Абсурд в XXI в.: Без достъп до дома, оградени като в концлагер

Живущите в столичния комплекс "Витоша парк" в безизходица
28 ное 2017 11:30, Александър Попов
132

В нелепа и абсурдна ситуация - да не могат да влязат в домовете си, изпаднаха жителите в затворен комплекс "Витоша Парк", намиращ се до лифт "Симеоново" в София.

В комплекса са 9 блока и тук живеят хиляди семейства с малки деца. За да бъде издаден акт 16 на един обект той трябва да има осигурен път от общината, през който да минават свободно живущите.

"Ние обаче сме заложници в собствените си апартаменти, защото достъпа ни бе прекратен заради паркинг стопанисван от "Въжени линии" АД или лифт "Симеоново". Това е пълен абсурд в двадесет и първи век ние да нямаме достъп до домовете си", сигнализира една от живущите в комплекса Ваня Кирова.

"Комплексът е пуснат през 2006 г. и не е построен път от общината заради безсрочен договор между фирмата собственик и фирмата за поддръжка. Ние внасяме всеки месец доста високи такси, а в момента се оказахме заградени с мрежи като в концлагер. Има хора на хемодиализа, семейства с малки деца, не можем да излезем. Тук живеят 400 семейства. Едната фирма казва, че не е плащано от месеци, другата твърди обратното. Ще се борим докрай да излезем от тази кошмарна ситуация", коментира пред Dnes.bg друг от живущите. 

От район "Витоша" пък заявиха, че става въпрос за спор между частни субекти, в който общината не може да вземе страна. От общинската администрация припомнят, че теренът, върху който е изграден комплексът, не е в регулация и разрешение за строеж е дадено от тогавашния главен архитект на столицата.

До този момент достъпът до комплекса е ставал по силата на договор за право на преминаване между строителния инвеститор и "Витоша ски".

"С анекс към този договор за осигуряване на временно право на преминаване е коригиран договорът, по-точно е допълнен, и там пише, че договорът е валиден до учредяването на постоянно право на преминаване от Столична община", посочи Павлина Милошева, адвокат, представляващ живущите в комплекса пред bTV.

Вчера хората направиха жива верига, на място пристигнали и полицаи. Имало обещание да не се затваря подхода към комплекса, но час по-късно там бил паркиран голям камион, който препречва движението. 

"Снощи имаше сигнал към пожарната за запалена кофа в комплекса, но пожарникарите влязоха пеша, тъй като колата им нямаше достъп", коментират абсурдната ситуация жителите на "Витоша парк".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
2
 
! Отговори
Петкан преди 6 години
На мен ми направи впечатление и друго нещо, което като че ли на повечето хора не им направи и то е свързано с етажността на сградите в комплекса. Доколкото съм запознат сградите в полите на Витоша трябва да са нискоетажни (Кота корниз 7м.-8.50м и кота било 10м) или иначе казано максимум до 4 етажа (три етажа и един подпокривен). Блоковете във въпросният комплекс са 6 етажа! Мисля, че и това е втората нередност на комплекса, но за нея вобше не се говори. Целия комплекс мирише на беззакониe!
116
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами всички живущи там да осъдят строителя и да си поискат парите за апартаментите и готово! А на много нови блокове в София трябва да им се преразгледат Акт 16.
115
0
 
8
 
! Отговори
Иван преди 6 години
До ВикторияСъгласен съм с Вас. Като даваш пари за имот си правиш сметката за тези тънкости като имали път до него или не. А не сега да ревеш на упряло и друг да ти е виновен.
114
1
 
7
 
! Отговори
Виктория преди 6 години
До ИлиевНе е вярно, вие четете законите както ви е удобно. Все едно съседът ви да си зазида вратата, защото прави ремонт и в новото му разпределение коридорът му е стая и после да ви задължи вас да си разбиете вашия коридор, защото това е единственият вариант за достъп до неговия имот. Говорите пълни глупости. А и да сте му мислили като сте купували апартаменти в комплекс без инфраструктура.
113
0
 
11
 
! Отговори
Виктория преди 6 години
Нищо абсурдно не виждам в това, че една фирма си е оградила частния имот, който си е нейна собственост. Абсурдът тук е, че е даден АКТ 16 на обект без регулация. Случаят е показателен за корупцията, която цари в софийска община и опитите да се замаже това като се прехвърля вината на друг.
112
2
 
16
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
В българското законодателство ясно пише, че за да преминаваш през чужд имот трябва да имаш споразумение със собственика на този имот или да си плащаш за да можеш да минеш оттам. След като не желаеш да плащаш - си разбиваш едната стена от затворено комплексче и преминаваш оттам. Ето им решение на тези от Витоша Парк, щом не искат да плащат.
111
7
 
7
 
! Отговори
Teodora преди 6 години
Репортажа е отразен неправилно. Всички живущи в комплекс Витоша парк си плащаме ежемесечно и за преминаването през частната собственост. Плащаме на фирма, която изпълнява поддръжката на комплекса. Ние съвсем скоро разбрахме, че няма плащания към Витоша ски..... Къде се губят парите ни? В джоба на собственика на фирмата, който се крие и не може да поеме отговорност. В репортажа излиза, че ние не си плащаме, пък после изненадани, че ни спират достъпа. МОЛЯ ВИ, ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ НЕ Е КОРЕКТНА!!! Може би умишлено отразявате по този начин репортажа.... А за всички хейтъри, стоящи пред компютрит
110
1
 
12
 
! Отговори
до INATUT преди 6 години
Май Диков ще ни се стори, като ангелче в сравнение с главното архитектче от Червен Бряг Здравков.
109
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Старите комплекси на София са планирани добре и са мислени, в тях няма случайни неща и от градоустройствена гледна точка са много изчистени.За съжаление, няма кой да спре поредната глупост при застрояването на София. Така става, когато хората, които строят сгради, упражняват контрол и издават разрешителни са основно лица, които доскоро са ползвали тоалетни на двора...
108
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен97Скъпи 97, и днес, и преди пет години, и преди 11, когато е бил построен, коментираният комплекс не е бил нищо друго, освен строително мало.умие. А хора, които купуват жилища в подобни места са......всъщност и сам можете да се досетите що за хора могат да си позволят подобни инвестиции.Възмутителното в тази история е опитът на тези собственици да натоварят нас, останалите данъкоплатци, с разходите по компенсирането на последиците от собствената им интелигентност. Няма как да мине!
107
0
 
8
 
! Отговори
Orlofec преди 6 години
Nali imat imat lift...i solarni paneli...
106
0
 
16
 
! Отговори
Георги преди 6 години
Жителите в затворен комплекс "Витоша Парк" вече наистина знаят какво означава затворен комплекс! Но сами са виновни за своето положение. Може ли да си нормален човек и да купиш апартамент в комплекс, който преминава през паркинг, за да влезеш в него?!?
105
0
 
17
 
! Отговори
Стар софиянец преди 6 години
Казва се, че гигантската далавера на прехода е приватизацията. Може и да е така, но не по-малка далавера е застрояването на така наречените южни квартали. Когато бях ученик, си спомням, че там имаше ниви с царевичак, зеленчукови градини и ливади по които пасяха овце. През прехода всичко това се застрои. Каква мащабна регулация, какво чудо стана!!! В Кръстова вада имах съученичка, която имаше големи проблеми с къщата си, защото пропадаше. Мачурливо място. А сега там се издигат многоетажни сгради.
104
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредният жилищен комплекс, изграден в разрез с правилата, и не може да се нарушава правото на собственост на едни, за сметка на други!
103
1
 
11
 
! Отговори
Тошо преди 6 години
Тука за бой са и строителите, и общината, че и собствениците, че толкова години дремят и не си оправят достъпа до имота. Много типично е да виним другите, като се оакаме.
102
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега ако имахме прокоратура щеше да се самосезира и всичките одобрили издаването на АКТ 16 на този комплекс вече трябваше да са уволнени и следствени!
101
0
 
13
 
! Отговори
inatut преди 6 години
Лицето Пепи Диков отдавна трябваше да е увиснал някъде. Заради заменки, зелени площи, няколко пъти промяна на ОУП, пари на масата за него лично, брат му, който купуваше на безценица общински и други "зелени" имоти, които след това случайно или не веднага ставаха УПИ. Диков е черешката на тортата в корупцията в София. Според доста "слухове" е взело МИЛИОНИ за ОУП на СОФИЯ. Затова и лицето Диков се изнесе по търлици по никое време, след като надроби достатъчно попари..Как спи това лице спокойно..
100
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсурда е, че сгради не отговарящи на изискванията за въвеждане в екплоатация АКТ 16 го получават. Явно инвеститора си е намерил добре отъпкана пътека, където с малко финансова стимулация получава АКТ 16. В Младост 80% от новите строежи получават АКТ 16 още преди да са завършени, а щастливите новодомци бързо се нанасят и започват да паркират по градинките или направо на уличното платно.
99
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНай на края някои да каже Истината. Останалите се замислете над написаното
98
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Аман от нещастници"Тея селяни най-вероятно са много по успели от теб и плащат данъци за да могат *** като теб"Не познавам успял човек, който да си е купила апартамент в блок. Виж, селяни, които са си разпродали нивите и са "инвестирали" в апартаменти в Лозенец, Манастирски ливади и т.н. познавам достатъчно.