Небостъргачи в София? Главният архитект настоя: В XXI век сме!

Според Здравков високото строителство ще намери място в столицата
26 ное 2017 10:23,
166
Небостъргачи в София? Главният архитект настоя: В XXI век сме!
Снимка: Facebook

Поправките в Закона за устройството и застрояването на столичната община, предложени от ГЕРБ, предизвикаха полярни реакции. Това показа първото обществено обсъждане на законопроекта, проведено в Народното събрание.

Предложението на вносителите е да има две такива зони, в които да бъдат изградени "бъдещите ситита на София" с добри транспортни връзки - след 7-и километър до река Искър по протежението на "Цариградско шосе" и в западно направление по бул. "Царица Йоана" срещу Околовръстния път.

Още по темата

Промените се сблъскаха с твърдата съпротива от браншови организации, районния кмет на "Младост", неправителствени организации и граждани. Подкрепиха ги само общината, районни кметове от ГЕРБ и регионалното министерство, пише "Сега".

"Имах инвеститор, който иска да строи 300-метрова сграда. Намираме се в ХХI век. Високото строителство ще идва в София. Нормално е да му намерим място", заяви главният архитект на София Здравко Здравков, чиито идеи са в дъното на проекта.

Според него има остра необходимост от регламентация на зоните на високо строителство в София, които в момента са разпръснати из целия град. Здравков съобщи, че столичната община е подложена на сериозен натиск от инвеститорите и затова трябва да се бърза да се затворят вратичките в действащия закон, които позволяват безконтролното строене на сгради, надхвърлящи параметрите на застрояване, из целия град.

Кметът на "Лозенец" Любомир Дреков пък се оплака от тежкото положение, до което сегашният закон докарал района му. Той даде пример с гражданските протести срещу строежа на 120-метрова сграда на ул. "Златен рог".

"Има осигурени 700 паркоместа, но улицата е 6 м широка", посочи Дреков. Той бавел инвеститорите, докато минат предложените промени и се ограничи височината на строене.

Първа глас срещу законопроекта надигна кметът на "Младост" Десислава Иванчева - районът, който ще попадне почти изцяло в една от зоните за високо строителство.

"Ако се направи това застрояване, ние въобще няма да можем да се придвижваме. В момента генерираме трафик до "Орлов мост", а после до "Люлин" ли ще стигнем? "Дружба" го обричаме на смърт - няма да има светлина, няма да влиза въздух", оплака се Иванчева. "Жителите на "Младост" заявяваме ясно и категорично: Не искаме зона с небостъргачи! Няма да позволим за пореден път да превръщате живота ни в квартала в ежедневен тих ужас - да си прекарваме дните и вечерите в задръстванията и кошмарния трафик, децата ни да дишат не въздух, а изгорели газове и да наливате нов бетон на малкото останали зелени площи и паркоместа, а Витоша да гледаме само на снимки!", написа тя във Facebook.

От Камарата на архитектите отхвърлиха въобще нуждата да се прекроява законът за София. "Проблемите са за цяла България и лежат в Закона за устройството на територията (ЗУТ). Нека енергията да се концентрира върху него. Не бива да се прави специализиран ЗУТ за София, защото след време ще има за Пловдив, за Варна и т.н.", заяви шефът й Борислав Игнатов.

"Несъстоятелна е тезата да се борим против лошите инвеститори. Те са съвсем отговорни хора и като нас живеят в тази жизнена среда", заяви зам. регионалният министър Валентин Йовев.

"Инвеститорите не са жители на този град. Квартал "Кръстова вада" се застроява в момента от варненци, от хора от Македония, хора, които не дишат нашия въздух, не си водят децата в тукашните детски градини и не си плащат данъците тук", протестира певецът Коцето Калки. Той поиска мораториум върху строителството, докато се приемат законодателните промени.

Общинска чиновничка обвини опонентите на промените, че "държат на запазването на статуквото и липсата на правила", което предизвика вълна от недоволство сред присъстващите.

"По отношение на високите сгради, не бяха показани най-знаковите примери от последната година. Това са сградите в "Младост", в "Борово", в "Лозенец". Съществуването и евентуалната реализация на тези сгради дължим на господата и дамите от другата страна на масата", язвително коментира гражданин, посочвайки към представителите на общината и регионалното министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
11
 
6
 
! Отговори
R преди 6 години
Едно нещо има читаво в София,а софиянци искат да го унищожат-главния архитект З.Здравков...
102
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така наречените "кореняци" софиянци трябва да се изселят по селата край София и София най-накрая да се развива като модерен град със многоетажни паргинги, небостъргачи и модерна инфраструктура!
101
6
 
8
 
! Отговори
възмутен преди 6 години
София се превръща в резерват на некомпетентни хора. Искат павирани улици да си разбиват колите и да се вдига шум. На транспортните надлези слагат светофари. Това се нарича безсмислица. Страх ги е от небостъргачите а не им се връща на село. Няма място за паркиране но не изграждат многоетажни паркинги както правят белите хора. Не превръщайте хората в аборигени. Защото политиците си вдигат само собствените заплати и имат имунитет против престъпленията си, но изпращат децата си да имигрират.
100
3
 
4
 
! Отговори
Неботъпкач преди 6 години
Куцо, кьораво сакато - бройката е злато!".
99
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един град може да бъде европейски и модерен и без небостъргачи!Зависи.Но може да идваш от села и паланки и да си въобразяваш, че много разбираш. Хората, които отговарят за София, трябва да са пребивавали във Виена, Лондон, Женева, Париж, Бостън и тогава да имат претенцията да създават облика на града. Тук става дума за култура, вкус, философия. Това не е игра с кубчета.
98
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те добре че са новодошлите софиянчета че малко да се подобри генофонда на София. А и какво значи новодошли, София е била 30 000 1880г., не е като да е с традициите на Пловдив.
97
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Небостъргачи в София" е душевна ч3кия за новодошлите софиянчета и патриотарчета, които искат да се тупат в гърдите какъв балкански Ню Йорк е София. Жалки. И Швейцария е в 21. век, ама...
96
3
 
6
 
! Отговори
до 104 преди 6 години
Няма как да спрат всичките асансьори наведнъж, ако спре тока пък има аварийно захранване така че не се притеснявай за дебелия си за**ик макар че щеше да ти е полезно малко да се поразтъпчиш и без асансьор от 102 етаж.
95
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами като спре асансьора какво правим на 102 етаж . Това е всеки дан в България , защото сме просто БЪЛГАРИ .
94
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първата тиква съдеше комшията си, който вдигнал етаж повече и му скривал слънцето.
93
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
браво
92
11
 
6
 
! Отговори
Ричарт преди 6 години
Селяните в София негодуват от строеж на небостъргачи. Гражданите негодуват от шумът на самолетите защото се напукват къщите. Затова трябва да бъде преместено от София след като се слуша мнението на гражданското общество. Тогава в софийското поле ще изникнат нови квартали с небостъргачи, широки булеварди, многоетажни паркинги и транспортни надлези. Само в селска София се правят транспортни надлези със светофари за да задръстват движението. Вместо светофар се прави още едно ниво на надлеза.
91
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
браво
90
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
шопите не моа ги разбера, ми кат не искате небостъргачи и градски сгради ходете някъде по селата край софия и сейте картофи прав ви път
89
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не вземе София да обяви независимост и да си се развива сама! Всичките пари отиват за там и като дойдат хрантутниците от Брюксел ги водят да видят само хубавите неща. Като в Северна Корея. Провинцията на България е в плачевно състояние и прилича на бомбардирана! Има села в които се стига само с коне защото пътища вече няма! В Същото време София продължава да е най мръсният, сив и грозен град в Европа, въпреки всичките милиони отнети но всички българи за строене на абсурдни имитации!
88
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да станем европейци с пътуване 2 часа сутрин и вечер. Има още остатъци от социализма и комунизма, които твърдо трябва да бъдат премахнати. С твърда инвеститорска и политическа ръка. За това се изисква смелост и политическа воля, въпреки необразования и заблуден народ. Европейци ли сме, или не сме?
87
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се че трябва да има небостъргачи. Какво сте се размрънкали, така ще се сравняваме със Сеул, Чикаго, Дубай, Токио
86
3
 
15
 
! Отговори
Пешко преди 6 години
Финансовият съветнки на Рейгън и след това на Клинтън каза в интервю "Като слезнеш от самолета в столицата, а там се строят лъскави и високи сгради, а останалата част от страната е мизерна и не става за гледане, значи тази държава е неспасяем икономически случай и ще затъва все повече и повече."
85
0
 
7
 
! Отговори
възмутен преди 6 години
Докато се пусне скоростния влак, летището от София може да се премести в Пазарджик. Тогава четири окръжни града ще го ползват, Перник, София, Пазарджик и Пловдив. От Пазарджик до североизточните квартали на София ще се предвижва по бързо със скоростния влак, отколкото сега от тях до летище София. Тогава в цялото софийско поле ще може да се строят небостъргачи и столицата да се превърне в европейска столица. Пазарджишкото летище ще се превърне в голямо и стратегическо.
84
1
 
16
 
! Отговори
Пешко преди 6 години
Инвеститорите плащат предраго на всички, от кмет до правителство. Про инвестирани десетки милиони и последваща печалба от стотици милиони, бълха ги ухапала инвеститорите, че са дали няколко милиона подкупи за одобрение на високото строителство. Ето затова е необходимо гражданско общество, което да спира подобни схеми още в зародиш, корупцията в ГЕРБерската власт достигна до огромни размери. Купиха си държава, сега изкупуват народа, който спи. Огромно браво на всички против! Аз съм за протести!