Тръбите – радиатори!? Двойни сметки за топло на столичани

Потърпевши пишат на омбудсМая, на общината, но резултат няма
95
Тръбите – радиатори!? Двойни сметки за топло на столичани
Снимка: архив, "Булфото"

В разгара на отоплителния сезон абонати на "Топлофикация София" се оплакаха, че са получили високи сметки.

Според тях топлинното дружество им е начислило двойни сметки в сравнение с миналата година по същото време.

От "Топлофикация" обаче оправдаха сумите с нов метод, по който изчисляват сградната инсталация в блока.

Още по темата

Блок 119 е един от високите в столичния квартал Лозенец. На 20-те етажа живеят толкова хора, колкото в едно малко село.  От няколко седмици основният проблем за обитателите му е октомврийската сметка за парно.

"За пореден път и тази година "Топлофикация" ни изненадаха. В изравнителните сметки се получиха, допълнителни разходи за уреди, без измервателни уреди върху тях. Като "Топлофикация" искат да ни кажат, че тези тръби, които минават, половината от тях изведнъж са станали на радиатори", каза Драгомир Стефанов, който живее в блока.

За да стига бързо топлата вода до последният 20-ти етаж, и в този блок има два кръга инсталация. Първият обслужва живеещите до 8 етаж. До там през всеки апартамент преминават 4 тръби. От 8-ия до последния етаж обаче тръбите са две. Те захранват втория кръг. До тази година всички в блока получавали еднакви сметки за сградната инсталация. С новия отоплителен сезон нещата се променят. На абонатите до 8 етаж им е начислена двойна такса сградна инсталация заради повечето тръби. В месечната фактура е отбелязано като "отоплително тяло без уред".

Драгомир Стефанов е категоричен, че хората от блока преди няколко години са си сложили най-модерните уреди за измерване с дистанционно отчитане, за да може да няма разминавания и изненади.

От "Топлофикация София" и топлинния счетоводител на блока пък обясниха, че новата такса сградна инсталация била начислена след проверка.

"Проверката през месец март 2017 г. беше извършена по искане на "Топлофикация София", тъй като установихме, че сградата попада в списъка с тези сгради, при които има отдадена енергия от сградната инсталация, повече от 50%. След проверката установихме, че трябва да се начисляват суми и за т. нар. втори кръг", каза пред БНТ  говорителят на дружеството Елизабет Павлова.

Живеещите в блока писали за проблема си до омбудсмана, Столичната община и Комисията за защита на потребителите. Но всичките им писма били препращани към "Топлофикация".

"Аз винаги съм песимистично настроен, когато става дума за "Топлофикация", тъй като те винаги са прави, но ние сме готови да се борим докрай, защото това безобразие не може просто да продължава. Дори и да си спреш радиаторите, те винаги си измислят някакви сметки, така че да им излезе тяхната сметка. Това е истината", заключи Драгомир Стефанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живял съм в такъв блок.Тръбите са си реално един радиатор.Бях в малък апартамент с два такива щранга с по 4 тръби и изобщо не ми се налагаше да отварям крановете.
63
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ясно е, че в енергетиката от всякакъв вид е най-сладко. Как се сетих - просто гледам къде се натискат янките да са прими балерини. Значи, от там най-плътно се приватизира. След дрогата, естествено, но те и нея са я нагушили.Изненадани?
62
3
 
8
 
! Отговори
е преди 6 години
Вие какво очаквате от топлофикация и фирмите за топлинно счетоводство? Те Ви калкулират на база това което е излезнало като температура и количество от ТЕЦ и това което се е върнало при тях но по техните уреди в ТЕЦ-а, а не по вашите.Няма значение ,че блокае на 5 км. от ТЕЦ-а.Как ще си покрият нерагламентираните вземания
61
8
 
4
 
! Отговори
seira преди 6 години
До Бранимир 59:ТОВА НЕ Е ВЯРНО!ПОДАВА СЕ МОЛБА ОТ ДОМСЪВЕТА ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА МОЩНОСТТА, ПРИСТИГАТ ОТ ЕНЕРГОТО ТЕХНИЦИТЕ И В РАМКИТЕ НА 1 ЧАС ПРОБЛЕМА Е РЕШЕН!!!АМИН!
60
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До топлинен счетоводитеХА-ХА-ХА. Просто си един елементарен сметкаджия, който НЯМА ЕЛЕМЕНТАРНО ПОНЯТИЕ от отопление и изобщо климатизация. Докато съществуват паразитните фирми за "топлинно счетоводство", оправия няма да има !
59
7
 
11
 
! Отговори
Бранимир преди 6 години
Само ревете ама ако я няма топлофикация на ток ще гръмнат мощностите и без ток на кюмбета като се зачади нема да може и да се диша я мислете малко реално и се молете топлофикация да не фалира
58
12
 
21
 
! Отговори
топлинен счетоводите преди 6 години
А я питайте тези от ниския кръг колко градуса им е в жилищата и пускат ли изобщо парното??? Никаква новина няма тука, апартаментите от първия кръг почти нямат нужда от отопление, защото през имотите им вървят ГОРЕЩИ тръби за горната зона.Просто Топлофикация са си поправили грешката, досега долния кръг са плащали много по-малко отколкото са ползвали!Как се прави новина от Омбудсман, жаден за слава + 80% население и медии без капка експертиза!!
57
1
 
11
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 6 години
До Един българинКомунизма СИ го построиха другарите на МоретоС крадени пари, разбира се...Даже го презастрояват, след като разбраха, че в съседни страни няма да им позволят нашето бетониране.Познавам ги и аз, пътищата ни се пресичаха....
56
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мая Манолова е в комбина с крадците от Топлофикцията!
55
9
 
12
 
! Отговори
до 53 преди 6 години
Почти всички българи живееха в тристайни апартаменти. Много хора имаха освен тях и къщи насело, а някои и вили на Витоша.От тогава е остнала сегашният сграден фонд и това, че българите имат най-много собствени жилища.Някои хора си ги закупиха през 1997-*** с по 3-4 заплати. Така че инфлацията на Жан Виденов имаше и положителни страни.Увеличи собствениците, тоест капиталистите. Нали сега сме демократи и живеем в капитализъм.
54
3
 
8
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: от СТАРИЯ НЕСЕБЪР (номер 51)Разбира се. Както вече казах, много от днешните мyтри са бивши агенти, офицери от разузнаването на режима на Тодор Живков, партийни членове на високи постове които останаха без работа след като детронираха червения цар.Не звучи ли логично? Или трябва още да обяснявам?Както вече казах, България е малка, познавам всякакви хора, както обикновени като нас така и бивши комунисти. И знам какви станаха после. Станаха "капиталисти".
53
2
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 43 (лъжеца)Аз мога по твоя маниер много лесно да те обвиня че си дете на комунисти защото сте се ширили в тристаен апартамент, но няма да го кажа и няма да те обвинявам, защото знам че имаше и такива хора, но ние не бяхме от тях!ПОНЯТНО, ТОВАРИЩ?Научете се да спазвате някакво благоприличие и прилично поведение когато спорите с други хора, все пак не обсъждаме нито футболни мачове нито някакви махленски клюки за да се държим арогантно и обиждаме!
52
6
 
5
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 43 (лъжеца)Ти си лъжец, ама от ония, комунистическите. Които лъжат "колко хубаво било при комунизма"!А лъжеш защото аз не съм живял в тристаен апартамент, а в една стая с майка ми и баща ми вътре на свободен наем в една триетажна къща в центъра на София.И в мазето ни имаше 200 литров варел с нафта от който носехме туби за нафтовата печка с която се отоплявахме!Така че внимавай много когато обвиняваш наляво и надясно защото помни че срещу теб има живи хора които НЕ ЛЪЖАТ!
51
0
 
7
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 6 години
До Един българинТолкова мутри имаме, че се избиват вече.Нали не вярваш, че се стрелят за парко място ?!
50
3
 
9
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 46Аааа, недей да ни обиждаш премиерчето! Учил е той, завършил е академията на МВР, специалност пожарникар. А освен това е чел и книги... например Винету!Те всички комунисти са такива, образовани. Управляваха ни тогава, управляват ни и сега. И недей да мрънкаш срещу тях защото и ти си гласувал за ГЕРБ.Гласувай пак, да ти дойде умът! Но не се оплаквай! Нямаш право!
49
7
 
6
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 46Ами да, вярно е това, нямаше такива работи при комунизма.Нямаше ровещи по кофите защото милицията ги прибираше.Нямаше и мyтри. Защото те тогава имаха друга работа - кой в милицията, кой полковник в КДС, кой подполковник, майор или друг офицер в УБО...България е малка и аз познавах такива. Сега останаха без работа и започнаха да работят като мyтри естествено. Комунизъм, какво да се прави...
48
1
 
12
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
Може да звучи гадно ама НА ви сега топлофикация, на ви радиатори на ви сметки.Преди седмица ме плюхте за сградната инсталация, и някой ми обясняваха колко добре били разбираш ли с парно.как за 3-стаен плащали по 150-200 лв на месец, даже си позволиха да ми дават акъл как с климатика ми не съм бил могъл да се грея и такива някви.Айде нали сте баровци, нали сте доволни?! ПЛАЩАЙТЕЕЕЕЕ
47
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 39:ИСТИНАТА Е, ЧЕ ПРИ "ЗРЕЛИЯ СОЦИАЛИЗЪМ" ОТНОВО СЪЩЕСТВУВАШЕ ГОЛЯМА НЕСПРАВЕДЛИВОСТ.ТОГАВА ПАРНОТО СЕ СУБСИДИРАШЕ ОТ ПУБЛИЧНИЯ СЕКТОР!АНАЛОГИЧНО Е ДЕЙСТВИЕТО НА ВЛАСТТА С Т. НАР. "САНИРАНЕ".ЕДНИ СЕ ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАТ ЗА СМЕТКА НА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ...И ТОВА АКО Е СПРАВЕДЛИВОСТ?!НАРОДА ЯСНО ГО Е КАЗАЛ: "КОЙТО ПИЕ - ПЛАЩА!"АМИН!!!
46
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При соца нямаше възрастни хора, ровещи по кофите за ***.Нямаше и мутри, без образовани и без нито един ден трудво стаж, като премиерчето, тънещи в лукс и охолство.
45
2
 
14
 
! Отговори
... преди 6 години
Аз не мога да разбера ко ревът софиянци и прочие от оплофикация! Тия ора толкоз години наред не можаха да разберът, че топлофикация е една от дойните крави на управляващите в момента! Доказали са го с много неща! Така, че драги ми смехурковци вие плащате за това да могат родите на ОПРАВЯЩИТЕ ви да живеят на ваш гръб! Другите дойни крави са ремонтите! И това няма как да се промени! Ще си плащате без да сте потребявали и хоро ще играете! Ако това не сте го разбрали толкоз години значи не 80% ми...