Да те зазидат жив в собствената ти къща? Да, възможно е... в София

Вратичка в закона лиши от слънце жители на "Манастирски ливади"
105
Да те зазидат жив в собствената ти къща? Да, възможно е... в София
Снимка: Румяна Божкова

Инвеститор рекламира свой нов строеж – красив седеметажен блок, в елитния столичен квартал "Манастирски ливади", до Витоша, до спирка на градския транспорт.

На рекламните изображения пред блока има хубава зелена градинка – място за игра на децата, които младите семейства искат да отглеждат в новия си дом.

Само че градинката е дворното място на вече построена триетажна къща. За проблема алармира Dnes.bg собственичката ѝ Румяна Божкова. Тя и съседите й от блока от север водят битка срещу новия си съсед.

Според тях дупка в закона позволява строежа на новата сграда, която ще е на три метра от дома Божкова и на няма и 15 метра от съседния блок.

Адвокатът на собственичката на къщата Николай Николов твърди, че гарантираните им от закона права на собственост са нарушени, защото ще лишат имотите от слънчева светлина и отстоянията между сградите не отговарят на изискванията.

"Инвеститорът не се интересува от проблемите на собствениците на имотите от север, а очевидно цели, при условията на незачитане на правото на собственост на живущите в съседство, да придобие неоснователна и незаконна печалба", заявява юристът на Божкова и допълва, че разрешенията за строеж са изтекли още през 2008 г., след което е направен противозаконен опит да се презаверят, а Столичната община мимоходом е разрешила да се измени плана за застрояване и регулация, с което мераклията да продава апартаменти с балкони – докосващи съседната сграда, получава правото да не иска разрешение на голяма част от съседите си.
Проблемът с къщата на  Божкова обаче остава.

"Зазиждат ни живи, преди няколко дена се ля бетон, на метри от къщата ми. И никой – нито общината, нито строителният контрол се трогват. Сега събирам подписи от съкварталците си, за да изискам някой в институциите да си свърши работата", заявява Божкова.

Надеждата ѝ е подписката да събуди тромавата администрация и да предотврати случващото се.

"Сега са нарушени и условията за енергийна ефективност и за използване на слънчева енергия. Този строеж и това ще ми отнеме!", твърди тя в сигнала си.

Със заповед, намерена от юриста, столичният район "Триадица", в чиято територия е квартала, е позволил на инвеститорът да строи без ограничение на плътността, по този начин пребрегвайки предвижданията на общия устройствен план.

"Според нас е налице грубо потъпкване на правата и законните интереси както на г-жа Божкова, така и на всички жители на квартала, като законът се тълкува превратно от местните власти и инвеститора", завършва адвокат Николов.

От Инициативния комитет за Манастирски ливади-изток наскоро организираха протест до блока на съседката си – кмета Йорданка Фандъкова с искане да се разрешат натрупалите се проблеми със застрояването в квартала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ги съди до дупка. жалби и каквото там може, още максимум една година и строителството ще приключи с гръм и трясък, а където е излят бетон ще поникне пак трева
39
3
 
25
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Строй строй и трай народе наш,ти скачаше за свобода по жълтия паваж.Но го обърнаха на свободия,направо чиста разсипия.
38
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слънчева светлина и Зазидане е като Магаре и Космос , докато се правиш на хитра стана за смях пред цяла България
37
2
 
14
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
Нищо не знаете бе, софеанци.Квартала е Министърски Ливади, и се строи за менистрите...специално
36
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз се изумявам всеки ден от етикета "елитен квартал", но също и от нездравото влечение на хората към този сгъчкан квартал със апартаменти по 60 реални квадрата (но тристайни!), в които широчината на стая е 2.40-2.60.
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да беше си коригирала Заглавието!!!
34
0
 
22
 
! Отговори
121212 преди 6 години
"красив седеметажен блок" :)))))))))))) особено с 2те минарета :)))) Ама както се казва- архитектурно виждане :))) Единственото "елитно" е гледката към Витоша, но с тези строежи, макс за 1-2 г да я имате....
33
0
 
20
 
! Отговори
Горан преди 6 години
И простотията, и пренаселването доведоха до там, че да бъдат застроявани райони, дето по принцип никога не са ставали за строеж, че и ги наричат елитни квартали!
32
5
 
16
 
! Отговори
FAKE NEWS преди 6 години
Момиче (Авторката) заглавието няма нищо общо с Текста , зазидане означава да ти зазидат със стени вратата и прозорците и наистина да не можеш да излезеш , аре стига с теа FAKE NEWS
31
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ами що се бутате всички буддали в тая София.....то въздух няма там вече....и "кореняците" да не ми се правят на много отворени, защото София преди да стане СТОЛИЦА е била 20 хиляди жители.....
30
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мдаа, много е елитен тоя квартал. Най-вече с това че е пълен с елитни селяни и че няма улици.Едно време като деца прескачахме от кв.Емил Марков (сега Гоце Делчев) да си играем в така наречените Блата.Е те тия същите блата, сега са елитният столичен квартал Манастирски ливади.Да се чуди човек да се смее ли или да плаче за това докъде може да стигне простотията човешка ...
29
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Снимката няма нищо общо с действителността. Къде са тия асфалтирани пътища и пространство?
28
1
 
24
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 6 години
След като другарите построиха комунизма на Черноморието,вижда се и у Софето се леят реки от бетон.
27
0
 
23
 
! Отговори
Архитект преди 6 години
"красив седеметажен блок...", хахахах, това на снимката е повръщано
26
4
 
9
 
! Отговори
Мъка преди 6 години
как може да напишете такова заглавие?!? А стига търсене на сензация или някой има нужда да отвори и образова от тълковния речник....Не е истина просто, какви статии се пускат тука?!?
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БАЧКАТОРНякоя ливада като тиквата.
24
0
 
27
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 6 години
Инвеститорът е много слаб в главата. Кой е луд да си купи апартамент чято тераса опира в съседната сграда ? Думата пространство чувал ли я е тоя? Фавелите на Бразилия линще пресъздавате в София ? Много жалкарско иде.
23
3
 
28
 
! Отговори
Софийска баница преди 6 години
Калната местност Манастистирски ливади е наричана "квартал", при това "елитен" само от гостите на столицата, които са се домъкнали тук от някакви диви, кални паланки.
22
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-добре да си в панелка в Борово или Емил Марков от колкото в елитните ливади. Не случайно им викат ливади .
21
0
 
25
 
! Отговори
... преди 6 години
Епа само като прочетох елитния квартал манастирски ливади и бех до там с четенето!