1,43 млрд. лева – бюджетът на София за 2018-а

Инвестиционната програма е за близо половин милиард
8 дек 2017 22:50, Бойчо Попов
31
1,43 млрд. лева – бюджетът на София за 2018-а
снимка: Pixabay

Догодина София ще разполага с бюджет от над 1,43 млрд. лв. Това е със 104,9 млн. лв. повече от заложеното за 2017 г.

Собствените приходи на Столична община се планира да бъдат 654 млн. лв., което е с 30,4 млн. лв. повече от 2017 г. Информацията съобщи на пресконференция кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

По-конкретно, планираните приходи от местни данъци са 307 млн. лв., а неданъчните - 347,3 млн. лв.

Традиционно, Столична община очаква да събере най-много средства от такса смет – около 200 млн. лв. Около 103 млн. лв. трябва да влязат в общинската хазна от данък върху имотите.

Инвестиционната програма на София възлиза на близо половин милиард лева. „Източниците са различни, но най-голямата част – 383,6 млн. лв. са от защитени проекти за европейско финансиране. Най-големият обект за следващата година е строителството на третия лъч на метрото. Над 327,4 млн. лева ще бъдат инвестирани през 2018 г. в изграждането на първите 12 станции от третия лъч. 103,7 млн. лв. ще бъдат инвестирани в реконструкции на улици и булеварди, изграждане и ремонт на улиците в кварталите, цялостни ремонти на трамвайни трасета и мостови съоръжения“, обяви още Фандъкова.  

Според нея тенденцията е на постоянен ръст на собствените приходи на общината, като от 2012 г. до 2016 г. „сме осигурили със 151 млн. лева повече, без да се променял размерът на местните данъци и такси”, посочи градоначалникът.

По думите на Фандъкова в план-сметката за догодина са предвидени над 32,2 млн. лв. за строителство, ремонт и енергийна ефективност на общинските училища. 13,2 млн. лв. ще отидат за изграждане на детски градини. Над 11 млн. лв. са заложени в бюджета на Общината за 2018 г. за възстановяване на паркове и градини, каза още Фандъкова.

По думите ѝ за реконструкция на Западен парк, който е най-мащабният проект, са предвидени над 8,5 млн. лв. по ОПРР и над 2 млн. лв. общински средства. Продължават инвестициите и в Столичния зоопарк, като са заложени 1,5 млн. лв. за реконструкции и разширяване на клетките на приматите, каза кметът на София, цитирана от агенция „Фокус“.

По отношение на чистотата общината залага 183,8 млн. лв. – с 11 млн. лв. повече от миналата година. За догодина няма да се променя таксата смет, подчерта кметът на София.

Според Фандъкова за догодина се предвиждат инвестиции в размер на над 12,5 млн. лв. за рекултивации на депа за отпадъци. Припомняме, че най-големият град в България ще бъде Европейска столица на спорта през 2018 г., като за целта общината отпуска 1 млн. лв.

Още подобни новини четете в Investor.bg


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Мекере преди 1 година
Не може през 6 месеца за крадливия,корумпирания,третополовия катун София,за вечно ремонтираните улички,булевардчета,тротоарчета,бирдюрчета,колчета да се отпуснат милионииииии....засрамете се господа и госпижи Софиянчета....вие изпивате кръвчицата на Българския народ с тия вечни.кражби и корупцииии.....събудете се и иьгонете тези крадливи хищтници от столична община,иначе милата ни родина БЪЛГАРИЯ изгасва и изчезва веднъж завинаги благодарение на крадливите,корумпираните хиени от катуна София
30
0
 
2
 
! Отговори
Мекере преди 1 година
Не може цяла България да робува на тези хищтни месоядни,крадливи,корумпирани хиени от третополовия катун София....Алууууууууу мекерета такива катуна София не е БЪЛГАРИЯ...бедната,изчезващата се провинция също трябва да диша и да се развива....долу долу долу РОБСТВОТО и ГЕНОЦИДА на катуна София над Българския народ...спасението е пълна блокада на катуна София...СВОБОДА за провинцията
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде, айде. Парка горе срещу залата е хубав, само леко мръсен.

За разбитите тротоари, така ще е, когато селяците си спират колите отгоре и им дреме!
28
2
 
4
 
! Отговори
Лични наблюдения. преди 1 година
В квартал Редута. Няма здрав тротоар, всичко толкова е разбито, че едвам минаваш с детска количка. Детска площадка - дървенията толкова грозна, мръснa и прогнила, че ми е просто гнус да пускам детето там да играе. Иначе пък сложиха модерно осветление с фотоволтаични панели и камера?!
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 26

Остави Мекерето, ника му говори сам по себе си.

"Обикновенно" се пише с едно Н. Така че, следващия пък, говорейки за неграмотност, виж ти какво и как пишеш.
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Мекере 19

Внимавай какво пожелаваш на другите , защото обикновенно тебе ще те застигне . Явно , че си беден и безработен те дразни , но ти си и неграмотен .
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 12

Метрото се строи с финансиране от ЕС или около 400 милиона дава Брюксел. Това е така , защото ГЕРБ са на власт. Дойдат ли БСП веднага всичко се спира , защото другарите са много крадливи .
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 23 Другаря червен мандраджия не може да мисли по друг начин. Главата не му работи правилно , а само мисли за кражби и далавери. След 50 години грабене от народа няма как да мисли нормално . Добре , е че стои пред компа и е безработен .
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
половината ще ги откраднат.....само като се сетя ,че дебелакът Пеевски или негови подставени лица са най- често печелилите всички обществени поръчки и как бързо забогатяват и как се бранят само от другите двама дебелаци представям си поредното крадене.....
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До РВ 11

Важното е тези 200-300 човека да не са от БСП . Социалистите крадат и убиват българския народ 50 години , а сега следващите 50 години трябва да гладуват и мизеруват . Така е справедливо .
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 123

Бюджета на Северозападналия район се определя от Позитано 20 . Тези общини умират за социализЪма на бай Тошо. Да крадат денонощтно , това искат . Е свърши се вашата .
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До българина 13

Кога всички пришълци с регистрация ВР, ЕН, РВ и останалите ще бъдат накарани да плащат данъци в София? София се напълни с подобни, основно мърсящи, спиращи навсякъде, на всичкото отгоре и с претенции.
19
4
 
4
 
! Отговори
Мекере преди 1 година
Алуууууууу крадливия,корумпирания,третополовия катун София не е БЪЛГАРИЯ....да се молим да избухне вулканът на Витоша и да спаси майка БЪЛГАРИЯ от Софийското робство и геноцид
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
социалистите и нинова пак капо! тия хора полудяха, вече за коя година са занулени?! не е честно!!!
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Земята е важна бе, не го ли разбрахте. Иначе една авария на Искаро и дето се вика половин бг е чао аморе форевер.
16
4
 
7
 
! Отговори
123 преди 1 година
А бюджетът на Павликени, Видин и Горна Оряховица колко ще е?
15
1
 
1
 
! Отговори
Genadi преди 1 година
Масово хотелите по нашето черноморие са рефистрирани на “софийски фирми”
14
1
 
11
 
! Отговори
LosHo GoshO преди 1 година
Расте, но не старее ! Имаме си най-хубавата Столица!

Поздрави от Варна.
13
4
 
12
 
! Отговори
българина преди 1 година
Кога лизинговите коли извън софия ще бъдат с местна регистрация и ще плащат данък по места? До кога фабриката ще е извън софия но данъчните приходи по регистеация на фирмата в софия? Никъде в европа не е така никой не го позволява! София ограбва България, или това ще спре или ще е столица на себе си. Това е една от причините за обезлюдяванвто
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бюджет 1.43 млрд, Собствени приходи 654 млн. Въпрос: откъде идват останалите 776 млн?