Тръбите – радиатори!? Двойни сметки за топло на столичани

Потърпевши пишат на омбудсМая, на общината, но резултат няма
95
Тръбите – радиатори!? Двойни сметки за топло на столичани
Снимка: архив, "Булфото"

В разгара на отоплителния сезон абонати на "Топлофикация София" се оплакаха, че са получили високи сметки.

Според тях топлинното дружество им е начислило двойни сметки в сравнение с миналата година по същото време.

От "Топлофикация" обаче оправдаха сумите с нов метод, по който изчисляват сградната инсталация в блока.

Още по темата

Блок 119 е един от високите в столичния квартал Лозенец. На 20-те етажа живеят толкова хора, колкото в едно малко село.  От няколко седмици основният проблем за обитателите му е октомврийската сметка за парно.

"За пореден път и тази година "Топлофикация" ни изненадаха. В изравнителните сметки се получиха, допълнителни разходи за уреди, без измервателни уреди върху тях. Като "Топлофикация" искат да ни кажат, че тези тръби, които минават, половината от тях изведнъж са станали на радиатори", каза Драгомир Стефанов, който живее в блока.

За да стига бързо топлата вода до последният 20-ти етаж, и в този блок има два кръга инсталация. Първият обслужва живеещите до 8 етаж. До там през всеки апартамент преминават 4 тръби. От 8-ия до последния етаж обаче тръбите са две. Те захранват втория кръг. До тази година всички в блока получавали еднакви сметки за сградната инсталация. С новия отоплителен сезон нещата се променят. На абонатите до 8 етаж им е начислена двойна такса сградна инсталация заради повечето тръби. В месечната фактура е отбелязано като "отоплително тяло без уред".

Драгомир Стефанов е категоричен, че хората от блока преди няколко години са си сложили най-модерните уреди за измерване с дистанционно отчитане, за да може да няма разминавания и изненади.

От "Топлофикация София" и топлинния счетоводител на блока пък обясниха, че новата такса сградна инсталация била начислена след проверка.

"Проверката през месец март 2017 г. беше извършена по искане на "Топлофикация София", тъй като установихме, че сградата попада в списъка с тези сгради, при които има отдадена енергия от сградната инсталация, повече от 50%. След проверката установихме, че трябва да се начисляват суми и за т. нар. втори кръг", каза пред БНТ  говорителят на дружеството Елизабет Павлова.

Живеещите в блока писали за проблема си до омбудсмана, Столичната община и Комисията за защита на потребителите. Но всичките им писма били препращани към "Топлофикация".

"Аз винаги съм песимистично настроен, когато става дума за "Топлофикация", тъй като те винаги са прави, но ние сме готови да се борим докрай, защото това безобразие не може просто да продължава. Дори и да си спреш радиаторите, те винаги си измислят някакви сметки, така че да им излезе тяхната сметка. Това е истината", заключи Драгомир Стефанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
"За пореден път и тази година "Топлофикация" ни изненадаха."----------------------------------------------------------------------------Какво очаквате ?!Като папкаш меда, ще опиташ и жилото !Цяла България работи за столицата !Вътрешната миграция(към София) е резултата !
23
3
 
17
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Някой учуден ли е?Или изненадан?Аз не!
22
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хитрите софиянци хем гласуват за Фандъка, хем искат да не плащат парно.Е няма как да стане тая работа.
21
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми много ясно че ще начисляват повече пари.Я вижте Дянков какво ви говори? Българинът ставал все по-богат.Ми като става по-богат, нормално е и да плаща повече сметки.Само се питам докога? Докога българинът ще продължава да търпи, да пише жалби и да чака от умрял писмо?Но народът пак гласува за ГЕРБ, значи е добре и няма от какво да се оплаква!А на следващите избори гласувайте пак за ГЕРБ. И пак, и пак...
20
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Извинявайте ама то 4 тръби са си цял радиатор.
19
11
 
21
 
! Отговори
seira преди 6 години
ВСЕКИ, КОЙТО ИСКА ДА ПОЛЗВА ПАРНО - ДА СИ ПЛАЩА СМЕТКИТЕ!!!НЕ Е НЕОБХОДИМО ТЕЗИ, КОИТО НЕ ИЗПОЛЗВАТ ПАРНО ДА ГО ФИНАНСИРАТ!МОЖЕ 1 ДА ИСКА ПАРНО В БЛОКА - МОЛЯ, ДА СИ ГО ПЛАЩА!!!НОМЕРА С ТРЪБИТЕ, КОИТО "ОТОПЛЯВАЛИ" ПОМЕЩЕНИЯТА ОТДАВНА НЕ МИНАВА.КОЙТО НЕ ПОЛЗВА ПАРНО - НЕ ПЛАЩА!!!АМИН!!!
18
3
 
22
 
! Отговори
И.Б. преди 6 години
"Топлофикация" не е поставила сградната инсталация, не я обновява, не я поддържа, а само я ползва. Тя е собственост на жителите на блока.Нка жителите на блока да я поддържат с договор към фирма, която да не е "Топлофикация" или да преминат на електрическо опопление. За това са нужни 51% множество на кооператорите и убедителен управител.
17
4
 
5
 
! Отговори
от провинцията преди 6 години
У Софето, не е ли газифицирано, най-сетне ??
16
9
 
20
 
! Отговори
инфо преди 6 години
Миналата година "инвестирахме" в изолация на тавани , подове и в дограма- изпълнихме я основно аз и зетя. Монтирахме качествен климатик 12ка/ както му викат/ + един стенен конвектор/ скъп/ Апартамента е 2-стаен панел. Още през м Януари 2017 се усети разликата в парите- 70лв отопление+ток+ топлата вода -колкото са изхабили. Не може да имаш загуби , както едно време и да чакаш ниски сметки. В София всички искат топло, но без да си дават сметка, колко са им изолирани жилищата, а са на лош климат
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 1и3Искаш да кажеш, че монтажа на тръбите, радиаторите и абонатната им е без пари ли ха-ха, а колкото до цената за тока която се плаща нямам намерение да те убеждавам, че е по-евтино проблема си е на такива като теб.
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 10Ти разбра ли, колко топлят новите модели качествени климатици ?!После се изхождай ...
13
7
 
6
 
! Отговори
seira преди 6 години
АКО В СГРАДАТА НЕ СЕ ПОЛЗВА ПАРНО И ТОПЛА ВОДА, НАЙ-ЕВТИНО ИЗЛИЗА ОТОПЛЕНИЕТО С ИНФРАЧЕРВЕНИ ОТОПЛИТЕЛИ!НЕОБХОДИМО Е АПАРТАМЕНТА ВИ ДА ИМА ВЪТРЕШНА ТОПЛОИЗОЛАЦИЯ!
12
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Топлофикация яко краде с тази сградна инсталация. Защо?Защото сградната инсталация се изчислява за подавана вода 70 градуса, при което тръбите имат определена отдавана мощност. Реално подаваната вода е по-ниска (измерено в нас до сега този сезон не е стигала повече от 53 градуса), и тръбите имат съответно по-малка отдавана мощност. Разликата между тези мощности е чиста кражба от страна на топлофикация. Образно казано - топлофикация ви продава черно-бял телевизор на цената на цветен...
11
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези тръби са на собствениците на апартаменти.
10
23
 
10
 
! Отговори
До 1и3 преди 6 години
Ако се откажете от Топлофикация имате следните разходи: климатици - 1200-1500 лв. на помещение, бойлер 80л. - 250 лв., бойлер 20 л. 100 лв. с монтж средно около 5000 лв., сметка за ток с около 30% по-висока от сегашната и неуютна топлина, всичко това не е вярно, ако съседите Ви крадат и вие плащате разликата.
9
3
 
31
 
! Отговори
Men преди 6 години
До seiraНа парно е най-евтино и най-комфортно само ако всички го ползват и то на база - без допълнителните глупости от рода на счетоводители, които само прибират излишни пари за скъпи уреди които не мерят нищо.
8
13
 
19
 
! Отговори
seira преди 6 години
ПРОБЛЕМЪТ НЕ Е В "ТОПЛОФИКАЦИЯ"!ПРОБЛЕМЪТ Е В ЖИВУЩИТЕ В СГРАДАТА, КОИТО ПОЛЗВАТ НЕЙНИТЕ УСЛУГИ И ИСКАТ ДА СИ НАМАЛЯТ СМЕТКИТЕ, КАТО ЧАСТ ОТ ТОПЛИННАТА ЕНЕРГИЯ БИВА ЗАПЛАЩАНА ОТ ТЕЗИ, КОИТО НЕ Я ИЗПОЛЗВАТ!ВСЕ ОЩЕ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ СЪСЕДИТЕ ЖИВЕЯТ ЗА ЧУЖДА СМЕТКА!МОНОПОЛИСТЪТ СЕ ВЪЗПОЛЗВА ОТ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ.СПРАВЕДЛИВОСТТА ИЗИСКВА КОЙТО ПОЛЗВА ТЕЦ, ДА ПЛАЩА ВСИЧКИ РАЗХОДИ В СГРАДАТА!НЕ СЛУЧАЙНО ПОСТОЯННО СЕ ТВЪРДИ, ЧЕ ПАРНОТО БИЛО НАЙ-ЕВТИНО - ЗАЩОТО СЕ ПЛАЩА И ОТ НЕПОЛЗВАЩИТЕ ГО!АМИН!!
7
5
 
28
 
! Отговори
zeus преди 6 години
До обяснявамНормално е всеки да плаща каквото е консумирал, Топлофикация да си изолират тръбите щом смятат, че някой се е стоплил с тях.
6
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така, както е тръгнало, скоро и Северният полюс ще се превърне в "радиатор" :)
5
10
 
25
 
! Отговори
обяснявам преди 6 години
Топлофикация начислява сметки по общия топломер на блока, топлинният счетоводител разпределя тази сума спорд индивидуалното потребление, норално е, който има 4 тръби да плаща повече от този, който има 2 тръби и получава по- малко топлина от тях.