Паметник и улица на името на US президент. Поискано от ВМРО

Удроу Уилсън – не само основател на ООН, а и приятел на България
47
Паметник и улица на името на US президент. Поискано от ВМРО
Томас Удроу Уилсън. Снимка: wikipedia.org

ВМРО поиска от Столичния общински съвет да намери място, където да се постави паметник на двадесет и осмия президент на САЩ Удроу Уилсън и да  посочи улица, която да носи неговото име.

През 2019 г. предстои отбелязване на стогодишнината от края на Първата световна война. Президентът Уилсън е историческа личност от първото десетилетие на XX в., която е неразривно свързана и с българската история от този период, мотивират се вносителите на идеята.

От ВМРО припомнят, че Томас Удроу Уилсън освен президент той, е бил и доктор по история и политически науки, който след края на войната подема инициативи за опазване на мира и за създаване на организация, в която да се решават бъдещите неразбирателства между народите с цел предотвратяване на нов световен конфликт.

След произнесената на 8 януари 1918 г. реч за известните "Четиринадесет точки на Уилсън", той отваря вратите за създаването на организация, която до ден днешен се бори за световен човешки мир, а именно ООН, тогава наречена Общество на народите. С това си действие той записва името си в световната история като един от борците, за които решаването на конфликти на международната сцена трябва да се извърша по пътя на дипломацията посредством медиацията на организации, които обединяват държавите по света, а не чрез военни конфликти, които се превръщат в геноцид за човечеството.

Според воеводите Удроу Уилсън заслужава признателност и за неговите позиции и действия по време на преговорите след Първата световна война, когато става "неочакван приятел на България".

Въпреки че България се явява противник на Антантата, към която е страна и САЩ, президентът Уилсън се застъпва за българския народ. Неговите съюзници от войната по време на преговорите започват да изявяват териториални претенции към загубилата българска държава и заявяват стремежите си за поделянето ѝ на три части. Желанието на Антантата е да ликвидира България като самостоятелна държава като подчинят територията ѝ на Гърция, Сърбия и Румъния и разпокъсат народа в три отделни държави. В определен период е лансирана и идеята за окупация на България от военни сили на Антантата. Тези идеи срещат категоричния отпор на президента Уилсън и на водената от него делегация, припомнят още от ВМРО.

Според вносителите на предложението прокламираните от Удроу Уилсън принципи за самоопределение на нациите и активната му дипломатическа роля по преговорите, уреждащи междудържавните отношения след Първата световна война, са един от факторите, които пресичат опитите България да бъде окупирана и териториите ѝ - поделени между съседните държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
4
 
! Отговори
похвално преди 6 години
Човекът ни е помогнал.И Вазов му е посветил одата "Уилсону".Само,че горкият не е знаел на какви оли--френи помага.Иначе,редно е да му се направи паметник,защото ни е спасил от разпарчетостване,благодарение тъпоумната политика на симеончовия дедо Фердинанд.Вече сме били поделени между съседите...
42
4
 
6
 
! Отговори
1111 преди 6 години
Тоя миротворец предлагал на държавите от антантата да се съгласят на условия за мир както ако са загубили войната, а на централните сили пак мир с антантата все едно, че централните сили са загубили войната. Идеята била да не вземат воюващите страни да се разберат и да спрат войната преди САЩ да са реализирали натрупаната военна продукция. ОН правил, лига на нациитеправил, въдици е пускал за ***.
41
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-добре паметникът да е на мястото на омразният паметник на фашистката, червена окупационна армия.
40
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
съвеЦките *** и рубладжии, къде сте бе? нека всички залаят ...сега :)
39
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе човекът е правил добрини за нас и светът като е предложил създаването на ОН!Въпреки това,войни има и сега!Можело и БЪлгария въобще да я няма на картата,ако той реши!Времената са били такива!Победеният е можело да бъде унищожен напълно!Тогава щяхте да пишете на сръбски,гръцки и т.н!
38
3
 
14
 
! Отговори
И така 28 г по късно преди 6 години
Как се завзема държава 1.Създаваш и разпространяваш слухове ,невярна информация сред местното население за собственото му състоянието и спрямо западните "развити " страни .2.Фалираш икономически,исторически и здравната система3.Даваш непосилна за връщане сума "хуманитарна"икономическа"помощ".4.Създаваш и финансираш продажни лица правещи се на патриоти и демократи 5 Фалшифицираш избори И СИ ГИ НАЗНАЧАВАШ6 Избраниците могат да контролират и печелят от престъпността в региона
37
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От МВРо тотално са изтрещели. Всеки националист с половин мозък в главата знае, че ООН един ден ще играе роля на бъдещо световно правителство, а този дето мяза на Пешо Коня е допринесъл за създаването му.
36
14
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
категорично против стига с тези американци
35
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
отбор Глобалисти спонсориран щедро от Сорош в действие...
34
10
 
16
 
! Отговори
до 32 преди 6 години
аз за разлика от теб съм чел и то далече повече от Уикипидия, а и съм учил и живял в САЩ, та още веднъж ще ти го кажа - това е президент мразен и в червата си от американците, считан за човекът погребал идеята САЩ със създаването на Федералният Резерв. Така, че колкото и Сорош да ти плаща да пишеш по форумите, истината е друга!
33
3
 
7
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 5Като си започнал с Менче, сигур и Мара Бунинина не ти допада, за Владо няма да те питам! Къде ви изравят такива!!!
32
11
 
13
 
! Отговори
до 29 преди 6 години
Най-слабият и най-марезният президент в САЩ!? Сериозно ли го мислиш !? Прочети поне информацията в Уикипедия за него, явно друго не си успял...Сигурен съм, че 90% от хората, които пишат тук за първи път чуват името му, което е изключтиелно жалко. А е нелепо да плюеш по хора, за които не нзаеш абсолютно нищо. За жалост това е характерно за всички българи. Хора, четете!
31
4
 
10
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До 5Само не разбрах, как свърза ВМРО с Каракачанската овчарка! Вярно в историята на организацията има достатъчно спорни моменти, но по-кротко с оценките....
30
1
 
4
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До бгМи, ха махни го, да те видим, стиска ли те! То от дивана много лесно!
29
12
 
9
 
! Отговори
до 26 преди 6 години
Удроу Уилсън е най-най-най-, ама най-слабият президент на САЩ, всеки американец го мрази и в червата си, това е истината!!
28
11
 
16
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Така се раждат легендите! МВРО-то ще обърне България наопаки, за да се отблагодари на козяшките стратези, дето им намериха място на държавната копаня! Валерката и Волен му дишат във врата...
27
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В продължение на 45г. издигахме паметници и кръщавахме улици, фабрики, заводи, училища, ведомства и какво ли още не на партизани и партийни величия. Така, че не виждам що да не издигнем паметник и на американски президент.
26
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудя се дали коментарите щяха да са различни ако не беше американец.В България има паметни плочи и кръстени улици на далеч по-незначителни хора в нашата история. А неговата роля е определено положителна, но разбира се затова в България не се знае, а в часовете по история не се учи. Смеем се на македонците, а сами не не си занем историята...Жалко е, че този достоен човек ще стане жертва на злобата на българина към националността му, а никой няма да съди по действията му, които помагат на България
25
11
 
14
 
! Отговори
консерва преди 6 години
по делата ще ги познаете! най-слабият президент на Щатите, реално предал собственият си народ и основателите на САЩ като Джеферсън и Франклин, защото създава Фенералният Резерв, т.е. Централна Банка, а това главното нещо заради което американците възстават срещи Британската Империя -прогнилата й финансова система с Централна Банка,което дефакто е по-лошо и от феодализъм, но не съм изненадан, че е идол на крадливите политици от БеГе-тото-те обичат да лапат безплатни за тях парички от печатницата!
24
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така се е застъпил за България, че тя губи Южна Добруджа, Западна Тракия и Западните покрайнини. Паметник ли?? Тези националисти са национални предатели.