Замърсяването в София – само 2,6 пъти превишено

Нено Димов: Основният замърсител е отоплението с твърдо гориво
30 ное 2017 21:37, Боряна Павлова
17
Замърсяването в София – само 2,6 пъти превишено

Измереното замърсяване на въздуха в София с 6.2 пъти над нормата представлява единична часова стойност, без да съществува часова норма, заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Той уточни, че измерените средни денонощни концентрации на замърсители са всъщност с превишение до 2.6 пъти. Според него двете основни причини за замърсяването на въздуха са метеорологичните условия и начина на отопление.

„Основният източник на замърсяване на въздуха в България е именно отоплението на твърди горива. В последните няколко дни рязко застудя и предполагам, че това е комбинация с други специфични метеорологични условия", обясни Димов пред "Фокус".

Още по темата

"Но като цяло, включително и в замерването, което правихме преди няколко седмици на няколко ключови места в София, се видя, че там, където има отопление на твърдо гориво, се превишават нормите с фини прахови частици. Става дума за средно денонощните норми“, заяви Министър Нено Димов и допълни, че на дневен ред са поставени 9 мерки за справяне с проблема, които са били разгледани преди дни в Брюксел.

Следващата стъпка е изготвяне на график за прилагането на тези мерки, който трябва да бъде готов до месец февруари, 2018 година.

Министър Димов алармира, че Европейската комисия би могла да наложи глоба на България заради замърсения въздух, но е по-вероятно да опита да стимулира решаването на въпроса.


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
6 години се отопляваме вкъщи с природен газ, но когато плащам данъка на къщата това няма значение, затова смятам тая година да се отопляваме на въглища.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и как ще се реши проблема? Ако беше причината в автомобилите - забраняват се старите дизели и т .н. , но как ще забраните на съседите ми във Факултета да не събурат боклуци и да ги горят за отопление в печките си? Освен с ваучери за ток и електирчески печки или...? И кой пак плаща на тия тока?
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Самоковската принцеса да забрани печките на дърва и въглища! Да влезе в махалите и да забрани горенето на гуми, кабели, всякакви боклуци. Но смее ли? С лекота се прехвърля всичко върху колите. И с тези измервания само се отклонява истината. София е в дупка, няма ли вятър, когато е зима, за 2-3 дни се образува смог и мъгла. Колко пъти изми улиците Картофка тази година? Кой контролира строежите и чистота около тях? Никой. Те разнасят кал и прах непрекъснато. Газифициране трябва. Топлофикация краде
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Градът на прецаканите. Вълшебно! :)
10
1
 
9
 
! Отговори
мизерници преди 1 година
и нищо не прави българския народ, спите и се тровите!
9
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бе като гледам какви пушеци бълват софийските трошки от автоморгите на Европа, не ми се вялва да е от печките.
Но откъдето и да е, дишайте софиятци този прекрасен въздух и бъдете щастливи.
Ние в прованса се мъчим да дишаме въздух без прахови частици.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само?????
7
0
 
20
 
! Отговори
:) преди 1 година
Та като си говорим глупости... На кое правителство му стиска да забрани на Бай Кире да се топли с кюмбе и да вдигне данъка за старите автомобили, стимулирайки тези с Евро 5 и 6? М... едва ли!
6
1
 
35
 
! Отговори
тикволенд преди 1 година
Проблемът е основно от битовото отопление.Познавам много софиянци,които живеят в хубави къщи и карат хубави коли,но се греят на въглища.Да икономисват.Отдавна трябваше държавата и общината да финансират програма за преминаване на газ.
Друга тема е,че ще стане като със санирането-ще се откраднат 2-3 милиарда...
Истината е че не ставаме за *** за зеле,а 80 % са ***!Нямаме чувство за общност.Абе направо боклуци.
5
1
 
27
 
! Отговори
Zeus преди 1 година
Според данните в airtube замърсяването вчера беше от 8 до 22 пъти в различните райони, а който иска да вярва на данните на властите.
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отивам си на село. Ще идвам само за заплатата и за джойнт.
3
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това в статията едва ли е реалността . Досега не съм попадал на държавен хрантутник, който хем гали Бойко за кълбетата, хем да казва истината. А самият факт че филтъра на купето, на автомобил, едва изкарва два месеца, е показателен за чистотата на въздуха.
2
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който иска нормален живот-терминал 2!
1
2
 
28
 
! Отговори
Шарл Перо преди 1 година
Изгоним ли смуглите съграждани през девет планини в десета, въздухът ще е по-чист и свеж със 50%.