Да те зазидат жив в собствената ти къща? Да, възможно е... в София

Вратичка в закона лиши от слънце жители на "Манастирски ливади"
105
Да те зазидат жив в собствената ти къща? Да, възможно е... в София
Снимка: Румяна Божкова

Инвеститор рекламира свой нов строеж – красив седеметажен блок, в елитния столичен квартал "Манастирски ливади", до Витоша, до спирка на градския транспорт.

На рекламните изображения пред блока има хубава зелена градинка – място за игра на децата, които младите семейства искат да отглеждат в новия си дом.

Само че градинката е дворното място на вече построена триетажна къща. За проблема алармира Dnes.bg собственичката ѝ Румяна Божкова. Тя и съседите й от блока от север водят битка срещу новия си съсед.

Според тях дупка в закона позволява строежа на новата сграда, която ще е на три метра от дома Божкова и на няма и 15 метра от съседния блок.

Адвокатът на собственичката на къщата Николай Николов твърди, че гарантираните им от закона права на собственост са нарушени, защото ще лишат имотите от слънчева светлина и отстоянията между сградите не отговарят на изискванията.

"Инвеститорът не се интересува от проблемите на собствениците на имотите от север, а очевидно цели, при условията на незачитане на правото на собственост на живущите в съседство, да придобие неоснователна и незаконна печалба", заявява юристът на Божкова и допълва, че разрешенията за строеж са изтекли още през 2008 г., след което е направен противозаконен опит да се презаверят, а Столичната община мимоходом е разрешила да се измени плана за застрояване и регулация, с което мераклията да продава апартаменти с балкони – докосващи съседната сграда, получава правото да не иска разрешение на голяма част от съседите си.
Проблемът с къщата на  Божкова обаче остава.

"Зазиждат ни живи, преди няколко дена се ля бетон, на метри от къщата ми. И никой – нито общината, нито строителният контрол се трогват. Сега събирам подписи от съкварталците си, за да изискам някой в институциите да си свърши работата", заявява Божкова.

Надеждата ѝ е подписката да събуди тромавата администрация и да предотврати случващото се.

"Сега са нарушени и условията за енергийна ефективност и за използване на слънчева енергия. Този строеж и това ще ми отнеме!", твърди тя в сигнала си.

Със заповед, намерена от юриста, столичният район "Триадица", в чиято територия е квартала, е позволил на инвеститорът да строи без ограничение на плътността, по този начин пребрегвайки предвижданията на общия устройствен план.

"Според нас е налице грубо потъпкване на правата и законните интереси както на г-жа Божкова, така и на всички жители на квартала, като законът се тълкува превратно от местните власти и инвеститора", завършва адвокат Николов.

От Инициативния комитет за Манастирски ливади-изток наскоро организираха протест до блока на съседката си – кмета Йорданка Фандъкова с искане да се разрешат натрупалите се проблеми със застрояването в квартала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
14
 
! Отговори
MANGASARSKI LIVADI преди 6 години
хи хи хи
19
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единственото което има в Манастирски ливади е гледка към Витоша... И тази гледка я има максимум 1 година, защото вече пред нея се строи поредния блок с гледка, а гледката на предните изчезва!
18
1
 
12
 
! Отговори
РАН-ЪТ преди 6 години
Може и още...И още ...И още ....
17
3
 
30
 
! Отговори
нелитен преди 6 години
Елитен квартал е за жители с минимум три джипа, защото няма път можещ да ходиш в парк за тоалетна, защото няма канализация близко си до гората на Витоша защото няма топлофикация водата я спират често и въздуха е миризлив защото жителите са елитни.
16
1
 
38
 
! Отговори
Men преди 6 години
Хехе тромава била администрацията, кажете си го с истинската дума - хич не е тромава, корумпирана е!
15
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жителите на М.ливади прескачат трамвайните релси да не ги удари тока,пътищата са черни ама е много елитен .
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дата е 26.11.2017 г.На този ден беше произнесено не само на граждани и на нацията " ДА СПАСИМ СОФИЯ ОТ СПАСИТЕЛИ "Което следва, че никога не имал преход тази държава и старите номера на нов глас. Хем от 89-та и 90-те, хем от ЗАПАДНИЯ ОКУПАТОР!
13
0
 
12
 
! Отговори
... преди 6 години
***! -сeляндуpи!
12
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Eлитния столичен квартал Манастирски ливади... Кое му е елитното на тоя квартал? То няма улици, няма парк, няма детска площадка, а в момента е само кал като на село? Елитен е само в обявите за реклама на хорица, дето тамън са стъпили в Софето и не познават Софията, но искат веднага да имат апартамент, че да са софианци!
11
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 7Ще си чукат по прозорците за сол и чер пипер. :-)
10
0
 
30
 
! Отговори
кРАЙ преди 6 години
На жителите на Бъкстон, Павлово, Бояна, Драгалевци и Кръстова вада им казвам да си знаят. Ако тези квартали се застроят както закона ПОЗВОЛЯВА в момента - дърветата ще ги виждат само в кашпи, но пък ще могат да простират на простора на съседната кооперация. Гледайте манастирски ливади Истанбул и Атина - е това ви чака. ЗАКОННО.
9
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия за какво се борят като са ги зазидали да осъдят ощината боли ме фара ама няма да осъдят общината щото са ***.
8
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахаха. Елитният квартал Манастирски ливади. Ей редактора, от теб се иска професионализъм!
7
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
3 метра разстояние - може и четворка белот да спретнат.
6
7
 
9
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Викам си:брех какво доживях да те зазидат в къща, а пък то..Има много градчета по света с долепени една до друга къщи.
5
0
 
45
 
! Отговори
Pen преди 6 години
Днес минах от там ..... много е елитно...... Ако може и малко улици да направят като хората....
4
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да гласуват пак за БойкУ, на следващите избори...или за БСП-ту.Иначе...сериозно, нищо не може да направи жената. Най-много да я пребият- или нея или някой от семейството и.
3
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой е "инвеститорът"?
2
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да благодарят на селянката, "инвеститорите" и съдът.
1
0
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я пак ако може да поясните, кое му е ЕЛИТНОТО на Манастирски ливади.Или може би влагате сарказъм в написанато.