРБ и регионалното министерство, пише "Сега".

"Имах инвеститор, който иска да строи 300-метрова сграда. Намираме се в ХХI век. Високото строителство ще идва в София. Нормално е да му намерим място", заяви главният архитект на София Здравко Здравков, чиито идеи са в дъното на проекта.

Според него има остра необходимост от регламентация на зоните на високо строителство в София, които в момента са разпръснати из целия град. Здравков съобщи, че столичната община е подложена на сериозен натиск от инвеститорите и затова трябва да се бърза да се затворят вратичките в действащия закон, които позволяват безконтролното строене на сгради, надхвърлящи параметрите на застрояване, из целия град.

Кметът на "Лозенец" Любомир Дреков пък се оплака от тежкото положение, до което сегашният закон докарал района му. Той даде пример с гражданските протести срещу строежа на 120-метрова сграда на ул. "Златен рог".

"Има осигурени 700 паркоместа, но улицата е 6 м широка", посочи Дреков. Той бавел инвеститорите, докато минат предложените промени и се ограничи височината на строене.

Първа глас срещу законопроекта надигна кметът на "Младост" Десислава Иванчева - районът, който ще попадне почти изцяло в една от зоните за високо строителство.

"Ако се направи това застрояване, ние въобще няма да можем да се придвижваме. В момента генерираме трафик до "Орлов мост", а после до "Люлин" ли ще стигнем? "Дружба" го обричаме на смърт - няма да има светлина, няма да влиза въздух", оплака се Иванчева. "Жителите на "Младост" заявяваме ясно и категорично: Не искаме зона с небостъргачи! Няма да позволим за пореден път да превръщате живота ни в квартала в ежедневен тих ужас - да си прекарваме дните и вечерите в задръстванията и кошмарния трафик, децата ни да дишат не въздух, а изгорели газове и да наливате нов бетон на малкото останали зелени площи и паркоместа, а Витоша да гледаме само на снимки!", написа тя във Facebook.

От Камарата на архитектите отхвърлиха въобще нуждата да се прекроява законът за София. "Проблемите са за цяла България и лежат в Закона за устройството на територията (ЗУТ). Нека енергията да се концентрира върху него. Не бива да се прави специализиран ЗУТ за София, защото след време ще има за Пловдив, за Варна и т.н.", заяви шефът й Борислав Игнатов.

"Несъстоятелна е тезата да се борим против лошите инвеститори. Те са съвсем отговорни хора и като нас живеят в тази жизнена среда", заяви зам. регионалният министър Валентин Йовев.

"Инвеститорите не са жители на този град. Квартал "Кръстова вада" се застроява в момента от варненци, от хора от Македония, хора, които не дишат нашия въздух, не си водят децата в тукашните детски градини и не си плащат данъците тук", протестира певецът Коцето Калки. Той поиска мораториум върху строителството, докато се приемат законодателните промени.

Общинска чиновничка обвини опонентите на промените, че "държат на запазването на статуквото и липсата на правила", което предизвика вълна от недоволство сред присъстващите.

"По отношение на високите сгради, не бяха показани най-знаковите примери от последната година. Това са сградите в "Младост", в "Борово", в "Лозенец". Съществуването и евентуалната реализация на тези сгради дължим на господата и дамите от другата страна на масата", язвително коментира гражданин, посочвайки към представителите на общината и регионалното министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
4
 
! Отговори
възмутен преди 6 години
Типично за ГЕРБ постоянно да си променят мнението за всичко. По добре архитектите да не са българи, защото постоянно Витоша им е в главата когато се строи . Но нищо не правят за ски центъра. Едновременно саботират изграждането на небостъргачи. След като се притесняват че Витоша няма да се вижда, нека строят кулите в североизточната част на София. Там има място за нов съвременен град с небостъргачи. Кметството не трябва да се съобразява с фантазиите на природо фашистите и да се изграждат кули.
122
0
 
4
 
! Отговори
гост преди 6 години
Във София има много празни места в центъра и грозни бараки и схлупени къщи като кокошарници. На тяхно място може да се изградят многоетажни паркинги или модерни сгради. София се е превърнала в ад за водачите на МПС. За да няма задръствания и безпрепятствено да се преминават кръстовищата, трябва на възловите кръстовища да се изграждат подлези и надлези на няколко нива. Но надлези със светофари правят само невежи хора. Лъвов мост трябва трамвая да е на надлез както и автомобилите по Мария Луйза.
121
2
 
4
 
! Отговори
до JJIvanov преди 6 години
Трябва да знаеш че в Япония всеки ден има по много земетресения, но небостъргачите не падат защото ги правят качествено. Не се хвали с миналото си през социализъма, защото строихте грозни и не качествени панелни блокове еднакви като две кибритени кутии. Сега са с изтекъл срок на годност и трябва да се събарят. Освен това заемат много място и са много дълги и стоят като китайската стена, пречат на гледката към Витоша. Трябва да се срамувате с миналото си.
120
1
 
3
 
! Отговори
Кейси преди 6 години
Някои хората искат да гледат планината, така туристите и всички други искат да гледат небостъргачи в центъра. Както нормалните мъже харесват жените, така и нормалните хора харесват да гледат небостъргачите. Има много подходящи места за високи кули в София. До хотел Хилтън зад НДК, може да се построят няколко небостъргача и многоетажен паркинг. Срещу централна гара на мястото на автогарата няколко небостъргача и МОЛ. Това е централна част и трябва да се разкраси за да бъде европейски град.
119
2
 
3
 
! Отговори
Ричарт преди 6 години
Навсякъде по света небостъргачите са на показ в централната част да се виждат. Властите в София всичко правят наопаки, искат кулите да се строят в два крайни квартали скрити и незабележими. Също както млада и красива жена е скрила лицето си в бурка. Трябва и в централните части на столицата да се изграждат високи кули. Те са тесни а не като панелните блокове дълги и да пречат на гледката към Витоша. Когато са далече пред пистата на летището не пречат и на самолетите.
118
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
София не е България. Да се развиват малките населени места с много бизнес за да има работа и хората да се заселват там.
117
2
 
6
 
! Отговори
баста преди 6 години
София си има прекрасен естествен и зелен небостъргач -планината Витоша.Кич от стъкло и бетон не и е неоходим.
116
2
 
2
 
! Отговори
JJIvanov преди 6 години
Като експерт препоръчвам НИКАКВИ НЕБОСТЪРГАЧИ В ЕВРОПА ВКЛ НА БАЛКАНИТЕ.За сведение на проектантите София е под угроза от ( по Рихер с режещи разломи.Истамбул и БУкурещ обаче с а под угроза до 12 по Рихер с цел Пълна ликвидация на нагло престъпни човеци развъдени последните 12 000 години
115
2
 
1
 
! Отговори
JJIvanov преди 6 години
НАвремето се прочух като първия директор на инвеститорска диреркция който гони проектанти и нагли нарко манизирани архитекти като този искащ небостъргачи.Засякох проектанска мафия която ограбва народа с хиляди милиони живи долари чрез проектиране на нагло неизгодни обекти/между 1985- 1989//Вижте фирма "БЕЛинвест"//По това време другаря Григор Стоичков докладва за нагло неизгодни незвършени обекти за над 159 000 000 000 $ ограбени от народа..
114
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Провинциалистите, моля разберете, че някои го чувстваме този град като свой собствен. Ще ви хареса ли да дойдем във вяшия град и да беснеем над бащино огнище?
113
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и като ги праснат терористите - ПРААААС - с това рехаво строителство - какво ще стане. Много ви моля. Има закон - повееч от 8 етажа - не!
112
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 117 - Става ... Да, има районни, където има високи сгради, където са съсредоточени офисите, изследователските центрове и някой забележителности, но винаги може и да има места за "къщички". Сега, друг е въпросът, дали ще задържиш къщата, ако ти предложат стабилна 7 цифрена сума за имота.
111
7
 
18
 
! Отговори
Joko преди 6 години
До БГ планетаСигурен ли си в това, което пишеш ? Красотата на София е нискто строителсво. Ако т.н. гл. архитект иска нЕбЕстъргачи да си ги прави в Червен брЕг....
110
4
 
15
 
! Отговори
измет преди 6 години
Шопите как да отидем по селата около София, като ни отчуждихте, бе, комундер?
109
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До хи-хи-хи 80Ти какво против имаш? Искаш тихо местенце с дворче, паркирана кола отпред, парк на 50 метра от къщата ти- отивай в Прованса. В град като София такива претенции са немислими. Всички инвестиции се изливат в Сф, новите работни места пак там, централите на фирмите пак там, бизнесът в Сф- изходът е 1- небостъргачи за целия преселил се в Сф народ. Хем оня до края, хем душата в рая- не става.Ще пътувате с часове, наоколо бетон, коли, парковете- извън града. По света карат велосипеди.
108
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А заплатите комунистически.
107
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живели сме цял живот без небостъргачи, добре ни е без тях. Заврете си ги там, където намерите, но не ни ги пробутвайте против волята ни.
106
24
 
18
 
! Отговори
БГ планета преди 6 години
Селяците трябва да разберат че небостъргачите имат над 10 асансьора и то много бързи. ОТ 110 етаж ще слезеш по бързо отколкото на една 10 етажна панелка със един асансьор и на всеки етаж спира и се качват непрекъснато. Има асансьори които спират през 5 етажа, други през 10. Небостъргачите са символ на величие и напреднала икономика. Освен в Люлин и Младост, още на много места може да се изграждат небостъргачи. Затова общинарите трябва да опознаят София.
105
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така ли? Айде като е сме в ХХI в. да направите нещо по въпроса и с най-мръсната столица в Европа :)
104
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе ей,абе Здравко бе , че Англия не е ли в 21 век ? Я *** и виж -всичко е двуетажни къщи , зеленина и спокойствие за Хората !вие Алчници ниедни още небостъргачи в претъпканата София ,то вече не се диша от напрежение,народа ще се изтрепе от нерви -Алчни сте ,ама сте и прУсти .ми развивайте Враца,Пазарджик , Плевен и тн. и там е България !