Абсурд в XXI в.: Без достъп до дома, оградени като в концлагер

Живущите в столичния комплекс "Витоша парк" в безизходица
28 ное 2017 11:30, Александър Попов
132

В нелепа и абсурдна ситуация - да не могат да влязат в домовете си, изпаднаха жителите в затворен комплекс "Витоша Парк", намиращ се до лифт "Симеоново" в София.

В комплекса са 9 блока и тук живеят хиляди семейства с малки деца. За да бъде издаден акт 16 на един обект той трябва да има осигурен път от общината, през който да минават свободно живущите.

"Ние обаче сме заложници в собствените си апартаменти, защото достъпа ни бе прекратен заради паркинг стопанисван от "Въжени линии" АД или лифт "Симеоново". Това е пълен абсурд в двадесет и първи век ние да нямаме достъп до домовете си", сигнализира една от живущите в комплекса Ваня Кирова.

"Комплексът е пуснат през 2006 г. и не е построен път от общината заради безсрочен договор между фирмата собственик и фирмата за поддръжка. Ние внасяме всеки месец доста високи такси, а в момента се оказахме заградени с мрежи като в концлагер. Има хора на хемодиализа, семейства с малки деца, не можем да излезем. Тук живеят 400 семейства. Едната фирма казва, че не е плащано от месеци, другата твърди обратното. Ще се борим докрай да излезем от тази кошмарна ситуация", коментира пред Dnes.bg друг от живущите. 

От район "Витоша" пък заявиха, че става въпрос за спор между частни субекти, в който общината не може да вземе страна. От общинската администрация припомнят, че теренът, върху който е изграден комплексът, не е в регулация и разрешение за строеж е дадено от тогавашния главен архитект на столицата.

До този момент достъпът до комплекса е ставал по силата на договор за право на преминаване между строителния инвеститор и "Витоша ски".

"С анекс към този договор за осигуряване на временно право на преминаване е коригиран договорът, по-точно е допълнен, и там пише, че договорът е валиден до учредяването на постоянно право на преминаване от Столична община", посочи Павлина Милошева, адвокат, представляващ живущите в комплекса пред bTV.

Вчера хората направиха жива верига, на място пристигнали и полицаи. Имало обещание да не се затваря подхода към комплекса, но час по-късно там бил паркиран голям камион, който препречва движението. 

"Снощи имаше сигнал към пожарната за запалена кофа в комплекса, но пожарникарите влязоха пеша, тъй като колата им нямаше достъп", коментират абсурдната ситуация жителите на "Витоша парк".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
28
 
! Отговори
Проджект мениджър преди 6 години
Предполагам, че навремето тези апартаменти са били на доста ниска цена именно заради липсата на път и факта, че се намират на земя извън регулация. Сега със спестените от "далаверата" пари да си откупят земя и да си направят път.
16
4
 
38
 
! Отговори
Дерибайов преди 6 години
Съседа ми разказа за по-абсурдна ситуация. Вчера гледал от терасата как група хулиганчета замеря преминаващите автобуси и коли със снежни топки. Викам му защо не им се развика или да викнеш полиция ,той вика ами не знам. Също каза че и други минувачи просто са гледали. Само един автбусен шофьор спрял и слязал да ги гони, но след час пак се върнали. За това овчедушие кой е виновен не знам. Хора не бъдете уфтсе. Утре и на вас може да ви се случи нещо и ако никой не ви помогне няма да ви е добре.
15
4
 
38
 
! Отговори
пена преди 6 години
И продължавайте да си давате парите на строителната мафия..
14
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затворен комплекс "парк витоша" построен в парк витоша. Няма ли някой да вдигне един комплекс и в платото горе. На чист въздух, може и една магистралка да им спретне бокича до там.
13
3
 
59
 
! Отговори
Жоре Риъл Естейто преди 6 години
Чудим се и не вярвам на ушите си....И.Христов е прав. 80% от популацияата е ***. Овце сте! И после ревете, че ви стрижат и доят кой от където падне. Загробили себе си и децата си с вечни заеми, но дори не си направили труда да проверят какво купуват! Алоууу за тия пари дето сте дали можехте да си купите апартамент в Маями или на Хавай, а вие си дадохте паричките на някой горублянски или драгалевски *** дето дядо му е пасъл козите на тия ливади и сега го дава реститут. Овце сте!
12
3
 
65
 
! Отговори
Гоуем играч преди 6 години
Е па там нали е ЗАТВОРЕН КОМПЛЕКС, за кво им е път?
11
10
 
54
 
! Отговори
Алеко преди 6 години
Не мога да се сетя за нещо по-неприятно от нагъл селянин, купил софийски апартамент в затворен комплекс на ниски цени, заради неизяснен статут на същия.
10
2
 
40
 
! Отговори
ФАНДЪКОВА преди 6 години
и главния архитект на СОФИЯ са главните виновници за допуснатите безобразия. Няма как един строеж да започне без план на района и подписа на главния архитект и гласуване на Столичния Селсъвет
9
5
 
53
 
! Отговори
Чиновник преди 6 години
Когато са си купували незаконите апартаменти е трябвало да си уточнят въпроса с достъпа до тях. Още тогава е било ясно, че няма път и трябва да минават през друг частен имот. Пък и те там са все големи тарикати, все ще измислят някоя далавера и пак ще си стигат до елитното затворено комплексче.
8
2
 
53
 
! Отговори
Грую преди 6 години
"...теренът [...] не е в регулация и разрешение за строеж е дадено от тогавашния главен архитект на столицата"Т.е. платихме си рушвета да строим по поляните, а сега другите са ни виновни. Не видяхте ли че няма път, адвоката не ви ли предупреди че не е в регулация, въобще има ли канализация или сте на септични ями? Вземете си по един вертолет като сте такива тарикати.
7
4
 
14
 
! Отговори
ант.дим.ч. преди 6 години
Напишете и за други правни абсурди в 21 век.Дете е извзето от дома си с помощта на 7 души и институциите не смеят да реагират.Само затварят телефони.Детето не било в риск без родната си майка.При бащата и в обкръжение на чужди хора, според представителите на отор.институции би се чувствал по- добре.Случаят е за интерпол
6
1
 
58
 
! Отговори
грфр преди 6 години
Тук живеят хиляди семейства... Да сметнеме - 9 блока, делиме хиляди на девет, в блок трябва да са поне стотина семейства,... може и двеста... небостъргач е вероятно, или нещо ниско със десетина-двайсе входа... Нелепостите в написаното къртят.
5
8
 
32
 
! Отговори
ППП преди 6 години
Марш на село! Долни селяци, излъгали са ги преди години.
4
5
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това безобразие с т.н. частни имоти продължава . Навремето си имал земеделска нива , а сега искаш да имаш градски парцел за милиони. Егати и приватизацията неграмотна и продажна . Това го няма и в Африка .
3
18
 
22
 
! Отговори
Абориген преди 6 години
Да одят на село да копаят като не им харесва софето
2
7
 
43
 
! Отговори
боян преди 6 години
ами в тези млади семейства с деца вероятно има здрави и прави татковци - да се събират и да изгребат нахалниците, какво чакат
1
19
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само така - сбръч за селяните, които надуха цените на имотите в София двойно.Да тънат в мизерните си дупки без канализация.