Ново райониране за прием в I клас в София

С предимство: Деца, които живеят в района на школото над 3 г.
30 ное 2017 14:45,
24
Ново райониране за прием в I клас в София
Снимка: Pixabay

Столичната община започва ново райониране на първокласниците. То вече няма да е базирано само на териториален принцип, а ще се взима предвид и гъстотата на населението.

Още по темата

Столичното 51-во училище се превърна в една от най-горещите теми през лятото - голям брой от децата от квартала не успяха да влязат. През тази учебна година са приети едва една четвърт от първокласниците, които са кандидатствали.

Новата система за прием на общината предвижда принцип на уседналост. Първокласничката Елен влезе на косъм в 51-во училище, въпреки че живеят на няколко метра.

Най-много точки ще получават децата, които живеят в района на училището над 3 години, независимо дали по постоянен или настоящ адрес. Ако кандидатите са повече от местата, с предимство ще се приемат деца с увреждания, сираците, с братя или сестри в същото училище, деца от подготвителната група.

Потърпевши вероятно ще са новодомците.

Асен Александров, директор на 51-во училище коментира, че се получава ситуация, в която хората си купуват дом в хубав квартал за много пари и се оказва, че никъде не може да запише детето си и трябва да го направи в съседен квартал.

От общината уверяват, че сценарият няма да се сбъдне. Предвиждат да построят и пет нови училища.

"За да може дори и там, където по някаква причина няма училища, през следващите години да изградим", обясни пред bTV зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

Според родители проблемът ще се реши, едва когато държавата се справи с фиктивните адресни регистрации изобщо.

Припомняме, че преди дни бяха приети универсални критерии за прием на първокласниците, като бе решено с предимство да бъдат онези деца, които живеят най-близо до училището, според наредба 10 на Министерството на образованието и науката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да вземем за пример Младост-София. Фаворит е 125 СОУ, в квартала останалите училища не са предпочитани и пустеят с по 1-2 паралелки първи клас, това са 2-те училища в Младост 2, вместо да се съберат на едно, се харчат огромни средства, но да са 2 у-ща. Младост 4, Тимирязев отново същата робота, 145 у-ще, Младост 1, огромно у-ще, добре че е дадена част от него на Шилер. Ако нивото е еднакво, няма да ги има тези проблеми.
21
0
 
0
 
! Отговори
Selqnin преди 6 години
До ДО 20Я, безимотен кореняк. Да видим кои бяха тези, да не би да си от чиченцата взели кореняшко гражданство през комунизма, подмазвайки, лижейки комунистически ***? Познах ли, щото тоя вид кореняци са доста по зле от баш кореняците - тия със земи от широкият шопски кър.
20
0
 
2
 
! Отговори
ДО 20 преди 6 години
Плащаме ,не сме наследници на Андрешко,мойто момче.На 69 съм и никога не съм имал проблем с общината. Земи нямам и реституция нямам .Имам деца и внуци и искам те да живеят спокойно и достойно.И езика който ти държиш показва защо в голямата си част сте нежелание.Нахалството и агресията е последното което ще ти осигури щастие.Такъв си и до края си ще си останеш гост-сред нас ,чужденец в собственната си страна и принципа ти е,,Чрез нахалство,към прогрес" Бъди здрав!....И ни миекъй!
19
0
 
2
 
! Отговори
Selqnin преди 6 години
До До17Що вие наемодателите да не би да плащате данъци?! Или пък земята под оградата е на някой селянин? Щото от това което аз плащам за наем ти трябва да платиш % на твоята община. Пак ти казвам ако не искате селяни не стойте и не продавайте на селяни - земите са ваши, що така решихте да ги продадете на селяни? Аз плащам наем, живея на това място следователно съм си у дома. Селските мурафети са от теб защото ти крадеш от общината - аз ти плащам наема, но ти крадеш данъка!
18
1
 
1
 
! Отговори
Ей,Selgnin преди 6 години
Създавате проблем, който никога не го е имало в нашият град.Как да сме доволни като училището е на една пряка от нас а аз трябва с нокти и зъби ,връзки и рушвети да запиша дъщеря си.Това е ненормално и въобще не ми е минавало през акъла че може да е възможно.Е гати безумието.Има толкова пустеещи училища из цяла България,а всичко се блъска тук.
17
0
 
0
 
! Отговори
До17 преди 6 години
Не не съм по-заслужил,просто съм си у дома.Ако дойда в твойто село или град ити съборя оградата за да си направя паркинг,или ти спра в градината ще си доволен ли.Аз съм учил в кварталното у-ще,децата ми са учили в него ,сега и внука ми учи там.,заради теб по-малкия трябва да го запиша на другия край на София ли? Добре дошли но не с мурафетите си и нахалството .Бъди по скромен щом и наемателите данъци не плащате.Значи като си от село си по-заслужил от нас.Интересно тълкуване-типично селско.
16
0
 
2
 
! Отговори
Selqnin преди 6 години
До До 9Значи като си от софия си по-заслужил от останалите така ли? Времената се променят, а единствените виновници за пренаселеността и застрояването на софия са самите софиянци. Ми като не искат селяни, стройте си паркове и градинки, що си давате наследствените места на строители или дават под наем апартаменти на пришълци?! Това със селяните леееко се изтърка, ама на пробита шопска кратуна акъл няма как да налееш
15
0
 
1
 
! Отговори
Тъпи преди 6 години
Навсякъде се строи жилища но НИТО ЕДНО НОВО УЧИЛИЩЕ В СОФИЯ .Каква е тая кметица на СОФИЯ ???
14
1
 
1
 
! Отговори
До 9 преди 6 години
С какво е заслужил ли? Ти или не си от София, или не си ходил на училище.От както се помня/а то е повече от 60 години/всеки си учеше в махалата.Не нормално е да живееш в Хаджи Димитър а да учиш в Княжево.Преди провинциалната ,,инвазия" ,учителите от кварталното у-ще ,минаваха по къщите за да записват първокласниците.Попитай по старите софиянци ,или мама и тате.Нямаше системи,точки,наредби,райониране беше просто и човешко. Явно София не е готова за толкова ,,мигранти" от прованса.
13
0
 
1
 
! Отговори
Въпросителна преди 6 години
А какво се случва с Единната електронна система за прием? Столична община е единствената голяма община, която не е въвела такава... или може би все още някои хора ги устройва документите за кандидатстване да са на някакви хвърчащи и лесно подменяеми листове, ... а пък и има ли ги изобщо, няма ли ги... кой ще проверява?
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
където по някаква причина няма училища, през следващите години да изградим". в захарна ф-ка има у-ще като кукла. отворете му вратите , какво ще ми градите? или там само за център за клошари,циг а ни и бежанци сте запазили квартала?
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смехория е да се говори за уседналост, за гражданство... аз обичам да живя близко до работното ми място. От една страна пестя от транспорт, от друга страна не правя задръствания, от трета страна не замърсявам(дето мноо ги боли ония от "Зелена София").И след 2 месеца, да речем си сменя работата, съответно квартирата, съответно адреса... и какво - ще трябва да карам детето си на 5км от вкъщи, щото съм си сменил работата и адреса ли? ГЕНИАЛНО.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Принцип на уседналост... ами да вземе да възстановим и гражданството, а? :)
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Izobshto ne se panete za 20-to..... Samo sled parvata godina osaznahme kakvo lajno e
8
5
 
4
 
! Отговори
Selqnin преди 6 години
И с какво повече е заслужил тоя дето живее от 3 години до училището?
7
0
 
5
 
! Отговори
Пак нищо преди 6 години
Тези правила трябва да важат и за подготвтителните групи. Иначе нищо неправилм със самонастанилите се в общински училища Шилер и др. подобни.
6
0
 
7
 
! Отговори
Бай Онзи преди 6 години
Сетила се мара да се побара, тепърва ще строят училища, когато вече няма място палатка да си опънеш в кварталите.
5
2
 
8
 
! Отговори
Men преди 6 години
Дай на *** власт, за да ти измислят от *** по-*** правила. Хората сега просто ще започнат де се регистрират по-рано в районите на добрите училища. А проблема може да се реши по съвсем друг начин - основното образование да е с едно и също качество навсякъде, още повече, че е задължително! Иначе за какво ми е да си записвам децата в училище на 10км от дома ми, след като има по-наблизо.
4
2
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
То проблемът е в съвсем друго място, но странно защо никой не говори за него. Проблемът е, че според закона за защита на детете, трябва родителите да водят децата до училище и да ги взимат от училище до доста голяма възраст на децата, а това води до записването на децата до доста далечно училище и съответно родителите водят децата на училище до още по-голяма възраст оттази според закона. Далчено училище, за да може родителите да съвместят отиването на работа и воденето на детето до училище.
3
5
 
0
 
! Отговори
Стефанов преди 6 години
До Анонимен - 3 -Колега, не говори, когато не разбираш. Не се прави на интересен.