Новото строителство в София – от ?900 за квадрат нагоре!

Неоснователни са опасенията за балон на пазара засега
Обновена: 8 дек 2017 07:10 | 8 дек 2017 07:00, Елка Василева
148
Новото строителство в София – от ?900 за квадрат нагоре!
Снимка: Pixabay

Офертите за готови апартаменти ново строителство в София тръгват от 900 евро за квадратен метър, а сделки под това ниво са дефицит. Цените на имотите в града отбелязват минимално покачване през 2017 година, което е в рамките на 2-4% и е само за определени райони на столицата. Опасенията за балон или срив на пазара на този етап са неоснователни, обявиха пред "Труд" от агенция "Имотека".

Според брокерите най-търсени продължават да са двустайните апартаменти, а най-предпочитани квартали от купувачите са южните, засилено търсене има и в целия район “Младост”.

Имотите в центъра на София се продават за по-малко от месец и се купуват главно с цел инвестиция, но предлагането е изключително ограничено.

Друга тенденция, която наблюдават експертите през годината, е, че цената вече не е водещ фактор в избора на жилище. Това, което се гледа, е районът, средата, начинът на живот и стандартът на квартала.

Младите семейства предпочитат покупка на жилище в комплекс, където условията са по-добри и които предлагат повече комфорт, докато по-възрастните в повечето случаи търсят имот с цел инвестиция.

Според Люба Атанасова, изпълнителен директор на компанията, е нормално повече хора да искат да инвестират парите си в имот предвид ниските лихви по депозитите. За някаква истерия покрай кредитите обаче не може да се говори. Много рядко се търси 100% финансиране, най-често то е между 30 и 40%.

"Прогнозите, че 2017 г. ще бъде годината на жилищата с 2 спални, не се сбъднаха", казва Атанасова. Тя коментира, че напоследък клиентите имат изискване за повече от 1 баня, особено в по-големите жилища.

Очакванията за 2018 г. са да продължи тенденцията за спокоен и умерен пазар, освен ако не станем свидетели на големи международни събития, които могат да преобърнат нещата. В противен случай прогнозите са за лек ръст и балансиран имотен сектор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
1
 
0
 
! Отговори
Драгалевци преди 6 години
Преди 3 години купих на зелено в Драгалевци, обекта по план&договор трябваше де се завърши декември 2017, дадоха ни ключовете август. Невероятен строител се падна и завършиха абсолютно всичко по договора, даже асвалтираха пътя до сградата. Двойни стени между апартаментите със шумоизолация, блиндирани брати, газови котлета със радиатори, климатични инсталаци. Апартаментите се продадоха преди акт 16, абсолутно всички.
132
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Купих тази година във Варна в затворен комплекс,общи части -20% ,чистата площ около70 кв.м. кухнята в хола,няма килер,стените тънки ,слушам всичко у съседите...,месечната такса за поддръжка колкото сметката за ток!Продадох голям панелен на среден етаж топлофициран с килер,отделна кухня,отделно баня и тоалет и сега се измъчвам да харесвам новият ама не става...губи ми се една тоалетна и голям килер,чудя се къде да скрия пеахосмукачката-*** архитект ,;така че не плюйте панелите ,моят бе прекрасен!
131
0
 
2
 
! Отговори
Маке-ариец преди 6 години
Ама тези дават по 900 ойро за да им живееш в мръсната столица на Панелистан ли? Ко? Не!
130
2
 
8
 
! Отговори
Luna преди 6 години
Тая брокерка явно осъзнава колко гладна ще е скоро. Има блокове и под 900евро, но строителите си ги разпродават сами. От началото на годината цените са скочили над 35% и всеки може да види това в графиката. Време е да се наложи и сериозен контрол на кредитирането! Хора дето едвам 2000лв на месец връзват са взели ипотеки по 80000евро и това не е нормално!
129
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В южна Австрия 162 кв. къща с малко дворче 400-500 кв. На езеро струва 240к?. Инфраструктура - почивен район. Знам щото я купих.
128
15
 
10
 
! Отговори
Стар софиянец преди 6 години
900 евро на квадрат е малко за София. Трябва цените да са 2000-3000 евро на квадрат, за да се ограничи напливът на всякакви към София.
127
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цените на жилищата не са високи, доходите ни са мизерни и това е първият резултат от режима на демократите установен след 1989-та година. Пряка последица от демокраДските мизерни доходи е демографската катастрофа в България след 1989 година, която стана най-голямият проблем на България.
126
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 10 години средите цени в София ще са 1500-2000 евро за квадрат, а Един българин ще продължава да чака да се спука балонът, вече като пенсионер и все така смело ще хвърля вината за неуспехите си на социализма, комунизма, марсианците и т.н.
125
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Просто този балон няма да е като онзи.Сега и да има спад, няма да е под 1000 евро/м2. А най-вероятно дългосрочно ще се стабилизира на 1300-1500.
124
5
 
1
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: 124Изобщо не знам за никакви бит-койни мит-койни.Както вече казах, за 6 биткойна ще ти продам пакетче пуканки.Е, хайде от мен да мине - на промоция няма да ти искам 50 биткойнстотинки отгоре!
123
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТака е. Ако имах 300хил то на работа вече няма да стъпна(ако си над 55г. де).
122
4
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: 121Хе-хе, че той комунизмът никога не си е отивал че да се връща отново!Пей си ти, пей си, но хората нямат пари и колкото и да си пееш няма да успееш.Откак слязоха партизаните от гората през 1944 г. България върви надолу.И така до края на света!Пей си ти, че на Бойко дядо му не бил убит в пиянска свада в някоя квартална кръчма, а бил убит от комунистите, но кой ли ти вярва?
121
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смъкнете астрономическите нотариални такси и ще раздвижите пазара на имоти и без реклами.
120
2
 
23
 
! Отговори
fde47djaJf38 преди 6 години
Само да питам, защо човек трябва да се набива да живее в този ***, пък бил и той столица на България? В цяла Европа е пълно с прекрасни места където има и работа, и инфраструктура и имотите са на по ниски цени?
119
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук повече от коментиращите са изкуфели злобни и завистливи пенсионери. Но какво да се прави, интернет навлезе навсяякъде.
118
2
 
6
 
! Отговори
до 124 преди 6 години
Ти гледай да не изпуснеш момента като се пукне балона, че трябва да викаме спешна помощ.
117
1
 
17
 
! Отговори
шоп преди 6 години
До Пърфект софиянецИ понеже стоят празни, чат пат си пускат по някоя платена статийка, та дано се върже някой:)
116
1
 
27
 
! Отговори
Пърфект софиянец преди 6 години
То па едно строителствооооо!? Отвътре картон, отвън стиропор, а по средата тухли Итонг и висящи кабеляци. В бившите ниви на селата около София, без инфраструктура и с изключително некачествено изпълнение. Такива жилища могат само да привекат вниманието на прииждащите провинциалисти, дето са продали по някоя нива и са решили че така ще станат софиянци.
115
9
 
6
 
! Отговори
До Един,,уж"БЪЛ преди 6 години
Ти явно си под 30, или ***.,,Где го чукаш ,где се пука" Какви факти и какво си видял ти бе мушморок.Какъв ГЕРБ те е патил.Дане сме държава от 2009година бе?Къде беше в средата на 80те,къде беше през 90та,къде беше 96/97Това факти ли са?,Какво остави твоя Виденов на България .Аман от млади агитатори-комсомолци.Разберете ,няма да се върне вашия социализъм,както ид асе криете и провокирате.Загубихте битката с ,,класовия враг" млади другарю.Колко измишльотини написа докато се разбере какъв си.
114
6
 
8
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 117 (До един българин)Очевидно и явно е че не ме разбираш какво казвам (надявам се да не пиеш гинко), затова ще уточня с цел да бъда пределно ясен:Така наречения митологичен "бум" в пазара на имоти в България в момента не съществува, цялата ни икономика е в застой, а причината за това са именно пропилените 45 години див азиатски комунизъм по съветски модел.Сега берем плодовете на "прекрасния" живот при бай Тошо.А ГЕРБ са креатура на бивши комунисти от БКП (не от БСП).