Официално: София ще е столица на спорта през 2018 г.

Приехме щафетата от Марсилия на церемония в Брюксел
8
Официално: София ще е столица на спорта  през 2018 г.
Снимка: БТА

София бе официално обявена за столица на спорта през 2018 година на церемония в Брюксел. Кметът Йорданка Фандъкова прие символичната щафета и знамето от Марсилия в присъствието на трима легендарни български шампиони: Тереза Маринова, Екатерина Дафовска и Йордан Йовчев, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

На церемонията присъстваха председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков, евродепутатът Андрей Ковачев, общински съветници и спортисти.

"С нас през цялото време бяха големите спортисти на България, на които благодаря за подкрепата. За мен лично това е кауза, която ще даде допълнителни стимули и за града и за хората да спортуват", заяви кметът на София. Тя допълни, че за няколко години в София са изградени 44 площадки с фитнеси на открито и 17 площадки за спорт и игра.

“Изградихме 78 физкултурни салони в детски градини, както и 14 плувни басейна. В училищата реконструирахме 7 и изградихме 10 физкултурни салона. В момента с разширението на Първа английска гимназия и 112 ОУ изграждаме и спортен салон. През 2018 г. продължаваме с изграждането на физкултурни салони към 4 детски градини и 2 училища”, обяви Фандъкова.

През следващата година София ще бъде домакин на повече от 200 спортни събития. Сред тях са Световното първенство по художествена гимнастика, Световното първенство по волейбол за мъже, Тенис - АТP Garanti Koza Sofia Open, Балканиадата по лека атлетика и други.

През последните две години по Програмата за развитие на детско-юношеския спорт Столична община е подкрепила 69 проекта, с които се подкрепят спортните клубове, които работят с деца, припомни столичният кмет.

"Ние ще бъдем най-добрата столица на спорта", каза по време на церемонията легендарният спортист Йордан Йовчев.

"В последните 2-3 години екипът в България работи много активно, като особено в информационно и в организационно отношение извърши огромна дейност. С удоволствие констатираме, че в подготовката София е сред отличниците в сравнение с досегашните 17 световно известни градове, заслужили това признание", заяви Джан Франческо Лупатели, президент на ACES Europe организацията, която всяка година определя европейска столица, град, общност и селище на спорта.

София бе определена за Европейска столица на спорта за 2018-а преди три години, като решението бе обявено от Оценителната комисия на организацията ACES Europе с мотивите, че "градът е добър пример за спорт за всички, като инструмент за подобряване на здравословния начин на живот, интеграцията и образованието, които са в основата на инициативата".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой точно спорт - май любимия на властимащите - дълго гребане от джобовете на народа.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На гол ***чуфте пищови
6
0
 
4
 
! Отговори
Виготура преди 6 години
До номер 13 - кажи бе тр.ол герберски, какво София точно може да предложи на спортисти от цял свят? Стадиони ли имаме нормални, игрища ли, зали ли, освен една Арена Армеец и националната нива Васил Левски? Да търчат през разораните улици, да карат по изровените велоалеи, да плуват в кой басейн в София????
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Видяла жабата, че подковават коня, и тя вдигнала крак!"Да сме живи и здрави, НО логистиката в град София е "без думи" за обикновенния човек - Транспорт, заведения за обществено хранене, услугите в хотелите и т.н. Да не говорим за мизерията на летището, автогарата и жп гарата!Таксита и обществените тоалетни са на "едно ниво"!Жалко, но факт!
4
7
 
2
 
! Отговори
13 преди 6 години
AМАН ОТ *** КАТО ВАС!!!ХОРАТА СА НИ ИЗБРАЛИ ПРЕДИ 3 ГОДИНИ, ВИДЯЛИ СА ПОТЕНЦИАЛА НА НАШИЯ ГРАД, А ВИЕ - САМО ПРОСТОТИИ РЪСИТЕ!!!ХАЙДЕ ПОЧВАЙТЕ ДА ПЛЮЕТЕ ПО ФАНДЪКОВА- ДА НЕ ЗАКЪСНЕЕТЕ!!! БЕЗДАРНИ И БЕЗМОЗЪЧНИ СЪЩЕСТВА, КОИТО - НИЩО НЕ ЗАСЛУЖАВАТ, ТОВА СТЕ - ВЕЛИКИТЕ КОМЕНТАТОРИ ТУК!!!
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой спорт? Лъхане на фини прахови частици ли? Или чоплене в носа при съсредоточено слушане на чалга в задръстването? Шоферската олимпиада.
2
2
 
6
 
! Отговори
Лейди Гарга преди 6 години
Объркали сте заглавието. Столица на спИрта може да е София но не и на спорта.
1
1
 
10
 
! Отговори
смЕх преди 6 години
Без модерен национален стадион.Дори албанците си построиха такъв...