Небостъргачи в София? Главният архитект настоя: В XXI век сме!

Според Здравков високото строителство ще намери място в столицата
26 ное 2017 10:23,
166
Небостъргачи в София? Главният архитект настоя: В XXI век сме!
Снимка: Facebook

Поправките в Закона за устройството и застрояването на столичната община, предложени от ГЕРБ, предизвикаха полярни реакции. Това показа първото обществено обсъждане на законопроекта, проведено в Народното събрание.

Предложението на вносителите е да има две такива зони, в които да бъдат изградени "бъдещите ситита на София" с добри транспортни връзки - след 7-и километър до река Искър по протежението на "Цариградско шосе" и в западно направление по бул. "Царица Йоана" срещу Околовръстния път.

Още по темата

Промените се сблъскаха с твърдата съпротива от браншови организации, районния кмет на "Младост", неправителствени организации и граждани. Подкрепиха ги само общината, районни кметове от ГЕРБ и регионалното министерство, пише "Сега".

"Имах инвеститор, който иска да строи 300-метрова сграда. Намираме се в ХХI век. Високото строителство ще идва в София. Нормално е да му намерим място", заяви главният архитект на София Здравко Здравков, чиито идеи са в дъното на проекта.

Според него има остра необходимост от регламентация на зоните на високо строителство в София, които в момента са разпръснати из целия град. Здравков съобщи, че столичната община е подложена на сериозен натиск от инвеститорите и затова трябва да се бърза да се затворят вратичките в действащия закон, които позволяват безконтролното строене на сгради, надхвърлящи параметрите на застрояване, из целия град.

Кметът на "Лозенец" Любомир Дреков пък се оплака от тежкото положение, до което сегашният закон докарал района му. Той даде пример с гражданските протести срещу строежа на 120-метрова сграда на ул. "Златен рог".

"Има осигурени 700 паркоместа, но улицата е 6 м широка", посочи Дреков. Той бавел инвеститорите, докато минат предложените промени и се ограничи височината на строене.

Първа глас срещу законопроекта надигна кметът на "Младост" Десислава Иванчева - районът, който ще попадне почти изцяло в една от зоните за високо строителство.

"Ако се направи това застрояване, ние въобще няма да можем да се придвижваме. В момента генерираме трафик до "Орлов мост", а после до "Люлин" ли ще стигнем? "Дружба" го обричаме на смърт - няма да има светлина, няма да влиза въздух", оплака се Иванчева. "Жителите на "Младост" заявяваме ясно и категорично: Не искаме зона с небостъргачи! Няма да позволим за пореден път да превръщате живота ни в квартала в ежедневен тих ужас - да си прекарваме дните и вечерите в задръстванията и кошмарния трафик, децата ни да дишат не въздух, а изгорели газове и да наливате нов бетон на малкото останали зелени площи и паркоместа, а Витоша да гледаме само на снимки!", написа тя във Facebook.

От Камарата на архитектите отхвърлиха въобще нуждата да се прекроява законът за София. "Проблемите са за цяла България и лежат в Закона за устройството на територията (ЗУТ). Нека енергията да се концентрира върху него. Не бива да се прави специализиран ЗУТ за София, защото след време ще има за Пловдив, за Варна и т.н.", заяви шефът й Борислав Игнатов.

"Несъстоятелна е тезата да се борим против лошите инвеститори. Те са съвсем отговорни хора и като нас живеят в тази жизнена среда", заяви зам. регионалният министър Валентин Йовев.

"Инвеститорите не са жители на този град. Квартал "Кръстова вада" се застроява в момента от варненци, от хора от Македония, хора, които не дишат нашия въздух, не си водят децата в тукашните детски градини и не си плащат данъците тук", протестира певецът Коцето Калки. Той поиска мораториум върху строителството, докато се приемат законодателните промени.

Общинска чиновничка обвини опонентите на промените, че "държат на запазването на статуквото и липсата на правила", което предизвика вълна от недоволство сред присъстващите.

"По отношение на високите сгради, не бяха показани най-знаковите примери от последната година. Това са сградите в "Младост", в "Борово", в "Лозенец". Съществуването и евентуалната реализация на тези сгради дължим на господата и дамите от другата страна на масата", язвително коментира гражданин, посочвайки към представителите на общината и регионалното министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
10
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Още сме в 20-ти век като ниво на развитие, не сме за 21-ви.
42
2
 
12
 
! Отговори
Баце преди 6 години
Преди се строяха молове сега високите офиси излезнаха на м.ода. Малко ми беше чудно кой ще ходи по толква много молове, но сега гледам пращят по шевовете. СЪщо и сега ми е чудно и кой ще работи в толкова много офиси, дали ще се окаже че има кой ? Не знам.
41
10
 
15
 
! Отговори
Стар варненец преди 6 години
Пак се почна със старите софиянци. Проумейте, света се променя за добро или за лошо и това е процес, който не зависи от вас. Все още има хора, които си спмнят с носталгия за времето на жителството. И аз искам да съм на 20.
40
7
 
0
 
! Отговори
Hurka преди 6 години
Koi sha vi pazi nebestargacha?! Baba Martha li, Pijo ili Penda?! Ili general Desi, deto e polupensioner?! Moje bi Sergei, Monika, Maya, Elenka ili Kornelia?! Moje bi sinovete im?! Pilotite sa vse v period...da uluchat nekoia machta na yachta okolo eu krai bermudite...
39
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо не може да стане като хората в тази балканска ***.
38
5
 
21
 
! Отговори
Франк преди 6 години
На този главен архитекст трябва да му се вземе дипломата и да му се забрани да практикува. София и без друго вече е толкова грозно разностилна, че само небостъргачи липсваха, за да бъде пълна липсата на архитектурен стил на града.В 21-ви век сме! Все някой трябва да е учил урбанизъм, ако този главен "архитект" не е.
37
3
 
21
 
! Отговори
nkavrakov преди 6 години
Дано по скоро се спука новия имотен балон дето надуха банките със почти отрицателните си лихви.София се превръща в гето,бавно но сигурно.Цените на имотите са нереални,надути до небесата,вчера официално имаше статия че дори от Европейския съюз ни предупреждават че цените на жилищата са опасно високи.Строи се безумно,като за последно.Балона се наду както и през 2008 ***.
36
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не сме 21 век. България и обществото и е са 5 века назад цивилизационно
35
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки има мнение по всички въпроси, но стари Софиянци като мен помнят какво беше. Тихо и спокойно място за живеене . Кооперации максимум до пет етажа. Широки улици и свободни тротоари. След 1980 година започна едно диво населяване на София . Само Кремиковци е докарала около 100 000 души в града . Сега вече е късно за всичко . Работата е изтървана .
34
4
 
21
 
! Отговори
Ели преди 6 години
Щом жителите не искат значи не трябва да има небостъргачи! Гражданите са избиратели и управляващите трябва да ги слушат, защото работят за народа и са наши подчинени. Нека не забравят, че работят за нас и са наети от нас. Да не отидат на бюрото по труда.
33
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КривонделТези западни компании които искат вече години работят и без небостъргачи. И какво искат да работят в небостъргач? Да правят прогнози или колекторски мародери?
32
3
 
23
 
! Отговори
Кирил преди 6 години
Гл. архитект е от провинцията, а кметицата от село. Какво искате тогава?
31
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ааа ама той от село Червен Бряг ли е архитектът?Е тогава всичко е ясно.
30
14
 
5
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
До 30 Викаш - да се инвестира, но не в офиси и жилища. Западните компании да работят в армейски палатки, че да не препере някой? И през зърното се перат пари. Ти хляб ядеш ли?!
29
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Небостъргача е много скъпа сграда. Необходимо е да има подходящи икономически условия за да се случи и когато ги има е смешно да го блокират. Огромна инвестиция в градска среда. Аргументи че се разваля силуета и че се крие Витоша са смешни. Какво да кажат индианците от отстров Манхатън. Ощественоста и общината да натиска да има естетични сгради отговарящи на нормативите и да изиска нещо полезно за средата в допълнение. Детски градини, площадки, паркинги...
28
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-добре да се направи референдум искат ли хората небостъргач или не искат.И без тва в тоя небостъргач ще живуркат "богати" араби."Богати" защото нямат пари да си купят небостъргач в Париж,Лондон или Франкфурт.А и турски интереси играят.Затва тоя напън.Не случайно в турската преса пише че Бойко Борисов е най-големият приятел на турците.На обикновените хора това строителство само ще им влоши животът.Още задръствания и самосвали.София трябва да се разширява не да се задръства.
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КривонделДа инвестиции ама не перални за гепене. Строителството е основата на гепаджийската 'икономика" и огромен сив сектор - няма строителство няма гепаджии!
26
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 27 И с какво тези офис сгради подобряват производството ни, бе, младеж? Какво произвеждат писарушките в тия офиси освен урина от изпитите кафета?
25
0
 
18
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
И който е против строителството - да хваща една кирка, да си влезе вкъщи и да даде пример - а не с чуждата частна собственост. Защо общините не правят градинки?! Защо гражданите биват настройвани срещу инвеститори? Инвеститорите ли са криви, че искат да строят - или общината, че няма градоустройство?!
24
6
 
21
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
Хем искаме инвестиции, хем не искаме офис сгради. Заводи ли да строят в София?! Държавата ни оставя да се караме помежду си, вместо да решава проблеми. Колко паркинга направиха? Наклепаха улиците с боя и събират пари...