Да те зазидат жив в собствената ти къща? Да, възможно е... в София

Вратичка в закона лиши от слънце жители на "Манастирски ливади"
105
Да те зазидат жив в собствената ти къща? Да, възможно е... в София
Снимка: Румяна Божкова

Инвеститор рекламира свой нов строеж – красив седеметажен блок, в елитния столичен квартал "Манастирски ливади", до Витоша, до спирка на градския транспорт.

На рекламните изображения пред блока има хубава зелена градинка – място за игра на децата, които младите семейства искат да отглеждат в новия си дом.

Само че градинката е дворното място на вече построена триетажна къща. За проблема алармира Dnes.bg собственичката ѝ Румяна Божкова. Тя и съседите й от блока от север водят битка срещу новия си съсед.

Според тях дупка в закона позволява строежа на новата сграда, която ще е на три метра от дома Божкова и на няма и 15 метра от съседния блок.

Адвокатът на собственичката на къщата Николай Николов твърди, че гарантираните им от закона права на собственост са нарушени, защото ще лишат имотите от слънчева светлина и отстоянията между сградите не отговарят на изискванията.

"Инвеститорът не се интересува от проблемите на собствениците на имотите от север, а очевидно цели, при условията на незачитане на правото на собственост на живущите в съседство, да придобие неоснователна и незаконна печалба", заявява юристът на Божкова и допълва, че разрешенията за строеж са изтекли още през 2008 г., след което е направен противозаконен опит да се презаверят, а Столичната община мимоходом е разрешила да се измени плана за застрояване и регулация, с което мераклията да продава апартаменти с балкони – докосващи съседната сграда, получава правото да не иска разрешение на голяма част от съседите си.
Проблемът с къщата на  Божкова обаче остава.

"Зазиждат ни живи, преди няколко дена се ля бетон, на метри от къщата ми. И никой – нито общината, нито строителният контрол се трогват. Сега събирам подписи от съкварталците си, за да изискам някой в институциите да си свърши работата", заявява Божкова.

Надеждата ѝ е подписката да събуди тромавата администрация и да предотврати случващото се.

"Сега са нарушени и условията за енергийна ефективност и за използване на слънчева енергия. Този строеж и това ще ми отнеме!", твърди тя в сигнала си.

Със заповед, намерена от юриста, столичният район "Триадица", в чиято територия е квартала, е позволил на инвеститорът да строи без ограничение на плътността, по този начин пребрегвайки предвижданията на общия устройствен план.

"Според нас е налице грубо потъпкване на правата и законните интереси както на г-жа Божкова, така и на всички жители на квартала, като законът се тълкува превратно от местните власти и инвеститора", завършва адвокат Николов.

От Инициативния комитет за Манастирски ливади-изток наскоро организираха протест до блока на съседката си – кмета Йорданка Фандъкова с искане да се разрешат натрупалите се проблеми със застрояването в квартала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къща в Манастирски ливади?Ами продавай си къщата и земята на някой инвеститор, госпожа, купи си двойно по-голяма къща в Горна баня или Банкя!Пазарна икономика, мислете предприемчиво!
59
9
 
4
 
! Отговори
до Перничанин преди 6 години
Комплекси нямам, още повече комплекси от перничани!Явно обаче ти имаш проблем с хората, които си купуват нови апартаменти!Имаш комплекси явно и от тези, които строят нови жилища!Ако законите са спазени - не виждам проблем!Ама сградата била грозна, ама психично болни душици си купували апартаменти?! Защо?!В Перник да не би сградите да са проектирани от Антонио Гауди, а жителите на Перник да са Нобелови лауреати?
58
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
с такив закони , такива резултати
57
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
фънда 00Д
56
1
 
13
 
! Отговори
Перничанин преди 6 години
За разлика от тебе - комплексирана душичке. Не деля хората на градове. Деля ги на готини или не! В Перник имам колеги и вече бивши софиянци (които вече живеят в Перник) които са мега готини хора. Но има и такива като тебе -плюят де що срещнат в София. Без значение, комшия, от друг град или чужденец!
55
11
 
5
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Г-жата да се е сетила тогава, когато е купила земята в тоя коптор манастирски ливади, че рано или късно това ще стане..
54
9
 
3
 
! Отговори
до ццц преди 6 години
Сградата е с нехарактерен дизайн, но изглежда в пъти по-добре от панелките по Костенски Водопад и Луи Айер, не смяташ ли?
53
13
 
5
 
! Отговори
до Перничанин преди 6 години
То пък в Перник са едни богати души, ум да ти зайде...По-прости и първобитни хора от перничани едва ли може да съществуват!Ами стойте си в Перник, бе! Защо половината Перник се изсипва всеки ден в София?Реституирани са имоти, продават се, строи се!Ама имало градинка там, децата нямало къде да играят пред панелките!Ами събирате пари, плащате имота на собственика и после кеф ви градинка, кеф ви басейнче, каквото искате!
52
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Инициативният комитет от "Манастирски ливади" да се обедини с протестиращите от кв. "Витоша парк" и да сложат общината на мястото и! И нека всички да ги подкрепим!
51
0
 
10
 
! Отговори
ццц преди 6 години
А забелязахте ли оранжевите, зелени, жълти, червени рамки на някои от прозорците?:))))Много грозен блок, мноого. Женицата няма да постигне нищо, за жалост...
50
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Манастирски ливади, във Витоша, в Кръстова вада е така...Не виждам какъв е проблема...Законови отстояние - пълни глупости...затова правят най-горните етажи на жилищните сгради по-малки, за да е спазено законовото отстояние...Няма никаква урбанизация, градоустройство...всеки строи там, където намери...
49
1
 
44
 
! Отговори
Перничанин преди 6 години
Нека го построят! Да купи женицата едно старо кюмбе и да започне, без значение зима или лято : автомобилни гуми , кофички от мляко, бутилки от минерална вода , като от време на време слага влажни иглолисни клони вътре. Не мога да се начудя. Откачен инвеститор за калпава сграда в супер теснотия и психично болни душици, купуващи подобни извращения уж за живот , спонсорирани от банка за 30-40 години и вечер обикалящи с часове за паркинг! Ой мил , наш манталитет.
48
0
 
30
 
! Отговори
Колю Животното преди 6 години
Докато не почнат да ходят по улиците архитекти с насинени глави както скоро имаше нотариуси няма да се оправят!
47
5
 
12
 
! Отговори
до 28 преди 6 години
Боко е другар да и кмет беше на София боко е комунист и болшевик и сталинист и меншевик и монархист при Царя.
46
0
 
40
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Намерете архитекта който е подписал и го питайте на живо ,ама само го питайте !!! Те ходят без охрана засега
45
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Кой, кой управляваТака е! Сега е момента женицата от къщата да почне да се отоплява с дрехи втора употреба 30лв за кубик и гума. Пушиляка ще дойде добре на горните етажи от "елитната кооперация"
44
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Кой, кой управляваТака е! Сега е момента женицата от къщата да почне да се отоплява с дрехи втора употреба 30лв за кубик и гума. Пушиляка ще дойде добре на горните етажи от "елитната кооперация"
43
5
 
29
 
! Отговори
Кой, кой управлява преди 6 години
София вече близо 10 години,че и повече - Бай ви Бойко и неговата фльорца Фандъчка !!! ха сега кажете че не сме *** .....
42
2
 
34
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Бяла спретната къщуркас два блока отпред,де се сбират за нощувка,селяни отвред.
41
4
 
46
 
! Отговори
Див Селянин преди 6 години
Ми навирайте се още в тъпия град кат сте много умни! Язе си живеем в планинско селце на 15км. от града (не София!!!) и сутрин съм на работа за 15 мин. ..... тука е чист въздух, природа, тишина, спокойствие, птички , котенца , пчелички .... абе идилия а па вие га пpъднeтe и съседите ви чуват даже и помирисват!